Investește inteligent
5 aspecte importante de care să ții cont
Nimeni nu s-a născut învățat și este important ca, înainte de a începe orice demers pentru economisire, iar mai apoi spre investiții financiare, să te informezi. Apoi, asigură-te că ai înțeles în cele mai mici detalii instrumentele financiare pe care le alegi să facă parte din portofoliul tău investițional. Si, nu în ultimul rând, creionează-ți, cât mai corect posibil, profilul investițional și evaluează realist apetitul pentru risc.
Abia după ce ai parcurs acești primi pași esențiali pentru un investitor, poți să începi cu economii simple, după care să treci pe nivelul următor, pe instrumente investiționale diverse.
Ideile de la care trebuie să pornești sunt:
- a deveni investitor avizat, prin care să maximizezi profitul și să diminuezi posibilele minusuri (pierderi), necesită timp, răbdare și învățare continuă
- începe prin a realiza un plan de investiții și un termen
- învață despre fiecare instrument/produs de investiții, ce mecanisme și ce riscuri presupune
- selectează, în timp, și bazați-vă pe câteva surse avizate de informare pe care să le urmăriți constant
- învață și urmărește permanent noutățile din zona financiar-investițională
1. Când începi să investești?
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine! Din momentul în care ai intrat pe venituri permanente lunare, înainte de a fi tentat să faci un credit pentru orice, începe să economisești. Stabilește un obiectiv clar și un termen. Este primul pas dintr-o lungă călătorie.
2. Învață despre moduri și căi de economisire
Urmați cursuri de pregătire în investiții, aflați cum au procedat alții, prin ce experiențe de investitor au trecut și recomandările pentru începători. Optimizarea portofoliului, diversificarea și eficiența investițiilor nu sunt doar teorii și este bine să vă informați cât mai în detaliu.
"Nu investiți niciodată într-o afacere pe care nu o puteți înțelege este crezul celebrului" Warren Buffett. Potrivit Investopedia, acesta "a ratat revirimentul tehnologic, dar a evitat declinul devastator ulterior al bulei high-tech de la începutul anilor 2000", tocmai pentru că a evitat un domeniu pe care nu îl stăpânea.
Citește și: Caută să economisești din cheltuieli la care nu te-ai gândit până acum
3. Este nevoie de o strategie de investiții
Pare o idee irealizabilă și chiar cuvântul "strategie" sperie. Este vorba însă doar despre a pune în ordine câteva obiective și cifre: cât pot să economisesc lunar, ce sumă vreau să am la sfârșitul anului sau al perioadei, cum pot să am cel mai bun randament al acestei perioade (întotdeauna corelat cu rata inflației) și cât de mare/mic este apetitul meu de risc. Indiferent de profilul tău de investitor, încearcă să te ocupi serios, sistematic și disciplinat de economiile/investițiile tale.
Citește și: Cum investești la Bursă prin intermediul Fondurilor de Investiții
4. Stabilește clar în ce vrei să investești
Nivelul dvs. de cunoștințe, personalitatea și resursele vor determina calea pe care o alegeți: simplă sau complicată. Simplă înseamnă toți banii în același loc sau toți banii în mai multe locuri ( a se citi instrumente de investiții diverse) dar cu grad de risc scăzut sau zero.
5. Urmărește investițiile pe termen lung
Așa-numitele tunuri există, adică acele câștiguri mari, obținute rapid, pe una sau mai multe oportunități ale anumitor piețe de investiții. Acestea vin însă cu grade de risc foarte mari și trebuie să ai cunoștințe solide pentru a te hazarda. Așa că, mai bine optează pentru investiții pe termen lung, în urma cărora este foarte posibil ca, de la un anumit moment, profitul să fie permanent, chiar dacă mai mic comparativ cu instrumentele mai riscante.
Citește și: Cum poți deveni investitor online. Rapid și usor, de oriunde
Doar în momentul în care te simți suficient de bine pregătit, ai înțeles perfect cum funcționează piețele și care sunt riscurile, treci pe nivelul următor, unde începi să diversifici și poți aloca o parte din câștiguri pe investiții cu grad de risc mai mare. Se cheamă că ești pregătit să și pierzi, dacă evoluția acestora suferă modificări substanțiale în jos. Vom reveni însă, într-un articol separat, despre ce înseamnă grad de risc pe diverse piețe de investiții.
Surse: https://academy.investopedia.com/collections/investing-courses-catalog
Articol realizat de Mihaela Pântea, Senior Jurnalist | Data publicării: 08.08.2022
Citește și:
Vreau să fiu investitor – de unde încep și unde ajung (prin fonduri de investiții)
Riscurile investiției în fonduri – la ce ar trebui să fiu atent?