Cum descoperim oamenii potriviți pentru echipa noastră

De cele mai multe ori un manager bun are intuiția necesară pentru a alege oamenii potriviți pentru echipa sa. 

Aceștia sunt experți în domeniile lor. Sunt adevărați lideri. Însă, odată cu creșterea concurenței pe piața de muncă, trebuie să își dezvolte o altă abilitate, una care este adesea trecută cu vederea: managementul
talentelor.

De ce? Pentru că dacă își doresc să descopere cei mai buni oameni pe echipele lor, atunci trebuie să aibă abilitatea de a vedea talentul acestora înaintea celorlați, să provoace și să dezvolte potențialul uman și să găsească nu doar cel mai bun angajat pentru fiecare rol, ci și cel mai bun rol pentru fiecare angajat.

De ce este important ca managerii să fie și agenți de talente?

Ei bine, un studiu realizat de ManpowerGroup pe 40.000 de organizații din 43 de țări arată că unul din doi
angajatori nu poate găsi abilitățile de care are nevoie. Iar acest lucru sugerează că strategiile lor de planificare a talentelor lor nu sunt suficient de eficiente.

Citește și: Pentru sănătatea financiară a afacerii tale

Și atunci, cum descoperim oamenii potriviți pentru echipa noastră? Cel mai bine ar fi să ne uităm la câteva tactici de angajare care au avut succes până acum. De aceea, mai jos găsiți câteva recomandări care să vă ajute să vă dezvoltați abilitățile de management al talentului.

Gândește întotdeauna pe termen lung

Cum te vezi peste cinci ani? Este clar una dintre cele mai folosite întrebări în cadrul unui interviu de angajare. Și cu toate astea, puțini sunt pregătiți să răspundă la ea.

Dacă transpunem acest lucru în cazul proceselor de recrutare, constatăm următorul lucru: cei mai mulți lideri știu ce tip de angajat își doresc, însă puțini se gândesc pe termen lung. Altfel spus, recomandarea noastră este aceea de a vă concetra eforturile de recrutare spre a găsi pe cineva cu abilitățile și expertiza pe care să o puteți folosi și pe mai departe.

Citește și: Cum să nu-ți pierzi cei mai importanți angajați

Prima soluție ar trebui să fie întotdeauna angajarea din interiorul companiei

De cele mai multe ori atunci când avem nevoie de un om într-o echipă, ne gândim imediat să aducem pe cineva din exterior.

Însă studiile arată că angajările externe durează mai mult, iar oamenii aduși au nevoie de adaptare. În plus, acestea sunt plătite mai mult decât dacă s-ar lua în considerare candidați interni.

De aceea, recomandarea noastră este să vă gândiți la angajări interne în primul rând. Acestea tind să aibă un proces de adaptare mai rapit și o rată de succes mult mai mare, în principal datorită faptului că angajații știu deja cultura companiei și sunt mult mai loiali. În plus, promovarea candidaților interni îi va stimula și pe ceilalți angajați: puterea exemplului.

Citește și: Cum le arătăm angajaților cât de importanți sunt pentru succesul afacerii noastre?

Întotdeauna caută să îți susții alegerile cu argumente și date

A greși este omenește, însă, un bun manager trebuie să știe să recunoască asta. În realitate lucrul acesta nu se întâmplă.

De altfel, cercetările arată că aceștia ar umfla mai degrabă calificativele de performanță decât să admită că au angajat persoana greșită. Autocritica este foarte importantă, de aceea este important să poți analiza corect
performanțele angajaților pe care îi coordonezi.

De asemenea, înainte de a lua o decizie înarmează-te cu date și argumente care să te ajută să o justifici, chiar dacă în timp se va dovedi a fi greșită.

Citește și: Cum va schimba pandemia de coronavirus piața muncii

Un bun manager face totul pentru a-și ajuta angajații să fie din ce în ce mai buni

În cele din urmă, cei mai buni manageri recunosc potențialul chiar și atunci când nimeni nu îl vede. Nu de puține ori oameni care au fost refuzați de anumite companii, fac carieră la competitorii acestora.

Un bun manager trebuie să știe cum să ofere un feedback critic, cum să aibă conversații dificile și cum să abordeze situațiile în care angajatul are performanțe slabe. Dar, înseamnă și să știe să prevadă nevoilor
acestora, să îi asculte și să îi ajute să crească.

Citește și: Cum va arăta piața muncii din România în viitor?

Dacă ai nevoie de consiliere din partea unor experți în resurse umane sau cauți un partener de încredere pentru afacerea ta, te invităm să ne cunoaștem. we do HR. Let's build together.

Citește și:

Susținerea diversității în business. Cum încurajezi performanțele angajaților tăi?

Cum îți găsești angajații perfecți: tehnici folosite de Elon Musk și Jeff Bezos

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.