Cum va arăta piața muncii din România în viitor?

„Atunci când vine vorba despre alegerea unui candidat, interviul tradițional de angajare este la fel de util precum dacă ai alege angajatul în urma unui joc de tip cap sau pajură”, spunea Richard Nisbett, profesor la University of Michigan.

Iar studiile arată că interviurile de angajare tradiționale nu mai sunt un bun indicator al performanței ulterioare a angajatului. Mai ales că, în ultimul timp, intervievații au început să se antreneze din ce în ce mai bine pentru astfel de momente, venind cu răspunsurile deja pregătite sau realizându-și CV-urile sau scrisorile de intenție după anumite șabloane.

Și atunci ce poți face? Cum ar putea arăta în viitor interviul de angajare?

Întrebarea aceasta au avut-o și cei de la LinkedIn care sunt de părere că interviul de angajare ar trebui să se schimbe pentru a devenit eficient. Fără însă, a elimina total această forma tradițională de recrutare, aceștia au identificat câteva noi tehnici pe care oamenii care lucrează în resursele umane să le folosească la interviurile de angajare:

1. evaluări online pentru competențele soft – această tehnică va putea măsura aptitudini precum lucrul în echipă, dar și curiozitatea pentru a învăța lucruri noi și va putea oferi recrutorului o imagine holistică asupra candidatului încă de la începutul procesului de selectare.

2. probă – în această etapă de selecție, candidatul ar trebui să lucreze efectiv pentru companie, iar această să îl plătească. În acest fel, se vor putea analiza calitățile candidatului chiar în acțiune, exact așa cum se va întâmpla și după o eventuală angajare.

3. o întâlnire într-un mediu neoficial – această etapă poate să se întâmple în contextul unei mese și poate să fie o ocazie perfectă pentru a observa caracterul, personalitatea și temperamentul candidatului.

Mai multe tehnici de intervievare, dar și cum puteți folosi informațiile din studiul celor de la LinkedIn găsiți pe blog-ul nostru.

Cum se va schimba piața muncii de la noi?

Mergând mai departe, un studiu realizat anul trecut de Deloitte asupra trendurilor care vor influența viitorul pieței muncii de la noi subliniază faptul că intensificarea perturbărilor economice, sociale și politice din piața locală vor obliga organizațiile să treacă peste misiunea și programele lor de impact social pentru a readuce motivația în echipele lor. De aceea, studiul amintit mai devreme vorbește despre câteva trenduri de care companiile din România ar trebui să țină cont pentru a fi pregătite pentru viitor:

1. Forța de muncă alternativă: este acum normalitatea. Pentru organizațiile care doresc să crească, având nevoie de angajați cu aptitudini importante și destul de greu de găsit, formele alternative de angajare au devenit obligatorii. Astfel, companiile trebuie să „gestioneze” astăzi antreprenori și freelanceri, fiind nevoite să „optimizeze” și să „valorifice” forța de muncă alternativă în mod eficient.

2. De la joburi la superjob-uri. Organizațiile trebuie să-și regândească locurile de muncă pentru a se folosi de avantajele oferite de tehnologie, dar fără să uite vreun moment de cel mai important element din angrenajul echipei lor: oamenii. Acest lucru va crea „superjob-uri” – locurile de muncă care vor combina abordarea tradițională cu cea nouă, datorată tehnologiei.

3. Leadership-ul secolului XXI: intersecția dintre tradițional și nou. Liderii trebuie să adopte o abordare nuanțată pentru urmărirea obiectivelor tradiționale de afaceri. Aceștia trebuie să țină cont de noul context în care se formează aceste obiective, bazându-se pe noi competențe căutate în angajarea colegilor, precum leadership-ul prin schimbare, îmbrățișarea ambiguității și a incertitudinii și înțelegerea tehnologiilor digitale, cognitive, bazate pe inteligența artificială.

Toate trendurile care vor marca piața muncii din România pot fi găsite aici.

Deci, ești pregătit pentru viitor? Sau simți că ai nevoie de un partener care să te ajute în procesul de recrutare? Noi, la we do HR, te putem ajuta să îți găsești oamenii potriviți pentru echipa ta și să te pregătim pentru viitor printr-un abonament lunar pentru serviciile de resurse umane.

Dacă ai nevoie de un partener de încredere pentru afacerea ta, suntem aici.

we do HR. Let's build together.

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.