De ce bugetul de comunicare și marketing este o investiție
Descoperă de ce este marketingul important pentru afacerea ta
Mai ales afacerile la început de drum, dar și cele cu o scurtă istorie, de numai câțiva ani, au nevoie de o foarte bună comunicare de la bun început, deși sunt mulți antreprenori, chiar cu afaceri solide, care consideră acest domeniu mai puțin important, marginal chiar.
Importanța unei strategii de comunicare și marketing, bine stabilită pe termen lung dar ajustabilă în funcție de condițiile concrete ale mediului eeconomic, se dovedește mai ales în vremuri de criză. Dacă în perioadele de creștere provocarea unei afaceri este să fie cât mai vizibilă, prin elementele care o diferențiază de concurență, astfel încât să mențină notorietatea de brand și să susțină impecabil procesele de vânzare, în criză lucrurile stau complet diferit.
În criză, importante devin mesajele de susținere către publicul-țintă și menținerea unei comunicări intense, aparent fără modificări față de perioadele anterioare pe care acesta să le simtă. Este vorba, mai degrabă, despre intensificarea comunicării, tocmai pentru a da încredere clienților.
Nu este deloc simplu, și tocmai pentru că nu au pus accent pe acest segment extrem de important al businessului, au fost cazuri de companii și antreprenori care s-au confruntat, pe lângă criza de context economic și cu un alt tip de criză, aceea de imagine și notorietate.
Citește și: Antreprenoriatul românesc, într-o nouă eră. Microfinanțarea
Soluția simplă este ca ownerii și top managementul companiei să pornească, absolut obligatoriu, de la premisa că bugetul de marketing și comunicare NU este o CHELTUIALĂ, ci o INVESTIȚIE. Sau, dacă vrem un joc de cuvinte, am putea spune că poate fi considerat o cheltuială investițională, aidoma cu pozițiile prevăzute chiar în bugetul de investiții al companiei.
Pentru că, pe de o parte, este mai ușor să previi decât să repari (vezi cazul crizelor de imagine, pentru care întotdeauna trebuie să fie pregătită compania, și financiar și cu know how), iar pe de altă parte, imaginea și notorietatea, bine comunicate și susținute de calitatea businessului vor contribui la depășirea cu succes a perioadelor de criză. Care, de altfel, sunt inevitabile și nu țin neapărat de crize economice mondiale, ci și de situații interne, proprii companiei, sau de factori incidentali, neprevăzuți.
Citește și: Strategia financiară, la Raport. Bugetarea pe bază de scenarii multiple
Cele trei instrumente, necesare și obligatorii, prin care se realizează comunicarea și marketingul companiei sunt: bugetul, echipa și strategia, indiferent în ce ordine le privim. Sunt la fel de importante, pentru că:
- fără un buget alocat,produsele și serviciile companiei nu vor fi vizibile pentru publicul-țintă, în condițiile în care acestea vor înota într-un ocean de oferte similare
- fără o echipă bine pregătită, care să aplice strategia, să se coordoneze și să urmărească finalizarea cu succes a proceselor de comunicare, aceasta nu va avea succes
- fără o strategie bine definită, structurată în acord cu obiectivele de business, nu va putea fi comunicată eficient și profesionist nici imaginea, nici produsele ori serviciile companiei
Pentru că toate cele trei vin la pachet, una fără cealelalte două nu are niciun sens, ar putea fi totuși stabilită o anume ordine, cel puțin din punct de vedere al specialiștilor în marcomm (denumirea prescurtată a domeniului).
Aceștia apreciază că cel mai important element al acestui trio sunt OAMENII (echipa), fără de care nicio strategie, cu oricât de mulți bani la dispoziție, nu va putea fi implementată cu succes.
Prin urmare, sunt obligatorii trei pași în construirea unei bune echipe de comunicare: recrutarea cu profesionalism a celor mai potriviți oameni în echipă, suport financiar adecvat (a se citi oferte salariale comfortabile) și susținerea unui permanent proces de învățare și perfecționare a echipei pe segmente de responsabilitate în cadrul diviziei: public&media relations, marketing de produs, digital marketing, social media trainings.
Citește și: Cum descoperim oamenii potriviți pentru echipa noastră
Oamenii bine pregătiți vor putea să creeze, să implementeze și să găsească soluții în situații delicate, fiindcă au parcurs, cel puțin teoretic, tot felul de situații. Nu mai puțin importantă rămâne munca în echipă, care unește și armonizează diferite personalități, sub coordonarea celui mai competent om al acesteia.
Recomandările ar merge spre investiții în echipă – prin participarea la cursuri de perfecționare, participarea la evenimente de networking, dar și la team building-uri create special pentru companie.
Trusturile de publishing din România organizează astfel de evenimente, de asemenea la nivel european, pe sectoare de activitate (chiar la nivelul UE) sunt entități, fie de media, fie organizații de afaceri, care pun la dispoziție agende complexe de evenimente.
De asemenea, cursuri de marketing și comunicare – pe module simple sau integrate – sunt organizate atât în România, cât și la nivel european și global, unde participarea poate fi doar online, deci costurile sunt mult reduse.
Succesul este definit de obiectivele de business, de a căror îndeplinire ține mersul înainte al acestuia. Dar, despre cum măsori și ce înseamnă să ai succes cu afacerea ta, într-un episod viitor.
Până atunci, spor în construirea celei mai bune echipe de comunicare și marketing, pentru a avea cea mai bună strategie de comunicare și marketing, iar banii cheltuiți să își demonstreze eficiența în afacere.
Citește și:
O aventură în papuci noi sau povestea unui website. Optimizarea costurilor
6 metode de a-ți crește afacerea în primul an prin marketing online
Articol realizat de Mihaela Pântea, Senior Jurnalist
Data publicării: 28.07.2022