Reacții mature în vremuri complicate
Ce trebuie să știi despre retragerea banilor tăi din cont.
Sfătuiește-te cu oamenii din banca la care ai conturile personale sau de companie în orice privință, în orice decizie și pe orice temă care privește situația produselor și serviciilor pe care ai convenit, prin contract, că le accesezi.
Nu este vorba doar despre perioade în care decizii ale BNR, ECB (Banca Central Europeană), FED (Banca Centrală a Statelor Unite), ale autorităților române ori străine, pot modifica unele dintre condițiile contractuale – cum ar fi dobânzi la depozite sau la credite ori alte aspecte care țin de relația bilaterală dintre un client și banca lui.
Este vorba despre orice perioadă, în orice privință, iar acum, când se întâmplă cele mai neplăcute lucruri și chiar dramatice în apropierea granițelor țării, întrebarea se naște: este sau nu justificată îngrijorarea privind banii din contul tău.
Dincolo de aspectele prevăzute prin contract, legale, care specifică foarte clar condițiile de retragere, costuri, cuantumurile zilnice sau lunare, există și prevederea conform căreia sumele de bani din conturile și depozitele unui client sunt garantate, prin fondul special de garantare constituit la nivelul sistemului bancar din România, până la suma de 100.000 euro.
Ce trebuie să știi despre retragerea banilor din conturile personale?
- Decizia de a retrage bani din bancă, pentru diferite nevoi, în acord cu înțelegerea semnată cu banca atunci când ți-ai deschis unul sau mai multe conturi – curent, de credit, card, economii, investiții - nu trebuie să fie justificată în niciun fel. Fie că este vorba despre cumpărături, nevoi personale, achiziții de mare valoare, schimb valutar etc., banca nu cere justificări la sume de până în 10.000 euro. Fiecare este liber să-și folosească finanțele personale după cum dorește.
- Reglementările europene și internaționale impun sistemelor bancare naționale explicații care pot fi cerute clienților în cazul în care cerințele de retragere depășesc pragul de 10.000 euro, doar pentru că este vorba despre combaterea fenemenelor de spălare a banilor și/sau utilizarea acestora în scopul unor acțiuni contrare legilor. Prin urmare, nu este neobișnuit ca banca să îți ceară bifarea unor rubrici cu explicații privind utilizarea banilor, la sume mari.
- Programează-te din timp pentru retrageri de sume mari. Nu este vorba că banca nu are bani să-ți dea ție ori că banca intră în faliment că nu poate să-ți dea instant o sumă mare de bani. Băncile au suficient numerar, calculat în funcție de fluxurile obișnuite zilnice, săptămânale și lunare, și nu înseamnă că sunt în incapacitate de a onora cererile clienților. Totul ține doar de proceduri interne și fluxuri financiare bine programate, astfel încât să nu fie perturbată în vreun fel activitatea băncii.
- Informează-te înainte de orice decizie emoțională de a retrage bani din bancă. Dacă știrile și imaginile de la televizor – indiferent că este vorba despre inflație, criză economică, război – cum se întâmplă din nefericire în aceste zile foarte aproape de România – te-au determinat să te duci la bancă și să faci retrageri din cont, sfătuiește-te cu personalul băncii. De ce ai luat decizia asta? Care sunt considerentele? Care sunt costurile? Ce faci cu banii? Ce alternative ai la această decizie? Sfătuiește-te cu ofițerul tău de cont și analizează consecințele deciziei tale.
- Valuta este un instrument de economisire, dar nu trebuie ținută în casă, la saltea! Dacă până acum ai ținut banii în moneda națională, iar acum ai decis că este vremea convertirii în valută, nu este un pas greșit. Dar analizează și calculează consecințele retragerii banilor în valuta pentru care te-ai decis, în formă fizică, din punct de vedere al păstrării acestora și al costurilor reconvertirii (schimbului înapoi) în moneda națională. Consideră banca ta ca fiind prietenul și sfătuitorul tău, în orice moment și decizie cu privire la banii din conturile tale!
Citește și: