Interviu cu Oana Craioveanu, Managing Partner Impact Hub Bucharest
Impact Hub a fost recunoscut drept Best Coworking Space în cadrul competiției CESA din 2020. Află povestea acestui premiu și provocarile business-ului în timpuri de pandemie!
Impact Hub este Best Coworking Space în 2020 în competiția CESA. Ce este în spatele acestui premiu și care sunt provocările business-ului de coworking space în perioada aceasta? Ce învățăminte de luat mai departe a adus 2020?
Impact Hub în București a pornit de la ambiția fondatorilor de a construi o organizație care să susțină ecosistemul local antreprenorial prin facilitarea accesului la spații profesionale moderne și colaborative, prin programe care să ofere acces la surse de învățare, mentorat și consultanță și nu în ultimul rând la oportunități de finanțare pentru start-up-uri. În peste 8 ani de activitate, Impact Hub a devenit sinonim cu dezvoltarea și susținerea antreprenorială, iar noțiunea de coworking în România a venit în 2012, când am deschis primul spațiu colaborativ de lucru.
Recunoașterea ca BEST COWORKING SPACE in CEE în competiția CESA anul trecut este încă o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun și suntem mândri să primim acest premiu în calitate de concurenți, dupa 4 ani în care am fost partenerii oficiali ai competiției în România.
Anul 2020 a fost un an ”special” pentru cei mai mulți dintre noi. Din punct de vedere al business-ului din zona de spații de cowork, perioada traversată a schimbat destul de mult concepția de “birou”. În ciuda faptului că a fost un an în care o bună parte din angajații și angajatori au optat pentru soluții de lucru la distanță, comunitatea Impact Hub a fost în continuare animată și activă. Per total, cea mai mare provocare pentru comunitate a fost trecerea de la o interacțiune față-în-față (senzorială) la una de multe ori online (mai rece și abstractă). Odată însă cu trecerea Stării de Urgență din primăvara anului trecut, treptat până în toamnă au revenit peste 50% din clienții de spații de lucru.
2021 va fi un an de construcție așa cum îl vedem noi. Ne uităm în interiorul organizației, suntem conectați la contextul extern, și pregătim terenul pentru diferite scenarii. Pornind de la experiențele anului trecut, prioritatea va fi adaptarea la noua normalitate, crearea unor experiențe noi, produse noi care acum sunt neacoperite de piață. Mizăm pe deschiderea unor noi oportunități care să contribuie pentru a rezolva o nevoie în piață.
Cine sunt antreprenorii care vă calcă pragul? Cum e legătura creată cu comunitatea de antreprenori, merge mai departe de simpla folosire a spațiului?
Cei mai mulți membri au între 25-35 de ani, sunt freelancers (42%), profesioniști care lucrează în startup-uri sau echipe mici (39%) și antreprenori (30%). Din punct de vedere industrii, majoritatea lucrează în IT, educație, consultanță, media și comunicare. O parte dintre participanții din programe au devenit clienți în spațiul de lucru, fie testând zona de coworking și apoi aducând toată echipa, fie optând direct pentru un birou privat în care sa-și dezvolte proiectele.
De asemenea, promovarea programelor derulate de noi în cadrul comunității a atras membri să devină participanți. Un alt atuu destul de mare este și interacțiunea cu proiectul Startarium, unde o parte din membrii Impact Hub au fost fie mentori, fie și-au lansat produsele prin campanii de crowdfunding.
Derulați o serie de programe de tip incubator de afaceri și de stimulat inovația. Cum sunt afacerile care au început prin aceste programe? Cum rămâneți conectați?
Observăm cu bucurie în ultimii ani că nivelul de pregătire al participanților din programe este din ce în ce mai avansat. Sunt mai informați, știu cum să acceseze surse de informare și învățare și apetitul pentru aceste lucruri este în creștere. Avem profile diferite de participanți în funcție de specificul programului, însă am lucrat atât cu startup-uri tech, cu antreprenori sociali, cu antreprenori din industria creativă, dar și cu persoane din domenii de activitate diferite care au colaborat pentru găsirea unor soluții de coeziune socială.
