Casa Experimentelor, povestea unui centru științific pentru copii

Astăzi stăm de vorbă cu Gabriela Ionescu, directorul centrului științific Casa Experimentelor.

Gabriela Ionescu este director la Casa Experimentelor, inițiatoarea centrului științific Casa Experimentelor – Romanian Science Center. Cu o experiență de peste 25 ani în managementul proiectelor, a reușit să adune în jurul său o echipă valoroasă, alături de care a luptat, atât pentru realizarea inițială a Casei Experimentelor, cât și pentru redeschiderea acesteia după pandemie.

Este o mamă care știe să-și asculte copilul, cu o minte deschisă și puterea de a face lucrurile să meargă. Iubește copiii foarte mult și este dornică să le împărtășească cunoștințele sale. De câteva ori ați văzut-o în acțiune prezentând într-un mod inedit show-urile cu Bobina Tesla și Generatoorul Van de Graaff, minunând părinții pentru felul în care a reusit să le capteze atentia copiilor, chiar și pentru 40 de minute. Câte un pic din sufletul ei stă ascuns în spatele fiecărui exponat din Casa Experimentelor.

Ce este Casa Experimentelor de fapt și care este viziunea voastră pentru educația științifică?

Deschisă în ianuarie 2016, Casa Experimentelor – Romanian Science Center este locul care inspiră curiozitate și uimire prin exponatele științifice instalate permanent, realizate în scopul de a descoperi știința în timp ce vizitatorii se ”joacă” cu ele.

100 de experimente interactive și multe ateliere bazate pe fizică, chimie și matematică, explică pe înțelesul copiilor cu vârste cuprinse între +3 ani și +99 ani fenomenele fizicii întâlnite în viața de zi cu zi și în natură, prin simpla lor manevrare.

Atinge, rotește, apasă și descoperă sunt îndemnurile pe care le primesc vizitatorii chiar de la intrarea în spațiul expozițional.

Uitând cu totul de tablete și de internet, copiii redescoperă plăcerea de a fi curioși, de a face cu mâna lor un experiment, de a pune întrebări și de a râde cu gura până la urechi descoperind ei singuri răspunsul, în mintea lor!

Ce experimente pot fi realizate?

Explorând Casa Experimentelor, veți descoperi 100 de experimente interactive din fizică și matematică. Printre preferatele publicului se numără: Oglinda Magică, Insula Luminii, Cascada, Sunetul Desenează, Pianul pentru Picioare, Bobina Tesla, Globul cu Plasmă și Patul Fakirului.

Aici aflăm că înotătorul, chiar dacă e foarte bun, tot se scufundă în Vârtejul din cilindru, că o bară dreaptă reușește să treacă cu mare ușurință printr-o curbă, adică prin Fanta hiperbolică, că Sunetele din garderobă care se transmit prin oase le auzeau copiii când erau în burtica mamei și multe, multe altele, pe care vă invităm să le descoperiți.

Cine vă calcă pragul și cum v-ați adaptat contextului pandemic?

În cei aproape 6 ani de funcționare, ne-au trecut pragul peste 100.000 de copii și peste 60.000 de adulți, dintre care mai mult de 10.000 au fost cadre didactice. Am observat în tot acest timp încântarea copiilor, dar și a adulților deveniți copii și am realizat că în Casa Experimentelor părinții devin eroi în ochii copiilor, copiii devin ”vedete” în ochii colegilor de clasă, iar profesorii crează altfel de lecții sub privirile încântate ale elevilor.

Am realizat că ceea ce se petrece aici depășește cu mult granițele științei și contribuie la formarea ca oameni responsabili. Toate acestea se întâmplau lună de lună, chiar și pentru câte 10.000 de vizitatori!

Pandemia ne-a pus la grea încercare! Casa Experimentelor s-a închis pentru o perioadă de 3 luni, pentru prima oară după anii de activitate neîntreruptă care-i avusese până atunci. Zilele treceau, datoriile se acumulau, experimentele jinduiau după glasurile vesele ale copiilor şi după ochii încântaţi ai adulţilor. A venit apoi şi ziua redeschiderii, un 1 iunie însorit şi plin de speranţă.

Casa Experimentelor a prins viaţă pentru o zi, dar... doar pentru atât. Vizitatorii veneau în număr foarte mic, erau câteodată 1.000 pe lună, altădată nici măcar atât, iar atelierele și petrecerile au fost și încă mai sunt interzise. Cei câţiva vizitatori care au intrat în Casa Experimentelor în tot acest timp au interacţionat cu exponatele în siguranţă, acestea fiind dezinfectate frecvent.

Nu ne-am adaptat la liniștea asurzitoare a zilelor în care nu ne trece nimeni pragul, la dorul după glasurile voioase ale elevilor și profesorilor sosiți în Școala Altfel și… la faptul că datoriile încă se acumulează… deși am redus personalul, am renunțat la anumite servicii, din încasările biletelor celor maxim 1000 de vizitatori lunar, nu reușim să achităm decât parțial salariile… iar chiria, nu am mai plătit-o din martie anul trecut…

Ce planuri de viitor aveți?

După ce reușim să trecem de acest hop cauzat de pandemie, dorim să ne extindem. Avem în plan dublarea suprafeței de expoziție și dezvoltarea zonelor speciale pentru copii de grădiniță si a celor pentru adolescenți, deschiderea și a altor locații marca ”Casa Experimentelor – Romanian Science Center”.

Cum vă pot susține companiile și oamenii de bine?

Inovația și progresul tehnologic au o pondere mare în diverse activități economice, iar aceasta se va face doar prin cunoștințe științifice de bază şi competenţe de specialitate. De aceea educația și alfabetizarea științifică în domeniile științelor fundamentale (fizică, chimie, matematică), dar și în domeniul științelor aplicate (inginerie) trebuie făcută de la vârste fragede. Anul care a trecut i-a prins pe copiii zilelor noastre între virtual și real, cu lacune serioase căpătate în mediul online.

Avem nevoie de companii de bine care să se alăture prin sponsorizare, demersului nostru de a-i apropia pe copii de știință, de a reduce golul lăsat de pandemie și de a dezvolta pe mai departe experimentarea în condiții de siguranță pe cât mai multe domenii, astfel pregătind pentru viitor meseriașii de care avem mare nevoie.

Oamenii de bine, care cred în utilitatea noastră pentru generațiile de copii prinși la mijloc între virtual și real, ne pot susține în cadrul campaniei ”Eu #CrEd în Casa Experimentelor”! O campanie prin care vrem să ajungem la sufletul a 8.000 de oameni care să ni se alăture! La fiecare donație de 100 lei oferim cadou Voucherul ”Eu #CrEd în C.E.” cu o intrare în spațiul nostru expozițional până la sfârșitul anului 2022. Despre cum intri în posesia Voucher-ului, citește aici.

Citește și:

Interviu cu Ligia Goloșoiu, Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație

Despre Code4Romania și Digitalizăm Împreună România

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.