Elevii din mediul rural, pe primul loc la BAC – o realitate posibilă cu ajutorul programului World Vision
Stăm de vorba cu Luiza Manciu, Manager Program Vreau în Clasa a 9-a, despre realitățile și nevoile copiilor din mediul rural
Aproape 1 din 2 copii sunt supuși riscului de sărăcie și excluziune socială şi 70% renunţă la şcoală după liceu. Peste 44% dintre copiii de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţionali şi doar 4,3% dintre elevii din mediul rural obţin medii peste 9 la Bacalaureat.
Acestea sunt doar câteva dintre statisticile crude pe care organizația World Vision se luptă să le schimbe, zi de zi, program cu program.
Un astfel de program este și programul Vreau în clasa a 9-a în care elevii înscriși sunt copii fără posibilităţi materiale din satele României, care îşi doresc foarte mult să înveţe.
Concret, Vreau în clasa a 9-a le oferă burse lunare, care acoperă pe de o parte nevoile de bază ale acestora (transport, cazare, mâncare), însă extrem de important le formează copiilor abilităţi de viaţă independentă prin participare în programe de consiliere vocaţională şi activităţi de dezvoltare personală, programe de internship şi stagii de practică oferite de companiile partenere, voluntariat şi implicare civică, activităţi de mentorat, activităţi culturale şi tabere de vară pe diferite tematici.
Iar rezultatele obținute sunt pe măsura eforturilor voluntarilor:
Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat din 2021 a elevilor din mediul rural din programul Vreau în clasa a 9-a, derulat de Fundația World Vision România, este de 82%, cu peste 14,2% mai mare decât cea națională (67,2%) şi cu 18,5% mai mare decât promovabilitatea din mediul rural (63,5%). Trebuie însă ţinut cont de faptul că această promovabilitate provine dintr-o rată de înscriere de numai 77% la nivel naţional, în timp ce în programul World Vision rata de înscriere la Bacalaureat a fost de 98%.
În interviul lunii, stăm de vorba cu Luiza Manciu, Manager Program Vreau în Clasa a 9-a, care ne ajută să înțelegem mai bine misiunea și importanța celui mai longeviv proiect World Vision.
1. Programul Vreau în clasa a 9-a, dedicat elevilor din mediul rural, functionează. Rezultatele recent publicate privind promovabilitatea elevilor susținuți de World Vision România demonstrează succesul programului. Spuneți-ne mai multe despre program și istoria lui.
Proiectul Vreau în clasa a 9-a a venit în 2008 ca răspuns la o nevoie acută din mediul rural, nevoia elevilor de a-și continua studiile după terminarea ciclului gimnazial. În program sunt înrolați peste 860 de copii, din 6 județe. Vreau în clasa a 9-a este cel mai mare și longeviv proiect de burse, la nivel național, dedicat elevilor din mediul rural. În centrul direcțiilor de intervenție de la nivelul proiectului se află elevul și implicit demersul de dezvoltare a abilităților aferente educației formale și non-formale.
Beneficiarii acestui proiect sunt absolvenți de gimnaziu, din zone rurale, care au luat examenul de capacitate și sunt motivați să își continue studiile, dar nu au parte de susținere financiară. Profilul elevilor diferă de la cel teoretic până la cel profesional sau agricol. În prezent, programul susține peste 860 elevi să meargă la liceu și se derulează continuu din 2008, deci de 13 ani. În fiecare lună, copiii beneficiază de o bursă lunară, care acoperă cheltuieli curente, workshop-uri și activități de dezvoltare personală, tabere de vară, mentorat, meditații etc.
2. În ce comunități activează programul și câți copii au beneficiat de susținere de-a lungul anilor?
Programul se derulează în comunitățile rurale din 6 județe (Vaslui, Iași, Ialomița, Vâlcea, Dolj și Cluj, urmând să îl extindem anul acesta și în Buzău) și până în momentul de față a sprijinit aproape 4.000 de elevi să își termine liceul. Deși intervenția noastră are rezultate, nu este un secret faptul că peste 56% dintre copiii din mediul rural renunță la liceu, după finalizarea clasei a 8-a, din cauza sărăciei. Proiectul nu este doar necesar, ci esențial pentru ca acești copii să nu se piardă.
