Susținerea diversității în business. Cum încurajezi performanțele angajaților tăi?

Diversitatea are un impact major asupra profitabilității unui business. Potrivit Boston Consulting Group, companiile care sprijină echipele multidisciplinare aduc cu 19% mai multe venituri.

Acest fapt este întărit și de alte numeroase statistici care încurajează companiile să o integreze în cultura lor organizațională două concepte complementare: diversitatea și incluziunea.

Părerile referitoare la acest subiect sunt împărțite. În timp ce unii consideră că organizațiile necesită politici oficiale și procedurale care să sprijine diversitatea, pentru alții, este suficientă o simplă înțelegere verbală, stabilită prin consens la nivelul întregii companii.

 

La ce se referă diversitatea?

Diversitatea vizează o serie de caracteristici care țin de gen, vârstă, etnie, competențe, stilul de muncă ale angajaților. De cele mai multe ori, aceste diferențe se asociază cu atitudini, valori și comportamente ale acestora.

Prin urmare, apar situații în care contrastele interferează atât cu sarcinile de muncă, cât și cu relațiile pe care fiecare persoană le dezvoltă în companie. Așadar, se remarcă o varietate de opinii și comportamente pe care organizația ar trebui să știe cum să le gestioneze în avantajul său.

 

Promovarea Diversității și a Incluziunii într-o companie

În ultimii ani, se pune tot mai mult accent pe managementul diversității în companiile care încurajează stilul de muncă, abordările și abilitățile individuale ale angajaților, distribuindu-i în echipe diverse.

În felul acesta, este valorificat atât potenţialul fiecărui angajat, cât şi contribuţia sa la performanţele organizaţiei.

De altfel, echipele diverse sunt mult mai creative decât cele omogene, ceea ce duce la obținerea unor rezultate optime.

Pe de-o parte, promovarea diversității în companii contribuie în mod eficient la atingerea obiectivelor de business, iar pe de altă parte, influențează în mod pozitiv implicarea angajaților.

 

Susținerea Diversității în Gândire

Conform unui studiu efectuat de Aon România și Macromex, diversitatea la locul de muncă este apreciată de angajați.

Rezultatele cercetării au indicat un scor ridicat (83%) la capitolul „diversitate și incluziune”, având un impact puternic asupra implicării angajaților Macromex.

Într-o companie, susținerea diversității în gândire este un indicator al progresului.

Pe de-o parte, sprijină egalitatea demografică și complexitatea umană, iar pe de altă parte, încurajează diferențele privind modalitățile de rezolvare a sarcinilor sau de îndeplinire a obiectivelor într-o companie. Astfel, diferențele la nivel de comunicare sau de coordonare ale unei echipe pot fi favorabile pentru a stimula randamentul angajaților.

În plus, companiile care susțin diversitatea în gândire pot identifica noi oportunități strategice de îmbunătățire a proceselor derulate în cadrul organizației.

Chiar dacă diversitatea este importantă într-o companie, fără incluziune, aceasta nu se integrează cu adevărat în cultura organizațională.

Incluziunea se referă la implicarea activă a ideilor, cunoștințelor, perspectivelor și abordărilor fiecărui angajat dintr-o companie. Prin participarea activă a fiecărui angajat și prin asigurarea unui mediu de colaborare în care domină valori precum susținerea și respectul, se maximizează performanțele businessului.

 

Menținerea angajaților într-o companie

Potrivit studiului Unleashing the Power of Inclusion efectuat de Deloitte, incluziunea este o componentă critică a culturii organizaționale. Rezultatele au relevat că numărul directorilor care au calificat incluziunea drept prioritate a crescut cu 32% în perioada 2014-2017.

Rezultatele cercetării au arătat că diversitatea are un impact major asupra menținerii angajaților într-o companie. În urma studiului efectuat de Deloitte au reieșit următoarele:

  • 80% dintre respondenți susțin că incluziunea este importantă atunci când aleg un angajator;
  • 39% dintre cei chestionați afirmă că ar părăsi actualul loc de muncă pentru o companie care ține cont de incluziune;
  • 23% dintre respondenți declară că au părăsit organizațiile în care activau din același motiv, enunțat mai sus.

 

Egalitatea de Gen și de Șanse

La ora actuală, există pe piață numeroase studii de gen care au drept scop accelerarea progresului într-o companie. Un astfel de exemplu este studiulWomen. Fast forward: The time for gender parity is now”, lansat de Ernst & Young.

Cercetarea are la bază un sondaj derulat în rândul a 400 de lideri din companii din întreaga lume.

Potrivit studiului, firmele identificate drept high performers - adică acele companii care au înregistrat creșteri anuale mai mari de 20% în ultimii ani - depun mai multe eforturi decât celelalte pentru a încuraja progresul femeilor.

 

Programe care sprijină antreprenoriatul feminin

Conform ONRC, la finalul lunii iulie 2019, erau peste 1,4 milioane de asociaţi sau acţionari în cele aproximativ 968.000 de companii din ţara noastră. Mai puțin de 40% dintre acționarii sau asociații firmelor din țara noastră sunt femei.

Potrivit unui studiu realizat de Mastercard Index of Women Entrepreneurs, cea mai mare provocare a femeilor antreprenor este lipsa de finanțare pentru începerea și  dezvoltarea unui business.

Din acest motiv, un club de afaceri feminin a lansat primul program de finanțare dedicat exclusiv femeilor, Elite Business Women Investment Fund, care are în prim plan sprijinirea femeilor ce se dedică antreprenoriatului.

 

MKOR și Carta Diversității derulează studiul “Diversitatea și Incluziunea în companiile din România”

În anul 2010 s-a lansat Platforma Europeană a Cartelor Diversității, care reunește peste 1700 de semnatari din 18 state membre. Urmând modele de succes existente, Carta Diversității din România are scopul de a promova diversitatea, non-discriminarea, incluziunea și egalitatea de șanse la locul de muncă. 

Documentul poate fi semnat de instituții publice, IMM-uri, companii, organizații non-guvernamentale, asociații patronale, asociații de business, instituții academice, etc.

MKOR Consulting este alături de Carta Diversității încă de la început, susținând respectarea și promovarea diversității, a egalității de șanse și a incluziunii sociale. În momentul de față, cele două entități dezvoltă primul studiu privind Managementul Diversității și Incluziunii în Organizațiile din România.

În compania ta care sunt politicile de HR, CSR, management al Diversității și al Incluziunii? Participă și tu la  studiu până pe 5 noiembrie 2019, și vei primi raportul Diversitatea și Incluziunea în companiile din România, pe care toți respondenții îl vor primi gratuit.