Pentru sănătatea financiară a afacerii tale

Pentru sănătatea financiară a afacerii dumneavoastră consumați resurse financiare permanente pentru a finanța nevoile permanente și resurse financiare temporare pentru a finanța nevoi temporare.

”N-am găsit altă rimă” :). Nu știu dacă ai văzut sceneta cu același nume, cunoscută și ca ”Fabula”, cu Toma Caragiu și Mircea Diaconu, însă e delicioasă. Eu mă amuz copios de fiecare dată când o revăd. La finalul lunii trecute, am participat la cel mai important eveniment de business al anului din Banat. Mi-a făcut plăcere să povestesc împreună cu oameni faini despre educație financiară, planificare  și finanțarea afacerii, instrumente utile pentru manageri, sesiuni tematice la care am fost speaker.

Pentru sănătatea financiară a afacerii dumneavoastră consumați resurse financiare permanente pentru a finanța nevoile permanente și resurse financiare temporare pentru a finanța nevoi temporare. Pentru că preocupările celor prezenți la sesiunea de educație financiară au fost majoritar în zona antreprenorială (cash flow, finanțare, politica de preț, politica de investiții), m-am tot gândit cu pot să le transmit mai bine “regula de aur” a finanțelor unei companii: nevoile permanente (activele fixe) să fie acoperite prin surse permanente (capitaluri proprii și datorii pe termen lung), iar nevoile temporare (activele circulante) să se acopere din surse temporare (datoriile pe termen scurt). Sper că și pentru tine să fie memorabilă această regulă, pentru că, din păcate, nerespectarea ei este principala cauză de intrare în insolvență.

Finanțarea afacerii rămâne una dintre provocările antreprenorilor. Fie că ai nevoie de finanțare pentru activitatea curentă a firmei sau ai nevoie de un credit avantajos pentru investiții, tu ar trebui să știi cel mai bine de ce are nevoie afacerea ta. Finanțarea afacerii rămâne una dintre provocările antreprenorilor. Acordă atenția cuvenită și transformă nevoia de finanțare într-un obiectiv SMART (Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant și în Timp delimitat). De ce? Pentru a-ți fi ție clar ce vrei să obții și astfel să poți transmite mai departe, ca atare și furnizorului de bani. Am ales să folosesc denumirea de furnizor de bani, pentru că el poate fi un finanțator, un investitor, consultantul pe programe de finanțare sau chiar platforma de crowdfunding. Cum arată Obiectivul de finanțare? Răspunde corect la cele 5 întrebări:

1. Care este suma de bani de care am nevoie?

2. Pentru ce perioadă vreau să împrumut banii?

3. În cât timp am nevoie să primesc finanțarea?

4. Ce garanții de rambursare a banilor sunt dispus să ofer?

5. Cu ce cost al banilor împrumutați sunt confortabil?

Pentru că suntem la setarea unui obiectiv, nu uita ca el să fie aliniat cu obiectivele de creștere, cu strategia și identitatea (viziune, misiune, valori) companiei. Alinierea tuturor acestor elemente organizaționale creează premisa unei execuții pe măsură. Până la urmă, un plan este atât de bun pe cât de bine este executat, de aceea excelența este rezultatul execuției.

Povestind cu tine, mi s-a făcut dor de scenetă. Mă duc să o revăd, iar dacă te-am făcut și pe tine curios despre ea, dă-mi un scurt mesaj și spune-mi cum ți-a plăcut.

Până data viitoare, să ai spor la afaceri sănătoase și sustenabile :)!

Adi

www.adiploscaru.ro

Indiferent de forma de organizare a afacerii tale (SRL, PFA, II,  SA, CMI, Liber Profesioniști etc.), la Patria Bank găsești soluţii de finanţare potrivite pentru afacerea ta! Poți să beneficiezi de credite avantajoase, soluții financiar non-cash sau de credite-punte pentru fonduri europene.