O aventură în papuci noi sau povestea unui website

Optimizarea costurilor și a duratei de timp - drumul de la investiție până la profit

Te invităm dragă cititorule să facem o incursiune altfel în domeniul afacerilor pe internet: intrăm în ”papucii” unui antreprenor care lansează o afacere nouă și “luăm la pas” drumul de la ideea și nevoia de a construi un website, până la momentul în care acesta începe să aducă profit.

  • De cele mai multe ori, este adoptată rețeta cea mai simplă și la îndemână: se achiziționează ingredientele de bază (domeniu web, server, agenție web development). Este o etapă ce se încheie cu livrarea site-ului
  • Urmează o nouă etapă în care site-ul trebuie pregătit pentru a face vânzări – încărcare și actualizare produse și servicii, verificare și integrare de funcționalități noi care nu au fost prevăzute de la început etc.
  • Apoi, urmează o altă etapă, în care site-ul trebuie să fie optimizat pentru Google și actualizat - pregătirea pentru promovarea pe diferite canale.
  • Realizarea strategiei de promovare și a reclamelor etc.

Observăm că sunt multe etape și imediat ce se încheie o etapă, cu toate provocările și costurile ei, trebuie să începem alta, cu alte lucruri de făcut și alt buget de alocat și, probabil, alte echipe cu alți specialiști.

Dar dacă am face lucrurile altfel?

Dacă vedem promovarea online ca pe o strategie unitară, cu toate etapele integrate într-un singur proiect ce pune pe hârtie toate aceste repere – de la dezvoltarea site-ului, până la strategia de promovare și profit?

Așadar, ne punem în rolul unui antreprenor cu o afacere nouă și am pornit la drum:

  • datele problemei de rezolvat: avem o afacere care are nevoie de un site și de promovare online;
  • cerințele problemei: optimizarea bugetului investit, integrarea tuturor etapelor într-un flux de lucru eficient și coerent (proiectare și realizare, optimizare, mentenanță, reclamă pe diferite canale online).

Toate acestea au ca scop final - optimizarea costurilor și a duratei de timp, de la investiție la profit. Vom dezvolta cerințele problemei noastre, cu toate provocările pe care ni le-am propus, într-o serie de 5 materiale cu aceste teme:

1. În ce etapă a afacerii planific dezvoltarea unui website?

La prima vedere, putem să spunem că aici avem 2 variante de răspuns posibile.

Una ar fi: - “Păăiii adică cum? Normal că dacă am o afacere, am nevoie și de un website!”
Iar a doua: - „Abia am deschis afacerea, nici nu știu dacă am acuma bani de site... mai vad eu mai încolo...

În funcție de tipul de afacere și de planul de dezvoltare al acesteia, construcția unui website poate fi necesară încă de la începutul activității sau într-o etapă următoare. Dar este foarte important să stabilim încă de la începutul activității în ce fază vom avea nevoie de un website și să luăm în calcul durata de timp și bugetul pentru realizare și promovare.

În materialul pe care îl vom dedica acestui capitol, vom dezbate tipuri de afaceri care au nevoie de un website încă de la început sau altele care pot începe să se promoveze și să vândă pe alte canale.

De exemplu, dacă vorbim de o afacere bazată pe producție și vânzare, este evident că are nevoie de un magazin online, însă acesta implică un buget destul de mare și care se justifică numai dacă avem o varietate mare de produse. În acest caz, ne putem gândi la o soluție intermediară.

Astfel, o afacere în domeniul agricol aflată la început, poate începe să-și vândă produsele pe platforme de tip marketplace dedicate acestui domeniu și despre care noi am vorbit în articolul nostru „Despre susținerea producătorilor locali și modele de asociere

Pentru întreprinzătorii care și-au propus ca obiectiv să de definească și ca brand, să își construiască o comunitate de clienți fideli în jurul unui mesaj, al unor valori pe care se dezvoltă afacerea lor, dezvoltarea unui website de prezentare este un pas necesar și important.

2. Pentru cine dezvoltăm site-ul afacerii?

Întregul proces de dezvoltare a unui website pentru o afacere se derulează eficient și este optim din punct de vedere durată de realizare și costuri, dacă proiectul inițial este complet și corect. Iar acest proiect trebuie să înceapă cu stabilirea scopului și a mesajului.

