Cum îți găsești angajații perfecți: tehnici folosite de Elon Musk și Jeff Bezos
Cum ajungem să ne alegem oamenii potriviți în echipa noastra? Fără doar și poate, aceasta este întrebarea pe care și-o pun toți oamenii de resurse umane și nu numai. Iar alegerile pe care le facem atunci când vine vorba despre selectarea unui candidat sunt determinate de extrem de mulți factori: de la modul în care sunt îmbrăcați, până la felul în care reușesc să își prezinte povestea cu cunoștințele.
Până și un simplu răspuns la întrebarea “Unde mă văd peste cinci ani?” ar putea să schimbe rezultatul procesul de recrutare.
Și atunci ce putem face pentru a ne asigura că luăm decizia bună atunci când alegem un nou membru al echipei noastre? Învățăm de la cei mai buni. Tocmai de aceea, mai jos am ales câteva tehnici folosite de Elon Musk și Jeff Bezos în procesele de recrutare din companiile conduse de ei.
Pentru Jeff Bezos, angajarea unui nou membru al echipei trebui să fie un proces în echipă
Conform lui Jeff Holden, un fost angajat Amazon care acum este Chief Product Officer la Uber, Bezos crede că procesul de angajare ar trebui să fie un efort de echipă. Și o decizie de echipă. Astfel, după interviurile finale, membrii echipei de recrutare se întâlnesc să își împărtășească părerile despre candidați. După discuții are loc un vot și alegerea angajatului se va face doar în urma unui rezultat de unanimitate. Un singur “nu” înseamnă că procesul se reia și reîncepe căutarea pentru angajatul potrivit.
Pe de altă parte, Elon Musk consideră că un candidat trebuie să stălucească la interviul de angajare și să știe cum să iasă din situațiile dificile
Într-un interviu acordat în 2014 pentru AutoBild.tv, Musk a răspuns atunci când a fost întrebat cum privește procesul de angajare că, atunci când caută un nou angajat, nu se uită doar după calitățile lui excepționale. Încearcă, în schimb, să afle dacă a avut probleme cu adevărat dificile pe care a reușit să le rezolve.
Elon Musk caută oameni care să aibă abilitatea de a rezolva probleme și se uită atent la interviu să vadă dacă acesta a fost cel care a găsit soluția. Iar pentru a fi sigur că intervievatul s-a implicat în rezolvarea problemei, Musk le cere acestora detalii despre cum a fost implementată soluția, informații până la cel mai mic detaliu.
Musk își dorește alături de el oameni care să fi avut realizări importante, dar și mai important, vrea să aibă colegi care știu să supraviețuiască încercărilor și să ia rezultatele pozitive care vin odată cu reușita aceasta.
Tocmai de aceea, în procesul de recrutare, Elon Musk folosește controvesatul test "brain-teaser question"
Pentru o perioadă scurtă de timp, acest test a fost foarte popular printre oamenii de resurse umane. A fost folosit de cei de la Google, însă aceștia au renunțat la el atunci când și-au dat seama că nu este chiar atât de eficient. Însă, chiar dacă testul nu mai este atât de popular, Musk încă îl folosește, punând întrebarea: "Stai pe suprafața pământului, mergi o milă la sud, una la vest și una la nord și ajungi exact de unde ai pornit. Unde te afli?" Conform Popular Mechanics, polul nord este cel mai întâlnit răspuns, însă soluția corectă este polul sud.
Scopul acestui test nu este, însă, acela de a măsura cunoștințele candidatului, nici măcar de a căuta răspunsul corect. În schimb, testul își propune să afle modul în care acesta rezolvă problema. Folosind întrebarea de mai sus, Musk vrea să afle cum pune candidatul problema, cum caută soluția, cum analizează fiecare unghi de abordare și cum găsește atât răspunsul evident, cât și o variantă originală, personală.
Iar dacă Musk folosește controvesatul test "brain-teaser question", care sunt întrebările pe care le pune Jeff Bezos oamenilor de resurse umane?
Evidentă că miliardarul nu are acum timpul să cunoască toți candidații care aspiră la un loc în echipa Amazon. Și tocmai de aceea, Bezos a creat trei întrebări după care toți oamenii de resurse umane trebuie să se raporteze în timpul procesului de recrutare. Astfel, prin intermediul întrebărilor de mai jos, acesta se asigură că standardele lui sunt înțelese și aplicate:
1. Ai admira o astfel de persoană?
Jeff Bezos este genul de om care nu vrea să aibă în echipa sa doar oameni capabili. Și atunci când a trebuit să angajeze și-a provocat oamenii de resurse umane să caute doar candidații pe care i-ar admira.
2. Persoana pe care te gândești să o angajezi ar ridica nivelul de eficiență al echipei în care ar trebui să intre?
Filosofia Amazon este aceea că orice om adus în echipă trebuie să poată să ridice potențialul celorlalți din echipa sa. Munca, așa cum este ea văzută de Bezos, este un efort colectiv, așa că cel mai important lucru atunci când ajungi în compania miliardarului este acela să poți lucra împreună cu colegii tăi și să înțelegi care este obiectivul după care se ghidează toată lumea.
3. În ce procent, omul pe care te gândești să îl angajezi ar putea fi un superstar?
Probabil că această ultimă întrebare ar putea ridica multe semne de întrebare, însă, Bezos își dorește în echipa sa oameni foarte talentați care să poată să aibă un impact foarte mare asupra companiei.
Mai mult decât atât, miliardarul este de părere că mulți candidați care aplică pentru un anumit job au un potențial incredibil care nu ar trebui să fie irosit, chiar dacă ei sunt, de fapt, mai potriviți în alte poziții. Și tocmai de aceea, dacă oamenii de resurse umane cred că aceștia ar putea deveni o resursă foarte importantă pentru companie, adevărați superstari, trebuie să fie invitați în echipa Amazon, chiar dacă într-o altă poziție față de cea pentru care au venit.
Există foarte multe lucruri pe care le putem învăța din filosofiile de angajare a lui Musk și Bezos, însă cel mai important pentru oamenii de resurse umane este să ia aceste informații și să le aplice în funcție de fiecare poziție și de fiecare candidat în parte. Iar atunci când companiile au nevoie de ajutor în recrutarea celui mai bun candidat, este suficient să apeleze la specialiști.
Ai nevoie de un partener de încredere pentru afacerea ta?
Abonează-te
la newsletter-ul nostru
Introdu adresa ta email pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.