6 metode de a-ți crește afacerea în primul an prin marketing online

Tocmai ți-ai deschis o afacere și cauți metode de a o promova pentru a ajunge la clienții pe care ți-i dorești? Includerea marketing-ului online în strategia ta de dezvoltare a afacerii este esențială. 

Fie că îți desfășori activitatea online sau chiar din contră, deții o afacere offline, a te promova pe internet este extrem de important pentru că online sunt potențialii tăi cumpărători, de acolo se informează, acolo caută produsele sau serviciile de care au nevoie și acolo urmăresc recenziile oferite de alți clienți înainte de a lua decizia de achiziție. Cifrele oficiale dovedesc cât de folosit este internetul atât la nivel global, cât și în țara noastră. Potrivit Institutului Național de Statistică, 8 din zece locuințe din România au conexiune la internet și peste 80% dintre români folosesc internetul zilnic.

Avantajele de business oferite de marketingul online

Marketingul pe internet îți ajută afacerea în mai multe moduri, oferind:

  • Modalități măsurabile de a urmări performanța diferitelor strategii și canale
  • Date acționabile pentru îmbunătățirea performanței strategiilor, cum ar fi o campanie publicitară
  • Căi rentabile pentru obținerea de clienți potențiali și vânzări
  • Cost redus pentru lansarea unei strategii sau a unui canal
  • Date utile despre utilizatori pentru a îmbunătăți direcționarea și eforturile de promovare.

Iată 5 metode prin care îți poți crește afacerea folosind marketingul online: ]

1. Stabilește care este publicul tău țintă

Indiferent de domeniul în care activezi sau de tipul de afacere pe care îl deții, produsele și serviciile tale se adresează unui anumit tip de public. Așadar, înainte de a lua orice altă decizie în ceea ce privește acțiunile tale de marketing online, răspunde la întrebarea „Cine este clientul meu?”

Atunci când începi să creezi profilul consumatorului ideal, pornește de la ideea că rezultatul va trebui să semene mult cu descrierea unei persoane reale. De aceea, este nevoie să stabilești următoarele detalii:

  • Ce vârstă are? Nu este nevoie să identifici una exactă, ci un interval.
  • Ce sex are? Te adresezi unui public feminin sau unuia masculin.
  • Unde locuiește? Poți porni de la identificarea țării, în cazul în care vizezi piața internațională, apoi să stabilești dacă locuiește în mediul rural sau urban, în ce regiune a țării etc. Toate aceste elemente te vor ajuta mai ales în crearea ulterioară a audienței pentru reclamele pe care le vei face în mediul online.
  • Cu ce se ocupă? Este angajat, antreprenor cu putere de decizie, ce funcție are?
  • Ce studii are?
  • Ce venituri are? Acestea vor determina puterea de cumpărare a clientului, în funcție de care îți vei crea strategia de servicii sau produse.
  • Ce obiceiuri de consum are?
  • Ce îl pasionează? Ce experiențe îi aduc bucurie și împlinire?
  • Ce așteptări ar avea de la produsele sau serviciile oferite de tine?
  • Unde îl găsești? Petrece sau nu timp online? Dacă da, pe ce platforme? De unde se informează?

Odată ce vei avea răspunsurile la aceste întrebări, vei obține profilul cumpărătorului ideal pentru tine, care va fi baza de pornire pentru orice acțiune de marketing vei demara, inclusiv pentru cele din mediul online.

Identificarea profilului clientului ideal îți va oferi o serie de avantaje:

  • Vei cunoaște caracteristicile lui, ce caută și ce servicii sau produse îl atrag.
  • Vei alege cu mai multă ușurință canalele online pe care să te promovezi.
  • Îți vei folosi mai eficient bugetul de promovare, știind exact cui te adresezi și unde este audiența ta principală.
  • Ulterior, îți vei putea adapta produsele și serviciile, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale acestuia.

Poți realiza profilul buyer persona alături de echipa ta internă sau poți apela la o agenție de marketing care are deja expertiză în acest sens.

2. Adaptează-ți website-ul la publicul tău țintă și investește în SEO

SEO, sau optimizarea motoarelor de căutare se referă la modul în care un website este optimizat pentru a performa mai bine în rezultatele căutării. Fără SEO, companiilor le poate fi dificil să se claseze în top pe motoarele de căutare precum Google pentru cuvintele cheie pe care le asociază cu produsele sau serviciile lor. Optimizarea site-ului este una dintre cele mai eficiente modalități de a crește traficul și, implicit, șansele de succes ale afacerii tale.

Studiile au constatat faptul că ocuparea unei poziții în partea de sus a primei pagini cu rezultatele căutării poate genera mai mult de 50% din trafic. Cu toate acestea, acest procent scade până la doar 4% pentru al cincilea loc. Deci, dacă nu apari pe prima pagină pentru un anumit cuvânt cheie sau expresie, generarea de lead-uri în acest mod va fi extrem de dificilă.

