Antreprenoriatul românesc, într-o nouă eră
Microfinanțarea mai mult decât un simplu instrument de finanțare
Anul 2020 a fost ca un carusel pentru toată lumea, cu efecte însă vizibile pentru antreprenori.
După ce s-au speriat, și-au pus planurile de investiții pe pauză, unii chiar au renunțat închizându-și afacerile, alții au fost convinși că vor închide, antreprenorii au prins curaj și avânt din nou.
În plus, la nivel de piață, instituțiile financiare s-au arătat deschise în a susține clienții antreprenori, anticipând nevoile de sprijin pentru efectele pandemiei Covid-19 și răspunzând totodată pozitiv planurilor de dezvoltare și dorințelor responsabile de creștere.
Din perspectiva Patria Bank, observăm că dincolo de toate provocările cu care antreprenorii români s-au confruntat, sectorul IMM-urilor începe să se reîmprospăteze, să se diversifice, mulți antreprenori punând pandemia în bagajul de experiențe care i-a ajutat chiar să se reinventeze. Pentru că aici este ingredientul secret. Să găsești soluții și sprijin să mergi mai departe.
Iar microfinanțarea, în special facilitatea EaSI, a fost un produs de mare ajutor, care a răspuns nevoilor antreprenorilor, indiferent ca vorbim de nevoi curente sau planuri de investiții.
Ce este microfinanțarea și mai ales de ce este atât de utilă?
Foarte simplu spus, Microfinanțarea - cunoscută și sub denumirea de microcredit - este o modalitate de a oferi antreprenorilor și proprietarilor de afaceri mici și foarte mici acces la capital, respectiv o șansă la dezvoltare.
Cu mândrie spunem chiar că Patria Bank este prima bancă din România promotor al conceptului și care a transpus această facilitate în produs destinat afacerilor mici, cu sprijinul Uniunii Europene (în cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare sociala - EASI), sub forma creditului EaSI, un credit fără garanții reale pentru afacerile mici și mijlocii.
Ce este important de subliniat privind microfinanțarea sunt efectele care merg dincolo de afacere, manifestând o puternică latură socială. Atunci când finanțezi un mic întreprinzător, indiferent că vorbim de legumicultori, crescători de animale, un magazin ABC sătesc sau o mică frizerie de cartier, practic contribui la bunăstarea familiilor antreprenorilor și a întregii comunități în care ei activează.
Și de peste 15 ani de când facem acest lucru, vedem ce impact are finanțarea în educația copiilor antreprenorilor, în dezvoltarea relațiilor sociale în comunitate, în productivitatea crescută a recoltei, în manifestarea unui comportament tot mai deschis colaborării.
În plus, tot ca măsura de sprijin anti-covid, Uniunea Europeană a decis creșterea sumei garantate până la un maxim de 240.000 lei până la 31.12.2021, ceea ne oferă și nouă posibilitatea să creștem expunerea și să răspundem nevoii antreprenorilor cât mai bine.
Citește și: Microfinantarea - ajutor pentru comunitatile rurale
Cine poate beneficia de sprijin și microfinanțare prin creditul EaSI?
Aproape orice microîntreprindere care respectă condițiile de mai jos poate solicita finanțare fără avans sau garanții reale prin creditul EaSI de la Patria Bank:
- maxim 9 angajați și,
- minim 6 luni de activitate și
- maxim 2 milioane euro cifră de afaceri pe an
În analiza solicitărilor de finanțare, ne concentrăm pe soluțiile și pe avantajele pe care le are afacerea antreprenorilor finanțați, fiind totodată atenți la potențialele riscuri care pot apărea în dezvoltarea afacerii.
Ne uităm atent la experiența în domeniu, la planificarea pe care o gândește pentru afacerea sa și la proiectele noi pe care le are.
Înțelegerea contextului de piață și identificarea unui public optim pentru desfacerea produselor, alături de o planificare în timp pot fi de obicei aspecte care indică o bună înțelegere a propriei afaceri și bune rezultate.
Citește și: Persoană juridică? Obține finanțare pentru planurile tale printr-un credit fără garanții
Cum arată portofoliul de microfinanțare de la Patria Bank și care sunt previziunile pentru 2021?
Iliuță Jitaru, Manager Microfinanțare Patria Bank, menționa recent într-un interviu:
”Concret, dacă mă raportez doar la profilul micului antreprenor finanțat prin creditul EaSI, poate cel mai căutat produs al nostru, care oferă finanțare de până la 240.000 de lei (pana la 31.12.2021) și acoperire de 90% a garanției de către Uniunea Europeană, cifrele de până acum ne arată că va fi un an cu un nivel record de finanțări acordate micilor fermieri și micilor afaceri.
Când vorbim de întreg segmentul micro în Patria Bank, vorbim de finanțări de până la 400.000 de euro expunere, agricultori cu suprafețe de până în 500 de ha și afaceri mici cu cifre de afaceri de până într-un milion de euro.
Structura portofoliul nostru confirmă importanța acordată segmentului agro, care reprezintă peste 33% din total, urmat de comerț (17%), construcții (7%), industrie și transport (cu 7%), serviciile și alte sectoare reprezentând 29% din portofoliu. Vom continua să creștem tot mai mult segmentele agro și servicii, unde potențialul și impactul este mare, și la fel și interesul nostru.”
Citește și: