Riscurile investiției în fonduri – la ce ar trebui să fiu atent?

Când vine vorba de investiții, primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este faptul că ele au un anumit grad de risc. Mai mare, sau mai mic. Iar randamentul pe care-l poți obține de pe urma lor este direct corelat cu riscul pe care ți-l asumi.

Deși riscurile asumate atunci când investești bani prin intermediul fondurilor sunt diminuate datorită diversificării oferite, ele nu dispar în totalitate.

În consecință, astăzi vom vorbi despre riscurile asociate investițiilor în fonduri, și ce poți face tu ca să le diminuezi.

Cele 6 riscuri care afectează portofoliul unui fond de investiții

1. Riscul de țară

Acest tip de risc afectează toate instrumentele financiare. Asta pentru că, un instrument financiar este emis sau domiciliat într-o țară. Iar atunci când au loc schimbări politice sau apare orice situație de instabilitate economică, valoarea investițiilor domiciliate în țara respectivă scade.

Pentru a te proteja în fața riscului de țară, caută să-ți construiești un portofoliu de fonduri cu expunere globală. Astfel, chiar dacă investițiile dintr-o anumită țară trec printr-o perioadă mai proastă, efectul lor negativ asupra portofoliului este minimizat.

2. Riscul de credit

El afectează doar instrumentele bazate pe împrumut, cum sunt Obligațiunile Corporative și Titlurile de Stat, și se materializează dacă o entitate nu-și poate plăti datoriile contractate. În astfel de cazuri, instrumentele financiare emise de ele nu mai valorează nimic.

Ca să te protejeze în fața riscului de credit, fondurile investesc în instrumente bazate pe împrumut care provin de la mai mulți emitenți. Iar astfel, chiar dacă unul dintre ei nu-și mai poate plăti obligațiile, impactul asupra portofoliului este mic.

3. Riscul valutar

Acesta se manifestă atunci când alte valute se devalorizează față de valuta în care investești tu.

De exemplu, să presupunem că investești într-un fond ale cărui unități sunt denominate în EUR, dar care deține instrumente financiare denominate în USD. Dacă USD se depreciază semnificativ față de EUR, atunci performanța respectivului fond va fi afectată.

Ca să te protejezi în fața riscului valutar, poți lua în considerare să investești în fonduri care fac hedging valutar.

4. Riscul ratei dobânzii

Din nou, aici vorbim despre un risc ce afectează în special Titlurile de Stat. Pentru că, valoarea Titlurile de Stat scade atunci când cresc dobânzile de politică monetară și Titlurile nou emise vor avea dobânzi mai atractive.

E destul de dificil să te protejezi singur în fața acestui risc. Însă managerul de portofoliu al unui fond te poate proteja vânzând instrumentele care nu mai aduc randamente și înlocuindu-le cu unele care au un randament potențial mai mare.

5. Riscul de lichiditate

Acesta este riscul ca fondul să nu poată vinde o investiție pe care o deține în portofoliu deoarece nu există cumpărători. Un exemplu ar fi atunci când o companie are probleme majore și se îndreaptă către faliment.

Astfel de situații sunt destul de rare și nu prea ai control asupra lichidității. Însă diversificarea inerentă a portofoliului unui fond minimizează impactul riscului de lichiditate.

6. Riscul de piață

Acest tip de risc afectează toate investițiile și este inevitabil. Face parte din mersul vieții și orice investitor este expus în fața lui.

Ca să te protejezi în fața lui, ar fi o idee bună să-ți plasezi banii în fonduri care investesc în instrumente financiare care nu sunt corelate. În felul ăsta, într-o situație în care o clasă de active este afectată, alta poate să aducă niște câștiguri impresionante. Iar astfel, impactul asupra portofoliului tău nu este atât de puternic.

Poate un Fond de Investiții să dea faliment?

Asta este o întrebare pe care mulți investitori începători și-o pun. Iar răspunsul este: NU.

O companie poate da faliment pentru că are mai multe pasive, adică datorii către terți, decât active, numerar și bani pe care trebuie să-i încaseze de la clienți. Atunci când mai multe datorii ajung la scadență în același timp, lucrurile pot să o ia serios la vale.

În schimb, fiecare leu investit într-un fond are echivalentul într-un activ care poate fi tranzacționat pe Piața de Capital. Iar dacă toți investitorii ar cere să-și retragă toți banii odată, administratorul ar vinde toate investițiile și le-ar returna banii. Dar eu nu am auzit să se fi întâmplat asta vreodată.

Asta nu înseamnă însă că nu poți pierde bani atunci când plasezi bani într-un fond de investiții. Întrucât valoarea unităților de fond este legată de valoarea instrumentelor deținute în portofoliu, dacă valoarea acestora din urmă scade, va scădea și valoarea unităților.

Evident, dacă vinzi unitățile de fond la un preț mai mic decât cel cu care le-ai cumpărat, vei încasa o pierdere. Dar ăsta este cam cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla. Iar riscul ca toate instrumentele deținute de toate fondurile în care ai investit să ajungă la zero simultan este foarte mic.

Cuvinte de încheiere

Gradul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi atunci când investești prin intermediul fondurilor depinde foarte mult de orizontul de timp și de profilul tău de investitor.

Partea bună este că există fonduri pentru aproape orice investitor. Iar dacă găsești o alocare potrivită pentru tine și investești pe termen lung, șansele să obții profit sunt în favoarea ta.

Articol realizat de Ovidiu Tarcu - Consilier Financiar

Poți să-i urmărești activitatea pe YouTube și pe site-ul www.ovidiutarcu.ro

Citește și:

Vreau să fiu investitor – de unde încep și unde ajung (prin fonduri de investiții)

Depozitele bancare și fondurile de investiții pentru persoane fizice

O modalitate simplă de a investi la bursă: ”coșul de acțiuni” sau fondurile de tip ETF

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.