Tocmai de aceea, SEO ar trebui să fie una dintre prioritățile aflate pe lista de investiții în dezvoltarea afacerii tale, iar colaborarea cu o agenție specializată îți va oferi siguranța că pașii pe care îi urmezi sunt cei corecți.

O agenție te poate ajuta cu:

  • O analiză a concurenței
  • Identificarea expresiilor și cuvintelor cheie pentru care ai vrea să te clasezi
  • Optimizarea titlurilor site-ului și a meta tag-urilor
  • Optimizarea conținutului de pe website
  • Trimiteri către site-ul tău.

Fără SEO, afacerea ta are șanse mici de a fi găsită prin căutări. Deși s-ar putea să te clasezi pe o poziție bună în mod organic pentru unele cuvinte cheie de-a lungul timpului, optimizarea activă a site-ului este una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți depăși concurența și de a ajunge în topul rezultatelor căutării.

Pe lângă SEO, acordă atenție conținutului website-ului tău, să fie scris clar, să răspundă întrebărilor pe care le-ar putea avea publicul tău țintă despre produsele sau serviciile pe care le oferi, dar și să transmită profesionalism și încredere.

3. Fii prezent pe rețele sociale potrivite afacerii tale

Canalele de acest tip, cum ar fi Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, TikTok și Pinterest, sunt metode excelente de a-ți dezvolta afacerea prin marketing online. Pentru a-ți eficientiza resursele, ar ajuta ca, înainte de a începe să creezi conturile, să le analizezi și să decizi care dintre ele pot fi cu adevărat utile afacerii tale. Altfel spus, ar trebui să revii la profilul consumatorului ideal și la obiceiurile lui și să alegi să fii pe rețelele de social media unde este și el.

Odată stabilite aceste aspecte, va trebui să începi să populezi profilurile de business create. Astfel, ele vor trebui să conțină informații care să îi ofere utilizatorului o imagine clară asupra afacerii tale: numele business-ului, domeniul în care activezi, adresa website-ului, numărul de telefon de contact și adresa de e-mail. De asemenea, ar fi indicat să mai conțină și un slogan sau un motto, o descriere a obiectivului și misiunea companiei și să conțină elemente de identitate vizuală a brandului tău, astfel încât, de fiecare dată când se va mai întâlni online sau offline cu brandul tău, să îi fie deja familiar.

Va mai fi nevoie, ulterior, să stabilești alte aspecte la fel de importante:

  • Tipul de conținut pe care îl vei posta pe aceste conturi
  • Frecvența cu care vei posta
  • Bugetul pe care îl vei aloca pentru promovarea conținutului postat.

Postările ar trebui să aibă legătură cu brandul, însă să nu fie pur promoționale, ci chiar din contră, să îi oferi publicului tău țintă informații utile, prezentate sub o formă ușor de consumat. Va fi nevoie să creezi, alături de echipa ta internă sau de agenția cu care vei colabora, un plan de conținut bine pus la punct, în care vor fi incluse: temele principale de abordat, tipul de conținut care va fi creat, tone of voice-ul cu care te vei adresa utilizatorilor etc. Desigur, aceste pagini sunt potrivite pentru a lansa promoții, produse noi, concursuri, însă mixul de conținut trebuie să fie foarte echilibrat, pentru a nu-i determina pe utilizatori să te asocieze cu un tip de brand concentrat doar pe vânzări, ci mai degrabă cu unul căruia îi pasă de nevoile și preferințele lor.

Iată câteva statistici oferite de Hubspot cu privire la tipul de conținut pe care publicul îl preferă și care dă rezultate:

  • 56% dintre agențiile de marketing care folosesc blogging-ul spun că este eficient și 10% spun că generează cel mai mare randament al investiției
  • Video este formatul numărul unu pe care l-au folosit în strategia de conținut în 2021
  • După Google, Facebook este cea mai populară platformă video
  • Video va fi cea mai mare investiție pentru brandurile B2B în 2022
  • E-book-urile sunt și ele instrumente eficiente de atragere de lead-uri prin promovarea în social media.

Dincolo de a investi în realizarea de conținut de calitate pentru fanii paginii tale, va fi nevoie să aloci și un buget pentru promovarea postărilor. Reach-ul organic al postărilor pe Facebook, de exemplu, este de doar 2.2% din numărul de fani ai paginii și poate ajunge, în cazul unor branduri, chiar până la 1,1%, astfel încât boost-uirea postărilor va fi necesară.

4. Comunică constant cu publicul tău țintă prin email marketing

Marketingul prin e-mail este o altă metodă de a-ți dezvolta afacerea care pare că va dura pentru totdeauna. Deși obținerea unei urmăriri dedicate poate dura mult timp, mărcile cu liste mari de e-mail știu că această metodă este foarte valoroasă. De fapt, un studiu a sugerat faptul că pentru fiecare dolar cheltuit de un brand pentru programul său de marketing prin e-mail, compania respectivă a câștigat mai mult de 40 USD.