Majoritatea antreprenorilor pe care i-am avut alături au revenit în comunitate cu diferite roluri, fie ca invitați în evenimentele de comunitate, fie ca mentori în programe, fie ca speakeri în evenimentele externe. De asemenea, le facilităm accesul la diferite oportunități de dezvoltare, atragerea de finanțări sau acces la investitori, sau diferite oportunități de apariții media.
Sunteți apropiați și de agricultură și derulați o serie de programe pentru acest segment. Cum vedeți segmentul? Care sunt oportunitățile pe care mizează antreprenorii agro cu care interacționați?
Știm că producția mondială de alimente trebuie să se dubleze până în 2050 pentru a acoperi nevoile populației în continuă creștere, cu obiceiuri alimentare care necesită din ce în ce mai multe resurse. Agricultura a fost întotdeauna un domeniu important în România, peste 46% din populație locuind în mediul rural și având ca focus activități agricole.
Credem că antreprenorii din industria agricolă și alimentară pot capitaliza pe următoarele oportunități:
- Beneficiile introducerii tehnologiei în agricultură - fie că vorbim de utilaje moderne ce pot pot eficientiza munca de zi cu zi, fie despre senzori și aplicații de monitorizare a culturilor sau automatizările unor dispozitive inteligente, tehnologia poate fi un instrument extrem de util care ajută să realizăm mai mult, mai repede sau mai bine o parte din activitățile noastre.
- Orientarea populației din mediul urban către o alimentație sănătoasă, naturală, locală - aici am sesizat din ce în ce mai multe mecanisme de încurajare a producătorilor locali de a vinde direct consumatorului final, prin platforme online și nu numai; inclusiv marii retaileri au sesizat această nevoie și au dezvoltat parteneriate cu producători pentru a furniza clienților lor produse proaspete, locale, de cea mai bună calitate.
- Programe de finanțare și educație - în ultimii ani au fost dezvoltate tot mai multe oportunități pentru antreprenorii din domeniul agrifood, de la fonduri europene, proiecte private, credite agricole sau programe de accelerare pentru afaceri, toate aceste soluții pot susține antreprenorii în crearea și consolidarea unor business-uri de succes.
Din experiența de lucru cu antreprenorii, ai putea să ne spui ce apreciezi cel mai mult la ei?
Tot mai mulți antreprenori își doresc să aibă o educație antreprenorială solidă, sunt conștienți de faptul că nu pot să-și dezvolte afacerea ”după ureche” și pun în practică diferite metodologii și instrumente care să-i ajute să crească și să-și ducă afacerea la nivelul următor. Capacitatea de adaptare la tot felul de schimbări, reinventare și reziliența în fața situațiilor de criză sunt câteva dintre calitățile pe care le admir cel mai mult la antreprenorii cu care am lucrat. De asemenea, tot mai mulți antreprenori doresc să împărtășească din experiența lor cu alți antreprenori și sunt deschiși să-și ofere sprijin reciproc și resurse. Nu în ultimul rând, antreprenorii sunt preocupați de problemele societății de azi și vin cu soluții care ne fac viața mai bună, iar acest lucru este benefic pentru noi toți.
Ce planuri aveți la Impact Hub pentru anul acesta?
Din punct de vedere al spațiilor de lucru, prioritatea anul acesta este de a consolida cele 2 locații și de a fi mereu proactivi în ceea ce privește nevoile clienților Impact Hub.
În ceea ce privește zona de conținut antreprenorial, vom continua să dezvoltăm programele începute în ultimii ani, dar și inițiative noi cu teme de actualitate la nivel european sau global, cum ar fi programele de combatere și prevenire a efectelor schimbărilor climatice, sectorul de agri-food, educație și sănătate. Toate aceste inițiative au la bază inovația antreprenorială și ne propunem să susținem statup-urile și antreprenorii în diferitele etape în care se află, prin conectarea la resursele potrivite de dezvoltare.
Câteva gânduri de final pentru antreprenorii Patria Bank, de la antreprenor la antreprenor:
Să fie mai încrezători și curioși! Este o perioadă provocatoare pentru mulți dintre noi, însă ce am observat este că mobilizarea în condiții de criză vine la pachet cu satisfacția unor reușite neașteptate.
Citește și:
Interviu cu creatorul platformei Mall Țărănesc
Interviu cu Președintele Asociației Analiștilor Financiar Bancari
Abonează-te
la newsletter-ul nostru
Introdu adresa ta email pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.