Cum investești la Bursă prin intermediul Fondurilor de Investiții
Când vine vorba de a face investiții la Bursă, în principiu ai două opțiuni.
Prima ar fi să investești în acțiuni individuale ale companiilor listate la Bursă. Această abordare presupune destul de multă implicare din partea ta întrucât trebuie să cunoști foarte bine companiile respective înainte de a investi un singur leu în ele. Iar ca să ajungi acolo va trebui să aloci mult timp pentru studiu și analiză.
Cea de-a doua opțiune presupune să investești într-o colecție de companii listate la Bursă prin intermediul Fondurilor de Investiții. Abordare asta este ceva mai simplă întrucât, după analiza inițială a fondurilor, investițiile lunare pot fi puse, în mare măsură, pe pilot automat.
Pentru majoritatea investitorilor, a doua opțiune este mult mai potrivită. De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt pașii pentru a investi la Bursă prin intermediul Fondurilor de Investiții.
Pasul 1. Fă-ți o strategie de investiții
Una din principalele reguli ale investițiilor este următoarea: „Nu investi în ceva ce nu înțelegi”.
În consecință, primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a cumpăra o singură unitate de fond, este să înțelegi ce este un Fond de Investiții, cum funcționează el, care sunt avantajele și dezavantajele sale și cum anume câștigi tu bani investind într-unul.
Odată ce aceste lucruri sunt clare, următorul pas presupune să stabilești alocarea portofoliului. Mai exact, să stabilești cât anume din sumele disponibile pentru investiții vor fi direcționate către fiecare tip de fond.
Asta este o decizie personală care depinde de riscurile pe care ești dispus să ți le asumi și de orizontul de timp al investițiilor.
Însă, ca regulă generală, cu cât orizontul de timp este mai lung, cu atât este recomandat să aloci un procent mai mare către Fondurile de Acțiuni.
Citește și: Depozitele bancare și fondurile de investiții pentru persoane fizice
Pasul 2. Analizează Fondurile în care vrei să investești
Odată decisă alocarea portofoliului, va trebui să identifici niște fonduri care se potrivesc acesteia și care au șanse rezonabile să-ți aducă randamentele necesare pentru a-ți atinge obiectivele financiare.
Fondurile de Investiții au o serie de caracteristici pe care trebuie să le analizezi înainte de a le include în portofoliul tău. Printre ele se numără:
- strategia de investiții
- modul în care gestionează profiturile
- valuta în care se tranzacționează
- comisionul de administrare total ș.a.m.d.
Pentru a identifica toate caracteristicile fondului îți recomand să începi prin a citi Documentul cu Informații Cheie pentru Investitori (DICI) și Prospectul. Iar apoi, poți continua cu rapoartele periodice.
Citește și: Vreau să fiu investitor – de unde încep și unde ajung (prin fonduri de investiții)
Pasul 3. Investește efectiv
Odată ce ai identificat fondurile care ți se potrivesc cel mai bine, a venit momentul să investești efectiv primii tăi bani. Aici, în funcție de tipul fond ales, pașii sunt puțini diferiți.
Pentru un Fond Mutual tradițional pașii sunt următorii:
- Contactezi administratorul fondului și îl anunți că ești interesat să cumperi unități în unul din fondurile pe care le gestionează.
- Semnezi un contract de adeziune prin care declari că vrei să cumperi un număr de unități în fondul respectiv.
- Virezi banii în contul colector al fondului.
- La finalul zilei, aceștia se vor transforma în unități de fond și tu tocmai ai devenit proprietar asupra unei părți din portofoliul fondului.
Pentru un ETF (Fond de Investiții tranzacționat la Bursă) pașii sunt un pic diferiți:
- Îți deschizi un cont la un broker care are în ofertă ETF-ul respectiv
- Alimentezi contul de investiții de la broker
- Lansezi un ordin de cumpărare și achiziționezi primele tale unități ale ETF-ului respectiv.
Felicitări! Tocmai ai achiziționat primele tale unități într-un Fond de Investiții!
Pasul 4. Continuă să investești
Acum că ai făcut prima ta investiție, trebuie să știi că lucrurile nu se opresc aici. Nu de alta, dar n-o să-ți construiești o sursă de venit pasiv care să-ți poată susține stilul de viață când te vei retrage din activitate făcând o investiție unică.
Ce ai de făcut de acum înainte este să fii perseverent. Adică să investești în fondurile selectate lună de lună indiferent de ce face Bursa, conform planului. Iar în timp, asta te va ajuta să atingi independența financiară.
Cuvinte de încheiere
Investițiile la Bursă prin intermediul Fondurilor de Investiții pot aduce randamente foarte bune atunci când au un orizont lung de timp. De aceea, recomandarea mea este ca, odată ce ai început să investești, lasă-le în pace și concentrează-te mai mult pe lucrurile din viața ta asupra cărora ai mai mult control. Per total, o să fii mult mai câștigat.
Articol realizat de Ovidiu Tarcu - Consilier Financiar
Poți să-i urmărești activitatea pe YouTube și pe site-ul www.ovidiutarcu.ro
Citește și: