Vreau să fiu investitor – de unde încep și unde ajung (prin fonduri de investiții)

Investițiile sunt o componentă vitală în orice plan financiar sănătos.

Una dintre cele mai accesibile metode de pune banii să muncească pentru tine este prin intemediul fondurilor de investiții. De aceea, în continuare îți voi prezenta ce este un fond de investiții, care sunt câteva din caracteristicile pe care trebuie să le analizezi înainte de a plasa bani într-un astfel de fond și care sunt pașii efectivi pentru a investi în unul.

Ce este un fond de investiții?

Un fond de investiții este un vehicul financiar care pune laolaltă banii primiți de la mai mulți investitori și-i folosește ca să cumpere acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare cu scopul de a obține profit pentru respectivii investitori.

Obiectivul unui fond de investiții este să te ajute să investești într-un portofoliu mai diversificat de instrument financiare decât ai putea tu de unul singur. În consecință, atunci când cumperi unități într-un fond de investiții, tu devii proprietar asupra unei părți din întreg portofoliul fondului proporțional cu numărul de unități pe care le deții.

Cum alegi un fond de investiții potrivit pentru tine?

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l știi este că nu toate fondurile de investiții sunt la fel. De aceea, înainte de a investi efectiv bani prin intermediul lor, trebuie să te familiarizezi cu ele.

Asta presupune să faci puțină muncă de cercetare ca să le identifici pe cele care ți se potrivesc ție cel mai bine. Iată 3 aspecte pe care trebuie să le determini înainte de a investi un singur leu.

1. În primul rând, stabilește în ce tipuri de active vrei să investești.

Există fonduri de acțiuni, fonduri de obligațiuni, fonduri mixte etc. În funcție de instrumentele financiare în care investește fondul, poți identifica riscul la care te expui și randamentele potențiale pe care le poți obține.

De exemplu, acțiunile sunt notorii pentru faptul că sunt mai volatile. Însă pe termen lung aduc randamente mai bune.

În schimb, obligațiunile sunt mult mai sigure. Dar și randamentele potențiale sunt mai mici.

2. În al doilea rând, identifică dacă investești într-un fond de investiții gestionat activ sau într-unul gestionat pasiv.

Gestionarea activă înseamnă că fondul de investiții are un manager de portofoliu care alege instrumentele financiare în care va investi. În schimb, un fond gestionat pasiv nu face altceva decât să replice performanța unui indice bursier.

Studiile de specialitate ne arată că, pe termen lung, fondurile gestionate pasiv oferă performanțe mai bune decât cele gestionate activ.

3. Un al treilea lucru foarte important la care să fii atent este comisionul curent.

Acesta reprezintă suma de bani pe care administratorul fondului de investiții o percepe pentru serviciul de a gestiona investițiile. Spre exemplu, un comision curent de 1%/an înseamnă că tu vei plăti 10 RON/an pentru fiecare 1.000 RON investită prin intermediul fondului.

Ideal este să găsești un fond de investiții care percepe un comision curent cât mai mic. Pentru că el afectează în mod direct randamentele tale viitoare.

Cum investești într-un fond de investiții

După ce ai făcut munca de cercetare și ai stabilit fondurile în care vei investi, trebuie să achiziționezi unități de fond la fiecare dintre ele. Pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să faci asta sunt destul de simpli:

1. Stabilești suma pe care o vei investi lunar.
2. Completezi o cerere de adeziune prin care declari că vrei să investești în fond.
3. Virezi suma stabilită din contul tău în cel al fondului.
4. La finalul zilei observi cum banii respectivi se transformă în unități de fond.

Felicitări! Tocmai ai făcut prima ta investiție.

De acum înainte, ca să simplifici lucrurile cât mai mult, poți să automezi procesul. Adică poți cere administratorului de fond să retragă în mod automat din contul curent contribuția lunară.

Unde poți să ajungi cu aceste investiții

Acum că ai dat drumul la mașinărie, hai să privim în viitor. Ce ai putea obține dacă investești câte 500 RON/lună, timp de 30 de ani, în unul sau mai multe fonduri de investiții care-ți aduc un randament mediu anual de 8%?

Ei bine, un calculator de investiții îți va arăta că, pornind de la datele de mai sus, în 30 de ani vei ajunge la 745.180 RON. Din care tu vei fi contribuit doar 180.000 RON. Diferența de 565.180 RON reprezintă câștiguri.

Cuvinte de încheiere

Dacă vrei să fii investitor dar nu vrei ca această activitatea să-ți ia foarte mult timp, folosirea fondurilor de investiții este o idee bună.

E adevărat, va trebui să faci destul de multă de cercetare la început ca să înțelegi în ce investești și care abordare ți se potrivește mai bine. Însă, dacă ulterior automatizezi cât poți de mult procesul și ești consecvent, pe termen lung, poți obține niște rezultate foarte bune.

Articol realizat de Ovidiu Tarcu - Consilier Financiar

Poți să-i urmărești activitatea pe YouTube și pe site-ul www.ovidiutarcu.ro

Citește și:

Depozitele bancare și fondurile de investiții pentru persoane fizice

Despre tehnologie și banking

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.