Despre inițiativa Niște Orășeni
Contribuim și susținem cu mândrie, drag și prietenie inițiativa ”Niște Orășeni”.
Anul 2020 a fost până acum un carusel plin de surprize, unele mai plăcute, altele mai puțin plăcute, însă toate pline de învățăminte. Acum, mai mult ca oricând, ne-a fost pusă la încercare capacitatea de “adaptare” și parcă, am simțit mai acut nevoia de a a reveni la origini, la lucrurile esențiale.
Într-un astfel de context, mulți dintre noi ne-am fi dorit (iar cei norocoși chiar au reușit, măcar pentru o perioadă) să ne mutăm la țară, în aer liber, la o viață (mai) simplă, așezată, fără ceas sau “zbuciumul” orașelor mari.
Într-un astfel de context, s-a născut inițiativa Niște Orăseni, un proiect propus de partenerii noștri Pukka și închegat alături de #OameniiPatria. Promisiunea noastră comună prin acest proiect se înscrie în misiunea pe care ne-am asumat-o de la începuturi: să facem pași concreți care să apropie urbanul de rural. Iar pentru asta ”aducem împreună” comunitatea, reprezentanți locali și suport financiar.
Niște Orășeni este un proiect unic, pe care dorim să-l fundamentăm și apoi să-l oferim “la cheie” localităților din România și altor fii ai satelor care își doresc să atragă noi locuitori în comunitatea lor sau să se reîntoarcă în aceasta. Proiectul va oferi un cadru general de analiză la care se poate raporta oricine dorește să se mute la țară, cu o exemplificare concretă pe o comunitate.
Am ales sa începem proiectul nostru cu localitatea și comunitatea Slătioara, din județul Vâlcea, identificând aici mediul propice relocării, date fiind infrastructura existentă, oportunitățile pe care le oferă și câțiva fii ai satului dorinici să se implice.
Iar primul pas este deja făcut: grupul de cercetare format din specialiști în ariile de interes ale proiectului - sociologie, arhitectură, educație, mediu, antreprenoriat și calitatea vieții - a stabilit metodologia de cercetare și a cules date de la fața locului. Le mulțumim astfel tuturor celor care fac parte din think thank-ul Niște Orășeni:
- Claudia Petrescu - Claudia este cercetător ştiinţific II la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi cadru didactic asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti. Ea a obţinut doctoratul în Sociologie de la Universitatea Bucureşti cu o teză despre participare publică şi dezvoltare locală.
- Cornelia Florea - Specialist pe teme de sociologie. Cornelia este licențiată în geografie, cu un masterat în Etnologie, Antropologie culturală și Folclor și un doctorat în Studii culturale. Este, de asemenea, preocupată de studiul comunităților, cel mai îndelung proiect la care a lucrat fiind despre minerii și așezările din Valea Jiului.
- Irina Lupu - Irina Lupu este absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, arhitect în cadrul biroului Yellow Office. Observator minuțios al modurilor în care oamenii locuiesc, Irina colecționează detalii și povești despre case.
- Marius Chivu - Co-inițiator al inițiativei "Niște orășeni" și responsabil pentru dimensiunea "educație".Marius Chivu este scriitor, cronicar literar, editor şi traducător. Este redactor-editor al revistelor Dilema veche şi Iocan (alături de Florin Iaru & Cristian Teodorescu), precum şi realizatorul radio-emisiunii „All You Can Read” de pe www.UrbanSunsets.com. Împreună cu Florin Iaru, ţine din 2010 cel mai longeviv atelier de creative writing de la noi. Anul acesta a găzduit în Slătioara cursurile școlii de vară de creative writing.
- Florin Stoican - Specialistul proiectului pe probleme de mediu, relief, faună și floră locală. Geolog, expert în managementul ariilor naturale protejate și resurselor naturale, cu experiență de 20 de ani în conservarea geodiversității și biodiversității. Este președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Vacărești, care au făcut studiile și demersurile pentru înființarea Parcului Național Buila-Vânturarița și Parcul Natural Văcărești și s-au implicat în administrarea acestora și director al Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte.
Rezultatele cercetării think-tank-ului le veți putea parcurge atât aici, cât și în website-ul proiectului www.nisteoraseni.ro.
Pentru noi, echipa Patria, acest proiect este înainte de orice despre oameni și șansa la dezvoltare a comunităților. Și pentru că în astfel de proiecte, implicarea și sprijinul fac toată diferența, vrem să mulțumim și comunităților Viață de Freelancer, Repatriot și Kagayon pentru sprijinul oferit.
Ce va urma odată studiul încheiat în Slătioara? Ne dorim să extindem acest proiect și la alte comunități și să oferim șansa de a atrage forțe proaspete sau fii ai satului în comunitățile rurale. Suntem deschiși să colaborăm cu parteneri care împărtășesc valorile și crezul nostru în proiect, lansând chiar o invitație către ONG-urile care doresc să se alăture și să continue acest proiect alături de noi, să ne contacteze.
Revenim curând cu noutăți și articole noi despre inițiativa Niște Orășeni. Până atunci, te invităm să urmărești pagina de facebook a proiectului nostru.