Indiferent de tipul de site pe care îl vom construi, dacă este mai mare sau mai mic, este foarte important să stabilim de la început, din stadiul de proiect pe hârtie, pentru cine îl facem. Înainte să începem să proiectăm website-ul, de la design la conținut și funcționalități, trebuie să știm pentru cine dezvoltăm site-ul care va reprezenta compania în mediul online:

  • pentru noi, să ne prezentăm activitatea?
  • pentru competiție (să fim și noi „în rândul lumii”)?
  • pentru clienți / cumpărători?
  • pentru partenerii și investitorii pe care îi curtăm?
  • pentru Google – să ieșim în căutări?

Această listă de “pentru cine…?” poate continua, iar răspunsul nu e chiar simplu, pentru că trebuie să luăm în calcul toată această listă și să găsim formula “magică” prin care site-ul să ofere o poveste, un răspuns și o soluție tuturor celor care ajung aici.

3. Cu cine voi lucra pentru dezvoltarea site-ului?

Firesc ar fi fost, poate, sa abordăm o temă de tipul “de ce fel de site am nevoie?” sau “ce soluție tehnică este mai bună pentru un site?” Aceste întrebări își vor găsi răspunsul cel mai bun pentru noi, atunci când am găsit un partener stabil și de încredere cu care să realizăm site-ul.

După ce am stabilit PENTRU CINE dezvoltăm website-ul (cui ne adresăm și ce oferim), lucrurile devin mai clare și ne este mai ușor să începem să punem pe hârtie cum să fie și ce să conțină. Și avem acum pe listă o nouă provocare: cum aleg agenția sau echipa care să facă acest site?

Este punctul în care înțelegem că avem nevoie de un partener cu care să pornim la drum – mai mult decât de o agenție specializată în website design și development. Dezvoltarea unui website este o investiție pe termen lung, iar promovarea afacerii în mediul online este dependentă de performanța tehnică a site-ului și de calitatea conținutului.

Agenția care dezvoltă site-ul și îi asigură mentenanța pe termen lung trebuie să înțeleagă foarte bine afacerea pe care o va reprezenta site-ul. Vom detalia în materialul dedicat acestui capitol, cum ne stabilim așteptările față de agenția cu care vom dezvolta site-ul și ce luăm în calcul pentru selecția finală.

4. Am decis să construiesc un site pentru afacerea mea. De câți bani să fie?

Întrebarea are ceva așa din tonul de cumpărături la piață ????
- Bună ziua! Vă rog să îmi dați niște ….
- Bună ziua! De câți bani să fie?

Dar lucrurile ajung aici, fie că vorbim de construcția unui website, fie că este vorba de achiziția oricărui alt tip de produs sau serviciu, atunci când nu am lămurit foarte clar ce ne dorim și ce avem nevoie.

Vom vorbi despre bugetul pe care îl alocăm pentru website-ul afacerii, din 2 perspective:

  1. Planul sau proiectul site-ului, cu design, funcționalități, conținut etc.; fără acest proiect, nu vom putea să solicităm oferte de cost pentru realizarea site-ului. Tot aici vom face o listă cu toate costurile pe care le vom avea cu site-ul pe termen lung, de la domeniul web, la server și mentenanță.
  2. O proiecție cu potențialul de vânzare pe care îl aduce un website pentru afacere: costuri și canale de promovare, competiție și evoluția pieței online pe nișa respectivă. Vom avea astfel, o estimare pentru investiția pe care ne pregătim să o facem, în raport cu un termen de amortizare și trecerea pe profit.

5. Am un site nou, frumos și funcțional. Ce fac în continuare?

Un website nu vinde singur, oricât de bun și de frumos este! ????

Realizarea site-ului este doar primul pas în lansarea unei afaceri în mediul online, este începutul unui drum care va dura atât timp cât durează și afacerea. Iar un website este mai mult decât un lucru pe care îl facem pentru că așa are toată lumea .... că toate afacerile au un site și un domeniu web pe cartea de vizită.

Website-ul este un instrument care se îngrijește și se actualizează în permanență, iar beneficiile pe care le aduce depind de felul în care este folosit acest instrument.

Acestea fiind spuse, ne-am lustruit bine papucii de antreprenor care lansează o afacere nouă și are nevoie de un website, am notat cerințele problemei și ne pregătim pentru popasul următor, capitolul „În ce etapă a afacerii planific dezvoltarea unui website?

Articol realizat de Elena Ilie | Atelier de optimizare și reparații site-uri web: https://bookisite.ro/

Data publicării: 24.06.2022

Citește și:
Investitorii caută o poveste. Cum îi atragem să finanțeze povestea noastră?

Microsurveys, Business Online și Marketing Relevant. Ce au în comun? Cifra ta de Afaceri care poate crește.

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.