Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea accesa un credit ipotecar?

Un credit pentru locuință înseamnă un angajament pe termen lung pentru fiecare familie.

Este o decizie pe care trebuie să o cântărești cu atenție, pentru că vei plăti ratele creditului tău pentru 15, 20 sau chiar mai mulți ani.

Un credit cu ipotecă este un angajament important și pentru bancă. Aceasta trebuie să se asigure că beneficiarii dispun de sumele necesare achitării avansului, dar și a ratelor.

Cum se poate banca asigura de acest aspect? În primul rând, verificând bonitatea clientului său. Are acesta venituri suficiente pentru a acoperi rata și celelalte cheltuieli? Are un contract de muncă pe perioadă nedeterminată (sau pe o perioadă care să acopere durata creditului)? Are un istoric de plată bun la celelalte credite accesate anterior?

Iată însă, pe larg, care sunt condițiile solicitate de bănci pentru creditele ipotecare acordate. Ele diferă de la bancă la bancă, fiind însă asemănătoare.

1. Avansul creditului ipotecar

Înainte de a accesa creditul, e o idee foarte bună să economisești câteva luni. În felul acesta, știi sigur că familia ta poate suporta ratele la credit. În plus, acumulezi o sumă de bani ce se poate constitui ca avans al creditului tău. Banca îți va solicita un asemenea avans, ce poate varia de la 15 la 30%, în funcție de condițiile generale de creditare, dar și de situația ta.

Există și excepții, de exemplu, la Patria Bank poți obține un credit ipotecar fără avans, în anumite condiții. Trebuie să cumperi un apartament de minim 60.000 de euro într-o zonă urbană mare. În același timp, trebuie să deții sau să poți aduce garanție un apartament situat tot într-o zonă urbană mare (al părinților, de exemplu). Pe site regăsești însă mai multe informații în legătură cu creditul pentru casă fără avans din oferta Patria Bank.

2. Veniturile și vechimea în muncă

Banca trebuie să se asigure că ai capacitatea de a plăti creditul ipotecar accesat. De aceea, trebuie să ai venituri stabile, dar și să îndeplinești condițiile cu privire la vechimea în muncă.

Ce înseamnă venituri stabile? Fiecare bancă va avea condițiile ei, dar în general va trebui să realizezi venituri din salarii, pensii sau alte tipuri de venituri certe, cu caracter de permanență.

Poți accesa un credit ipotecar în România și cu veniturile realizate în străinătate? Fiecare bancă are și din acest punct de vedere politica ei. Patria Bank, de exemplu, le acceptă în același regim cu cele realizate în țară – respectiv să fii rezident în România, să ai un contract de muncă pe perioadă nedeterminată în țara în care lucrezi. Adresează-te băncii dacă ești în această situație și consilierii îți vor da un răspuns în funcție de situația ta exactă.

În ceea ce privește vechimea în muncă, și aici condițiile pot fi diferite. În general însă, va trebui să ai un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, încheiat cu cel puțin trei (sau chiar șase) luni înainte de data solicitării creditului.

Citește și: Vrei să accesezi un credit de refinanțare în 2021? Iată câteva lucruri de care să ții cont.

3. Gradul maxim de îndatorare

De câți bani ai nevoie pentru a te descurca lunar, tu și familia ta? Pentru a acoperi facturile, cheltuielile de bază, cheltuielile cu școala copiilor și chiar vacanțele pe care ți le programezi? Ai și alte credite sau obligații de plată, bancare sau nebancare?

Este un aspect de care e bine să ții cont atunci când accesezi un credit. Banca va dori și ea să se asigure că poți plăti ratele stabilite. Va face acest lucru stabilindu-ți un grad maxim de îndatorare. Acestea sunt stabilite prin proceduri interne și pot să difere chiar de la persoană la persoană, în funcție de stabilitatea financiară a acesteia. Cel mai simplu pentru a afla gradul maxim de îndatorare al familiei tale este să te adresezi băncii de la care plănuiești să iei creditul.

Citește și: Te-ai hotărât ca în acest an să îți cumperi o casă, prin intermediul unui credit ipotecar?

Așadar: atunci când accesezi un credit pentru casă, va trebui să te asiguri că îndeplinești câteva condiții cu privire la venituri și stabilitatea acestora, dar și la suma pe care va trebui să o aduci ca avans. Interesează-te din timp de acestea, pentru a putea găsi cele mai potrivite soluții pentru tine și familia ta.

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre un credit ipotecar

Ce înseamnă să fii eligibil pentru un credit ipotecar?

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.