Niște Orășeni la 1 an de la lansare

Sărbătorim 1 an de la lansarea inițiativei Niște Orășeni printr-un interviu special cu partenerul nostru în proiect: Octavian Viorel.

Niște Orășeni este un proiect inedit în România, născut în pandemie din nevoia de a da o linie directoare tendinței de relocare a orășenilor în mediul rural. Patria Bank este parte din proiect și ne-am implicat încă de la început, din dorința de a susține dezvoltarea comunitaților rurale și promovarea vibrației și potențialului local. Astăzi stăm de vorbă cu Octavian Viorel, partenerul nostru și inițiator al proiectului, despre rezultatele inițiativei la 1 an de la lansare.

1. Niște Orășeni împlinește un an zilele aceasta. Cum se văd lucrurile acum, după 1 an?

1 an? Pare că a trecut mai mult. E doar o părere, poate întreținută și de nenumăratele solicitări de a vorbi mai mult despre acest proiect și despre subiectul lui.

Atunci când am pornit “Niște Orășeni” doar intuiam interesul pentru migrarea spre mediul rural. Răspunsul celor cărora proiectul se adresa a fost, însă, copleșitor. Au venit semnale din toate părțile, de la orășeni dornici de relocare, de la țărani dornici de vecini noi, de la primării ce doreau să preia modelul precum și de la presa mare, TV, radio, scrisă sau online.

Acum după 1 an lucrurile par să se limpezească puțin. Ne dăm seama că pandemia a fost un declanșator a unei nevoi latente, atât inima oamenilor cât și în mintea oficilităților.

Pentru perioada 2021-2027, de exemplu, Uniunea Europeană pregătește un plan susținut de transformare a mediului rural prin proiecte de digitalizare și antreprenoriat. Acest lucru va schimba structura socială a satului, în bine sperăm noi.

Citește și: Despre inițiativa Niște Orășeni. Contribuim și susținem cu mândrie, drag și prietenie inițiativa ”Niște Orășeni”.

2. Cum arată Slătioara acum? Care este impactul la nivel local? A primit Slătioara noi membri în comunitate?

Slătioara este la fel de frumoasă ca anul trecut, la începutul proiectului :) Dar mai dinamică, mai plină de viață.

Urmarea directă a proiectului nostru a făcut ca Slătioara să devină "localitatea vâlceană cea mai căutată pentru terenuri şi case”. Asta nu o spunem noi, o spun autoritățile locale și presa. Doar în ultimul an s-au înregistrat peste 200 de cereri, tranzacții și autorizații de construcție.

Pe pagina noastră de Facebook primim des mesaje de la prietenii paginii care ne spun că s-au mutat cu familia în Slătioara și că ne așteaptă în vizită. :)

3. Proiectul a stârnit un interes mare, născut fiind în plină pandemie și amplificat de aceasta. Se păstrează trendul mutării la țară?

Din păcate, se pare că nu putem discuta despre pandemie la timpul trecut. Nu avem date despre trend la nivel național, avem doar semnale ce ni se adresează direct.

De curând, de exemplu, am primit o cerere de colaborare din partea Academiei de Studii Economice București care împreună cu Universitatea din Glascgow desfășoară un studiu privind mobilitatea rezidențială în contextul pandemiei.

Se pare, deci, că fenomenul este unul european. Cum România beneficiază de o un mediu rural extins, trendul este mai ridicat la noi. Oamenii atrași de satul românesc nu sunt doar români, ci și străini fascinați de clima, relieful și structura socială existentă în România.

Citește și: Te-ai gândit vreodată să lași tumultul vieții de oraș și să te muți la țară?

4. Ce pot învăța alte comunități din acest prim experiment?

Ceea ce am învățat și noi după ce am lansat Ghidul de Relocare. Demersul “Niște Orășeni” a pornit având în prim-plan orășeanul dornic de mutare dar prin prisma proiectului unul din marii beneficiari a fost comuna Slătioara. Fără să vrem am realizat un proces aproape complet de geo-branding.

Să răspundem direct întrebării, comunitățile au nevoie de un proces de geo-branding, procesul în urma căruia o localitate/regiune comunică extern/intern:
• unicitatea culturală și istorică
• resurse ale zonei
• viziunea de dezvoltare în viitor

oferind:
• strategie antreprenorială
• creștere în vizibilitate
• încredere în viitor

având ca rezultat final:
• atragerea de noi locuitori / antreprenori
• dezvoltarea producției locale
• atragerea de investitori

Citește și: Patria Bank și Niște Orășeni lansează Ghidul de Relocare din Urban în Rural

5. Ce urmează mai departe pentru Niște Orășeni?

Pentru anul ce vine ne-am propus realizarea unei platforme naționale de descoperire a potențialului satului românesc din punct de vedere cultural, istoric și antreprenorial.

Altfel, stăm la dispoziția autorităților locale din mediul rural cu know-how-ul acumulat până în prezent și cu servicii complete de geo-branding. Și, cine știe, suntem deschiși sugestiilor și propunerilor din comunitate.

Toate bune!

Citește și:

Digitalizarea companiilor: un proces continuu de adaptare

Despre susținerea producătorilor locali și modele de asociere

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.