Eficacitatea e-mailului pare să provină din capacitatea sa de a duce compania chiar acolo unde contează cel mai mult: în căsuța de e-mail a unui client. În această eră digitală, căsuța de e-mail este una dintre cele mai frecvent accesate locații de pe Internet. Când un client se înscrie în lista companiei tale de e-mail, spune că dorește practic să comunice în continuare cu brandul tău, deci este interesat de ce are de oferit, atât din perspectiva produselor și a serviciilor, cât și din cea a conținutului pe care îl generează.

Trimițând e-mailuri periodice despre produse noi, oferte speciale sau vânzări și noutăți interesante de pe site-ul tău, poți atrage cumpărătorii înapoi pentru achiziții repetate. E-mailurile pot fi, de asemenea, redirecționate cu ușurință către alții, astfel încât abonații din la lista ta ar putea trimite unul dintre mesajele de marketing unui prieten sau unui membru al familiei dacă găsesc ceva de interes pentru ei. Acest lucru poate duce la creșterea numărului de abonați, la mai multe click-uri și la mai multe vânzări.

Ai grijă însă să nu-ți copleșești abonații! Mărcile ar trebui să își testeze eficiența acestei metode de promovare, pentru a determina momentul potrivit și frecvența mesajelor lor. Dacă trimiți prea multe e-mailuri, riști să-ți enervezi clienții, iar dacă nu comunici constant, suficient, aceștia te pot uita complet. Este o linie fină între prea puțin și prea mult.

Iată câteva cifre care dovedesc eficiența acestui tip de marketing online:

  • 45% dintre companiile mici consideră email marketing-ul eficient și au rate medii de deschidere de 26% sau mai mari, potrivit unui studiu realizat de Aweber
  • Segmentarea audienței este una dintre primele trei tactici utilizate de specialiștii în marketingul prin e-mail
  • Dintr-un studiu efectuat de Campaign Monitor pe 1.000 de proprietari de afaceri mici, marketingul prin e-mail a fost clasat ca fiind al doilea cel mai eficient mediu pentru dezvoltarea gradului de conștientizare a mărcii.

5. Include influencer marketing în strategia ta

Piața de influencer marketing a înregistrat o creștere galopantă în ultima perioadă, iar acum, o bună parte dintre branduri se promovează online și în acest mod.

Este o modalitate bună de a ajunge în noi comunități, majoritatea foarte implicate, interactive și deschise spre nou. În astfel de medii, poți organiza concursuri online tip giveaway care vor avea ca rezultat atât creșterea brand awareness-ului afacerii tale, cât și a comunității de următori ai paginilor tale oficiale.

Alegerea influencerilor cu care să colaborezi este însă esențială atât pentru brandul tău ca notorietate și poziționare pe piață, cât și pentru rezultatele pe care le poți obține prin această metodă de promovare.

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac brandurile în alegerea influencerilor:

  • Acordă atenție doar numărului de urmăritori fără a analiza în profunzime influencerul și comunitatea lui și fără a urmări o serie de KPIs
  • Îi aleg bazându-se pe popularitate, nu pe relevanță
  • Nu se asigură că va fi vorba despre o asociere credibilă, potrivită
  • Nu analizează dacă oamenii ce îi urmăresc sunt sau ar putea fi interesați de brand/produs/serviciu
  • Nu iau în calcul personalitatea influencerului și partea de risk assessment
  • Nu analizează brandurile cu care acest influencer a mai colaborat anterior.

Altfel spus, alege influencerii cu care îți vei asocia brandul pe criterii foarte stricte, orientate spre rezultate de business, nu pe criterii subiecte.

6. PPC sau publicitatea cu plată-pe-click

PPC-ul este o altă modalitate de a aduce noi vizitatori pe site-ul tău. Reclamele PPC sunt afișate împreună cu rezultatele căutării și îi atrag pe utilizatori să facă click pe ele pentru a găsi ceea ce caută. După cum indică și numele, aceste anunțuri presupun plata de fiecare dată când cineva face click pe anunț. Cu toate acestea, nu sunt atât de scumpe pe cât ai putea crede. De fapt, exact opusul este adesea adevărat. PPC poate fi o investiție fantastică pentru afaceri de orice dimensiune, deoarece ai un control extrem asupra cheltuielilor publicitare. Dacă concurența este scăzută, este posibil să cheltuiești puțin pe click și să vezi totuși o rentabilitate excelentă a investiției.

O formă în creștere de PPC este publicitatea pe Facebook. Reclamele pe această platformă pot fi foarte bine direcționate și te pot ajuta nu numai să crești traficul pe site, ci și să atragi noi fani către pagina de business. Mulți retaileri online obțin rezultate grozave folosind publicitatea pe Facebook, pentru că le oferă posibilitatea de a-și viza direct publicul fără a investi mulți bani.

Acestea sunt principalele metode de promovare online pe care ți le recomandăm pentru a asigura un start bun afacerii tale! Suntem aici pentru a discuta cu tine despre orice subiect legat de promovarea online a brandului tău.

Articol realizat de Adina Popescu, Head of Content Marketing, Beans United

Data publicării: 08.07.2022

Citește și:
O aventură în papuci noi sau povestea unui website

Unde începe și unde se încheie experiența clientului tău?

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.