Cum să nu-ți pierzi cei mai importanți angajați

Vorbim din ce în ce mai mult despre beneficiile prin care ne cucerim angajații, însă adevărata întrebare ar trebui să fie ce ar trebui să facem pentru a nu-i pierde. Platforma Akumina a intervievat 1,051 de tineri cu vârsta între 18 și 36 de ani care se aflau în poziții de middle și executive management level în diferite companii de peste ocean pentru a aflat care sunt lucrurile cele mai importante pentru generația Millennial.

În studiul acestora se arată că, cel mai important lucru pentru ei este feedback-ul. Chiar și din pozițiile de management. Din studiul celor de la Akumina reiese că pentru aceștia este important să aibă ocazia să poată vorbi în privat cu CEO-ul companiei. Mai mult decât atât, 70% dintre respondenți susțin că țin cont de feedback-ul critic și li se pare extrem de important să aibă parte de mentorat din partea colegilor cu mai multă experiență în anumite domenii.

Pe de altă parte, aceștia își doresc recunoaștere. 92% dintre ei consideră important și foarte important ca meritele lor să fie recunoscute nu doar de către ceilalți colegi, ci mai ales de oamenii din conducere.

Însă, pe lângă feedback și recunoștință, există alte câteva benficii care sunt importante pentru angajați. Salariul nu mai este de mult motivul principal pentru care aceștia acceptă un job. Iar zona de beneficii a evoluat foarte mult. În acest moment, se vorbește despre pachete personalizate în funcție de nevoile acestora. De aceea, recomandat ar fi să aveți o discuție înainte pentru a le cunoaște cerințele. Însă, din experiența noastră în recrutare, câteva astfel de beneficii ar putea fi:

Toți angajații apreciază un program flexibil

Probabil că acesta este beneficiul cel mai important pentru toți angajații actuali: să aibă un program de lucru flexibil. De altfel, într-un studiu realizat de CareerBuilder se arată că aproape 60% dintre angajați recunosc că acest lucru îi poate convinge să rămână la actualul loc de muncă. Pe de altă parte, acest beneficiu îi poate convinge să accepte chiar și o ofertă salarială mai mică.

Pentru creșterea retenției angajaților, ia în calcul un program de lucru flexibil:

  • ore mai târzii de început al programului pentru părinții care trebuie să își ducă copilul la școală (sau din contră, o oră de final de program mai devreme)
  • un program de lucru de patru zile
  • sau, cel mai întâlnit, posibilitatea de a lucra de acasă

Recomandare: managerii ar trebui să țină o evidență clară a performanțelor angajaților care beneficiază de acest lucru. Și doar dacă rezultatele lor sunt foarte bune, atunci trebuie încurajați să continue.

Lumina naturală – un aspect important pentru angajați

Cei mai mulți angajați lucrează, în mare parte din timp, sub lumină fluorescentă, iar lucrul acesta nu are cum să fie benefic pentru sănătatea ochilor lor. Studiile arată că vitamina D care vine odată cu lucrul în lumină naturală îi ajută pe aceștia să aibă o atitudine mai bună și, implicit, să fie mai productivi.

Cine poate să lucreze eficient dacă nu se simte bine, dacă are un disconfort cu care se luptă pe termen lung? De aceea, multe dintre spațiile de lucru nou construite optează pentru ferestre mari. Accentul în construirea acestor locații se pune pe accesul la lumină naturală. De aceea, mulți arhitecți optează pe:

  • îndepărtarea pereților și înlocuirea lor cu ferestre
  • așezarea ferestrelor cu fața la geam
  • îndepărtarea pereților și a paravanelor care blochează lumina

Posibilitatea să își ia o perioadă sabatică – un punct important pe lista de motivații pentru retenția angajaților

Pe lângă un program flexibil, companiile care vor să iasă cu adevărat în evidență, într-un mod pozitiv, pot să facă pasul cel mare, oferindu-le angajaților posibilitatea să își ia o perioadă sabatică. Câteva luni. Poate chiar un an. O perioadă în care omul respectiv poate să plece în lume. Să călătorească. Să se dezvolte profesional într-o anumită direcție.

Un astfel de exemplu este compania din Dallas, The Marketing Arm, care a creat un program special pentru angajații care sunt de foarte mult alături de ei. Practic, zilele sabatice pe care și le pot lua sunt direct proporționale cu numărul de ani din cadrul companie. Astfel, pentru cei care sunt de șapte ani alături de ei, au o perioada de 7 zile sabatice. Pentru cei care au 15 ani în companie, au dreptul la 15 zile. Iar cei de la The Marketing Arm susțin că tocmai acest program i-a ajutat să își fidelizeze angajații și să își recruteze noi membrii în echipă.

Recomandare: acordă-le angajaților libertatea să învețe, să experimente și să se dezvolte. Iar dacă acest lucru înseamnă o călătorie pentru o perioadă de timp în afara companiei, fii alături de ei. Susține-i. Pentru că sprijinul tău îi va face nu doar să fie mai buni, ci și mai fideli.

Accesul la activități sportive și distractive sunt beneficii extrasalariale care contrinuie la retenția angajaților

Nu mai este niciun secret pentru nimeni: oamenii activi sunt mai sănătoși, iar oamenii mai sănătoși pot fi mai productivi și se pot concentra mai bine. În acest context, companiile încep din ce în ce mai mult să susțină sportul, iar câteva idei de astfel de activități găsiți aici. Multe dintre acestea oferă angajaților în pachetul de beneficii: discount-uri sau gratuități la săli de fitness sau alte sporturi. În plus, îi încurajează pe aceștia să participe la diferite competiții, plătindu-le taxa de acces și oferindu-le echipament (eventual inscripționat cu brandul companiei).

Pe de altă pate, dacă un om sănătos este mai eficient, atunci un om care nu este stresat, va avea, în mod cert și o atitudine pozitivă. Iar lucrul acesta îl va ajuta să fie mai eficient. Așa că, orice angajator ar trebui să își încurajeze oamenii să se distreze. Poți să le construiești săli de jocuri – de la video games, la boardgames sau sporturi de socializare, precum ping pong. În acest fel, angajații vor avea un loc special făcut pentru ei în care să se refugieze atunci când au nevoie de o pauză de relaxare.

Ai nevoie de un partener de încredere pentru afacerea ta?

we do HR. Let's build together.

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.