Ce sunt cele 12 mini-planuri financiare

Descoperă ce sunt acestea și află când este indicat să le creionăm

Dacă este bine sau nu să avem un plan financiar, în general vorbind, când și pe ce termen să-l creionăm, este discutabil, de la caz la caz.

Există oameni foarte organizați, și în viața profesională și în cea personală, care nu au nevoie, spun ei, să-și așeze obiectivele într-o formă scrisă. Cei mai mulți dintre noi însă au probleme mari cu timpul, cu veniturile și cheltuielile, cu nevoile de zi cu zi și atitudinea față de acestea – unii sunt mai cheltuitori decât alții, de exemplu și așa mai departe. Una peste alta, mai devreme sau mai târziu simțim nevoia de a deveni mai clari și mai organizați în privința alocării veniturilor spre anumite cheltuieli. Altfel spus, începem să punem anumite nevoi de acoperit înaintea altora, să prioritizăm, să economisim din timp pentru a ajunge la sumele necesare și tot așa. Este ceea ce se cheamă pașii spre o minimă planificare financiară, iar aceasta nu se poate realiza în lipsa unui plan financiar.

La o simplă căutare pe Google, dacă folosim cuvintele-cheie ”plan” și ”financiar”, vom avea 30,5 milioane de rezultate (sau pagini web), iar dacă punem ”planuri financiare personale”, vom avea 20,9 milioane de rezultate. Ei bine, trebuie să știți că aceste cifre reprezintă tot atâtea surse de informare, sfaturi, idei, consiliere și învățare despre cum să-ți planifici finanțele personale. Veniturile și cheltuielile, bugetul personal și al familiei. Nu includem aici planurile financiare de companie, pe care le vom aborda într-un articol separat.

Lucrurile ar putea fi relativ simple și pare că nu ai nevoie de cursuri și facultăți înalte pentru a realiza un plan financiar personal. Până la urmă sunt chiar chestiuni de bun simț. 

Definițiile din cărți ar spune, pe scurt, că planul financiar este acel pas/proces prin care stabilim anumite obiective financiare și analizăm, prin prisma veniturilor actuale și viitoare, dar și a situației financiare de ansamblu, când și dacă le putem realiza.

Practic, este vorba despre a așeza, în ordine, următoarele puncte:

  • Economiile personale – dacă există
  • Veniturile personale actuale
  • Veniturile personale viitoare – estimate a fi realizate pe termen scurt
  • Cheltuielile actuale fixe
  • Cheltuielile actuale variabile 
  • Cheltuieli viitoare posibile – determinate de anumite schimbări în viața personală, știute sau previzibile
  • Investiții personale – de început (basic) sau avansate

Planul financiar ar putea avea cel puțin două componente: un draft anual, în care să vă stabiliți obiectivele majore – de exemplu cumpărarea unei locuințe sau a unei mașini, o investiție imobiliară sau investiții simple – depozite bancare sau bonuri de tezaur. Ar putea fi setat, de asemenea, și un obiectiv mai ambițios de tipul achitării unui credit sau a unei părți dintr-un credit și așa mai departe. Totul este să creionați acest plan undeva la sfârșitul anului anterior sau începutul anului curent, să il aveți ca tablou general.

A doua și cea mai importantă, de altfel, componentă o reprezintă cele 12 mini-planuri financiare lunare. La sfârșitul fiecărei luni, pentru luna care urmează, ar fi indicat să realizați o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere al finanțelor dvs. în luna care tocmai se încheie. Este bine să vedeți ce ați realizat și ce nu, de ce s-a întâmplat așa, ce puteți reporta în luna următoare sau le ce renunțați.

Se spune că pașii mărunți duc la marile succese, și în plan financiar se pare că este o formulă bună de a ține sub control finanțele personale sau ale familiei.

Mini-planurile financiare personale pe cele 12 luni ale anului vă vor ajuta să urmăriți mai bine și mai în detaliu evoluția banilor dvs. pe drumul spre obiectivele pe care vi le-ați propus pentru îndeplinire până la sfârșitul anului.

În afară de faptul că sunteți mai aproape de a lua în calcul factori neprevăzuți, mai degrabă previzibili de la o lună la alta, mini-planurile financiare lunare sunt oglinda realității imediate, cel puțin pentru cheltuielile și investițiile pe termen scurt.

Dacă în ceea ce privește cheltuielile fixe sunt relativ puține lucruri care pot interveni ca noutate, la capitolul cheltuieli variabile pot apărea poziții necunoscute în prealabil care pot perturba tabloul general. Faptul că analizați și amendați planul financiar de la o lună la alta vă ajută să revizuiți din aproape în aproape bugetul personal, astfel încât să-l aliniați obiectivelor finale.
În cazul unor cheltuieli crescute, analizați ce oportunități de noi venituri puteți aborda, după cum în cazul unor cheltuieli mai mici analizați ce oportunități de investiții puteți accesa.

Toată această căutare de a ține sub control bugetul de venituri și cheltuieli vă determină să citiți, să vă informați și să înțelegeți mai bine ”mersul” banilor, pentru a-i folosi în obiectivele propuse. Și este un proces autodidact care vă ajută, fără nicio îndoială, să luați decizii bune și asumate.

Surse de informare și inspirație care te ajută să își definești un plan financiar:

Investopedia este website-ul în care se găsesc informații și explicații (dicționar) despre noțiunile pe care le implică orice gest investițional, începând de la depozite bancare, până la acțiuni pe bursă și fonduri de investiții.

https://www.investopedia.com/financial-term-dictionary-4769738

Un portal dedicat chestiunilor financiare pe înțelesul tuturor este https://money.com/, căruia i se pot adăuga alte 6,6 miliarde pagini web care apar pe cuvintele-cheie ”personal finance” – de unde pot fi extrase, compilate și aplicate principii ajutătoare în planificare bugetului personal.

Este adevărat, sunt și oameni/profesori/cunoscuți care vă vor da exemple de cum fac ei, fie în teorie, fie în practică, cu planificarea banilor. Este bine să citiți și să notați, să analizați și să aplicați doar ce credeți de cuviință că vi se potrivește. Nicio formulă de succes aplicată de un cunoscut nu garantează reușita nimănui!

Citește și:

O analiză a fondurilor de investiții - de câte feluri sunt, ce să aleg

Patru reguli de construcție a oricărui buget de familie