Caută să economisești din cheltuieli la care nu te-ai gândit până acum

Află cum poți economisi fiind mai atent la cheltuieli

Preocuparea principală a românilor în 2022, potrivit unui recent sondaj de opinie, rămâne scumpirea alimentelor și a utilităților, deci cheltuieli mult mai mari comparativ cu doar un an în urmă.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în luna februarie 2022, de la 8,35% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, cele alimentare cu 8,84%, iar serviciile cu 6,08%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Consecința directă, pe lângă scăderea veniturilor erodate de inflație și scumpiri – în doi ani de pandemie și două luni de război la granița de nord a țării – este diminuarea tendinței de a economisi.

Sunt două acțiuni mari pe care le poți face, fără efort, în sensul echilibrării pe cât posibil a situației financiare a familiei, concomitent cu economiile pentru a acoperi diverse nevoi de viitor mai apropiat sau mai îndepărtat:

  1. diminuarea cheltuielilor utile și eliminarea celor inutile;
  2. economii din zone de cheltuieli pe care nu le-ai luat în seamă până acum

Despre primul aspect s-a mai tot discutat în spațiul public - inclusiv pe Blogul Patria Bank în secțiunea de Educație financiară - puteți găsi ușor articole pe acest subiect, dar și din alte surse de informare – însă o recapitulare a câtorva elemente e binevenită oricând:

  • Diminuează cheltuielile utile – telefonie, electricitate – prin analiza contractului în curs și a ofertelor altor furnizori care, la aceleași servicii sau poate chiar unele în plus, s-ar putea să aibă oferte mai bune la costuri mai mici.
  • Elimină cheltuielile inutile – respectiv pe cele la care te-ai gândit să le faci doar în ideea de a schimba ceva vechi cu ceva nou – fie în casă, fie în geantă (de exemplu, telefonul mobil) – și vorbim aici despre cheltuieli de tip ”moft”, pe care le faci doar pentru ai văzut ceva mai frumos ori mai nou și vrei să renunți la obiectul tău vechi, nu pentru că acesta nu mai merge.

Ce nu iau în considerare oamenii, în general, sunt cheltuielile pe care le fac prin natura unei operațiuni în sine, fără a se gândi că acolo ar putea fi o bună sursă de economisire. Vorbim aici despre economii din zone de cheltuieli pe care nu le-ai luat în seamă până acum și ele provin mai ales din zona financiar-bancară.

Renunță, pe cât de mult posibil, la a mai scoate numerar de la bancomat. Știai că absolut toate băncile din România, ca de altfel și cele din străinătate, percep comisioane importante atunci când clienții lor sau ai altor bănci extrag cash de la ATM-uri? Comisioanele sunt destul de mari, stabilite exact în ideea de a descuraja clienții să facă plăți în numerar și, evident, să îi încurajeze să utilizeze cardul ori transferurile din cont în cont pentru diverse plăți.

Citește și: Patru reguli de construcție a oricărui buget de familie

Chiar înainte de pandemia care s-a declanșat în lumea întreagă în urmă cu doi ani, băncile intraseră, timid dar sigur, pe calea digitalizării și mutării operațiunilor pentru clienții mari și mici, din sucursale în mediul online. Dar acum lucrurile au avansat și mai mult, iar investițiilor tuturor jucătorilor din mediul financiar-bancar, clasic sau nou (platforme și aplicații de plăți online) se îndreaptă în cea mai mare parte în dezvoltarea ofertei de produse și servicii la distanță.

Dacă nu ne crezi, fă o socoteală simplă a comisioanelor pe care le-ai plătit băncii la fiecare extragere de numerar, mai ales atunci când ai făcut acest lucru de la un bancomat care NU a fost al băncii tale, și vei vedea că rezultă o sumă pe care ai putea să o folosești mai bine. Mai ales că, nu uita, banca nu percepe comision de întreținere a cardului pe care îți primești salariul ori alte tipuri de venituri.

  • Renunță, pe cât de mult posibil, la a mai plăti cash facturi de utilități – în condițiile în care absolut toți furnizorii de servicii telefonice, de electricitate și gaz, apă, întreținere. Da, se poate plăti întreținerea prin intermediul platformelor dedicate de plăți și ar fi bine să-ți întrebi administratorul de bloc de ce oferă doar opțiunea plăților cash, într-o anumită zi și o anumită ora, la coadă, în scara blocului.
  • Renunță, pe cât posibil, să faci cumpărături fizic, și tot ce poți să comanzi să îți vină acasă, te costă mai puțin timpul petrecut în trafic, înghesuiala din supermarket (cu nervii de rigoare la pachet).

Categoric vei cumpăra online doar strictul necesar, pentru că nu mai cum să pierzi timpul printre rafturi, alegând și produse care nu erau pe lista ta dsoar pentru că ți-au făcut poftă ție sau copiiilor.

Citește și: Ce sunt cele 12 mini-planuri financiare

Toate aceste gesturi par mici, dar la sfârșit de lună, când vei trage linie, vei observa o ușoară economie. Nu, nu e cazul să te premiezi pentru asta! Este cazul să te gândești că poate deveni un mod de viață, mai echilibrat și mai cumpătat. Noi îți dorim succes, te invităm să ne citești în continuare și să te informezi întotdeauna din cele mai autorizate surse.

Surse de informare: www.arb.ro; www.asf.ro; www.edutime.ro, paginile de internet ale băncilor din România, BNR și asociații profesionale ale brokerilor de credite, fondurilor de pensii, administratorilor fondurilor de pensii.

Citește și:

Cum abordăm din punct de vedere financiar perioadele nesigure

Ce trebuie să știi despre retragerea banilor tăi din cont

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.