Luxemburg și București, 7 noiembrie 2022 – Fondul de Invesții, The European Fund for Southeast Europe (EFSE), Luxemburg, un fond de investiții de impact care se concentrează pe promovarea prosperitații economice in Europa de Sud-Est și Regiunea Vecinătate de Est, a acordat Patria Bank un împrumut subordonat de fonduri proprii de nivel 2 conform Basel III, în valoare de 7 milioane EUR. Împrumutul face parte din pachetul EFSE de raspuns la criză și este destinat finanțării Microîntreprinderilor si Întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din industriile critice, din sectorul agro, afectate de războiul dintre Rusia și Ucraina. Împrumutul va sprijini Banca să ofere finanțare pe termen lung microîntreprinderilor si IMM-urilor și să contribuie la creșterea producției locale și a securitații alimentare, precum și a rezilienței și incluziunii in domeniul afacerilor.

Patria Bank are o orientare puternică pe deservirea IMM-urilor și agrobusiness-urilor. Acest împrumut pentru investiii va contribui la consolidarea gradului de capitalizare al Băncii, sporind în acelasi timp capacitațile acesteia de a ajuta Microintreprinderile și IMM-urile să-și susțină operațiunile și gradul de angajare prin furnizarea de lichiditate esențială pentru a face față efectelor de contagiune economică ale razboiului în curs dintre Rusia si Ucraina

Președintele consiliului de administrație al EFSE, Klaus Müller, a declarat: „Suntem încântați să ne alăturam acestui nou parteneriat deoarece Patria Bank se concentrează puternic pe sprijinirea IMM-urilor implicate în industrii esențiale legate de agricultură, industrii care au fost expuse numeroaselor provocări economice, sociale și de securitate declanșate de războiul Rusia-Ucraina. Credem cu tărie că acest nou instrument de nivel 2 - Basel-III, va consolida și optimiza structura generală de capital a băncii, va susține creșterea rezilientă și va contribui la securitatea alimentară din regiune.”

Președintele consiliului de administrație al Patria Bank, Horia Manda, a declarat: „Suntem bucuroși să anunțăm acest nou proiect cu EFSE, un partener strategic al Grupului Patria Bank, cu care împărtășim un obiectiv comun: sprijinirea IMM-urilor și micilor intreprinderi agricole pentru a-și dezvolta în continuare afacerile și a depăși provocările generate de contextul economic actual. In Grupul Patria Bank credem că antreprenoriatul este motorul creșterii economice, iar parteneriatul puternic cu EFSE ne permite să sprijinim IMM-urile și să punem România pe harta zonelor cu potențial maxim de dezvoltare și investiții.„

Facilitatea contribuie la realizarea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă a Națiunilor Unite, inclusiv SDG 2 (Foamete zero), SDG 8 (Crestere economică) și SDG 9 (Inovare si infrastructură in industrie). Se preconizează că investiția va permite acordarea a peste 90 de imprumuturi Microintreprinderilor și IMM-urilor și sprijinirea a peste 900 de locuri de muncă.

Despre EFSE

Fond de investiții de impact înființat în 2005, Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) își propune să stimuleze dezvoltarea economică și prosperitatea în Europa de Sud-Est și in vecinătate de Est prin investiții în succesul întreprinderilor mici si mijlocii, precum și în îmbunătățirea condițiilor de viață pentru mediul privat. Deoarece accesul la servicii financiare este cheia dezvoltării acestui segment, EFSE iși concentrează eforturile pe spirjinirea institutiilor financiare locale ca acestea să-și consolideze capacitatea de a oferi finanțare responsabilă pentru acest grup țintă. Pe lângă activitățile sale de investiții prin parteneri locali, EFSE își sporește impactul prin Facilitatea de Dezvoltare EFSE, care oferă asistență tehnică, formare cât și alt sprijin nefinanciar antreprenorilor și instituțiilor.

EFSE a fost inființat de Banca Germană de Dezvoltare cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și al Comisiei Europene. Fiind primul parteneriat public-privat de acest gen, EFSE își atrage capitalul de la agenții donatoare, instituții financiare internaționale și investitori instituționali privați.

Finance în Motion GmbH, Germania, este consilier al EFSE, iar Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A., Luxemburg, acționează că administrator.

Pentru mai multe informații despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est, vă rugăm să vizitați: www.efse.lu

Pentru mai multe informații despre Finance în Motion, vă rugăm să vizitați: www.finance-în-motion.com

Despre Patria | www.patriabank.ro

Patria Bank este o bancă românească dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor si afacerilor locale. Listată la Bursa de Valori București, Patria Bank are o prezență fizică națională și oferă produse și servicii bancare de bază 100% online tuturor românilor, oriunde s-ar afla aceștia. Grupul Patria Bank are ca acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Din Grupul Patria, alături de Patria Bank S.A, mai fac parte și: Patria Credit IFN - instituție cu expertiză și experiență în microfinanțare, fonduri europene și produse financiare dedicate segmentului agro si Patria Asset Management - societate specializată în administrarea investițiilor.

Media contact Patria Bank

Mihaela Duminica

Manager, Marketing & Communication

Email: pr@patriabank.ro
Phone: +40 799 607 784

Media contact EFSE

Anabel Tennassie-Goossens
Senior Officer, Marketing & Communications
Email: press@efse.lu
Phone: +49 (0)69 271 035-470