Strategia financiară, la Raport - episodul IV

Bugetarea pe bază de scenarii multiple - un must în vremea Covid

Trăim într-un context de volatilitate, în care condițiile externe se modifică rapid.

Orice IMM trebuie să își adapteze modul de lucru și antreprenorii simt tot mai mult nevoia de a lua decizii pe bază de cifre. Astfel, procesul de bugetare clasic este depășit. Simpla urmărire a unui buget fix anual nu aduce cele mai bune concluzii.

Ce este bugetarea pe bază de scenarii multiple? 

Construcția bugetară se realizează întotdeauna pornind de la ipoteze de business, adică variabilele bugetului: previziuni de vânzări, marje și cheltuieli.

Avem desigur cel puțin două variante:

  • cel mai rău scenariu
  • cel mai bun scenariu

Ipotezele sunt discutate cu oamenii cheie din organizație, în urma unei analize riguroase, internă și externă (piață, industrie, cei mai importanți factori de volatilitate și impactul acestora).

Recomandăm și un al treilea scenariu, intermediar, care poate fi de exemplu utilizat în relatia cu stakeholderii importanți (investitori, bănci).

Ce implică noua abordare?

  1. Munca de bugetare este mai elaborată și trebuie să existe un minim de automatizare pentru ca rezultatele să fie ușor modificate în funcție de ipoteze.
  2. Este esențial să se petreacă mai mult timp în zona de clarificare și definire a scenariilor. What if este o întrebare foarte bună cu care trebuie testate atent toate variabilele.
  3. Mai mult, se analizează riscurile de business și se traduc în cifre, pentru a fi înglobate în buget, cu probabilitatea aferentă.

Cum îți recomand să procedezi?

  1. Implementează în compania ta un proces de raportare agil, care să răspundă nevoilor managementului.
  2. Îți propun ca instrument Simulatorul de Business: buget dinamic, în care intervii și recalibrezi ipotezele periodic, în funcție de deciziile noi de business, de rezultatele obținute deja și de condițiile/previziunile macroeconomice/din industrie/piață.
  3. Este necesar să ai o abordare integrată Buget Venituri și Cheltuieli, Bilanț și Cash-Flow, pentru a urmări, într-un Tablou de Bord toți idicatorii cheie pentru afacerea ta.

Ca și până acum, te sfătuiesc să construiești în parteneriat relația cu responabilul finanțelor tale, pentru că acum este mai important ca oricând să te bazezi pe cifre, iar acestea să fie orientate către business.

***

Articol realizat de Ioana Arsenie – Fondator Trusted Advisor & Trusted App – expert în strategii de business, cu expertiză în consultanță financiară, fiscală și de management, care oferă prin compania să servicii integrate de strategie financiară și contabilitate pentru antreprenorii români. 

În vara anului 2020, echipa Trusted Advisor a lansat Trusted App, o aplicație pentru digitalizarea IMM-urilor, un produs tehnologic pentru antreprenorii în dezvoltare, în care au fost investiți aproximativ 10.000 de euro.  Aplicația stabilește categoriile de raportare (venituri/cheltuieli) în mod personalizat, pentru fiecare firmă, pornind de la balanța de verificare contabilă. Lunar, se preiau datele prin import, sunt mapate automat și raportate conform categoriilor stabilite. Aplicația vine ca suport în procesul de analiză de business și decizional. Mai multe detalii pot fi găsite aici: https://ioanaarsenie.ro/trusted-app-2/ 

Citește și:

Strategia financiară, la Raport - episodul I

Strategia financiară, la Raport - episodul II

Strategia financiară, la Raport - episodul III