În 2021, rata de promovare a examenului de bacalaureat de 82%, față de 67% media la nivel național, iar în fiecare an de existență a proiectului, media elevilor a fost mult peste media națională.
Mai mult, rata de accesare a unei unități de învățământ superior este de circa 75% în cazul elevilor susținuți prin programul VC9. Astfel, trei elevi din patru dintre cei înscriși în program își continuă studiile la facultate. La nivel național, doar 8 din 100 de elevi din mediul rural termină o facultate. Rata abandonului școlar din învățământul preuniversitar în mediul rural este una din principalele cauze pentru care atât de puțini copii ajung la facultate.
3. Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă elevii din mediul rural?
Posibilitățile financiare reduse reprezintă una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă familiile și deci și elevii din mediul rural, care, din nefericire, adesea duce la absenteism și abandon școlar, care se îmbină strâns cu lipsa de îndrumare din partea părinților, care de cele mai multe ori muncesc cu ziua și nu au timpul sau abilitatile necesare de a se ocupa de copiii lor, de a-i ajuta la lecții sau de a le oferi o perspectivă mai amplă de viitor din cauza lipsei lor de educație. Foarte multe persoane din mediul rural, din păcate, au doar 4 clase finalizate, iar acest lucru înseamnă oportunități de viitor reduse. Vorbim deci despre un cerc vicios din care noi facem mari eforturi să îi scoatem pe acești elevi, să îi sprijinim în direcțiile în care au nevoie și să le deschidem orizonturile. De asemenea, o altă provocare ascunsă, care nu se vede cu ochiul liber, este discriminarea. Copiii din mediul rural, odată ajunși la licee din zona urbană sunt considerați „elevi de mâna a doua”, slab pregătiți. Dincolo de discriminare, naveta sau pentru cei care stau la cămin sunt alte provocări zilnice care fac pentru ei liceul și mai dificil. Rezultatele lor sunt cu atât mai demne de laudă cu cât se confruntă cu aceste greutăți.
4. Despre voluntarii în program ce ne puteți spune? Cine sunt ei? Cum poți devenit voluntar și da o mână de ajutor?
Voluntarii din programul Vreau în Clasa a 9-a sunt oameni buni de toate vârstele, de toate profesiile fie veniți din companii, fie persoane fizice individuale, inclusiv de peste hotare care doresc să ofere o mână de ajutor elevilor din program prin mentorate, meditații sau sesiuni vocaționale menite să îi pregatească pentru viitor. În ultimul an școlar am avut peste 150 de voluntari minunați care le-au fost alături bursierilor și sperăm ca acest număr să crească în fiecare an. De exemplu, este foarte mare nevoie de sesiuni de educație financiară pentru liceeni, pe care le pot susține voluntari din companii pe acest domeniu odată cu începerea noului an școlar.
5. Cum se va dezolta programul mai departe? Cum vă pot susține antreprenorii și oamenii de bine?
An de an, ne dorim să creștem și să ajungem la cât mai mulți elevi vulnerabili care au nevoie de sprijinul nostru, insclusiv să ne extindem în mai multe județe sau zone noi. Companiile pot contribui la susținerea programului Vreau în Clasa a 9-a prin sprijinirea unui număr de elev timp de minim un an de zile, fapt care ne ajută să le asigurăm tot necesarul pentru a putea merge mai departe și a-și finaliza studiile liceale. Donatorii individuali, pe de altă parte, pot alege să susțină unul sau mai mulți elevi iî program prin donații recurente fie prin SMS cu textul LICEU la 8845, fie prin donații prin site-ul nostru Worldvision.ro sau viramente bancare lunare.
Totodată, și mecanismele de redirecționare a celor 20% din impozitul pe venit sau profit al companiilor (trimestrial și la final de an), cât și cei 3,5% redirecționați din impozitul pe venit al persoanelor fizice vin în sprijinul elevilor din programele noastre.
Citește și:
Casa Experimentelor - povestea si planuri de viitor