Cum abordăm din punct de vedere financiar perioadele nesigure

Ultimii doi ani au venit cu numeroase provocări din punct de vedere financiar pentru fiecare dintre noi. Timid, la început de an 2020, se vorbea despre iminența unei crize financiare. 

Nimeni însă nu avea cum să știe că următorii doi ani vor fi marcați de o criză sanitară care nu avea cum să nu aibă și consecințe pentru economie. Mai mult decât atât, începutul anului 2022 a venit și cu vestea unui posibil război în Ucraina, care a debutat la finele lunii februarie.

În ultima perioadă, tendința inflaționistă sesizată la nivel global s-a accentuat. Reacționând, Banca Națională a României a crescut în luna februarie rata de politică monetară până la 2.5%. Această creștere, care cu siguranță nu se va opri la acest nivel, înseamnă dobânzi mai mari pentru economiile noastre, dar și costuri mai mari pentru creditele accesate.

Este normal ca într-o asemenea perioadă să ne punem problema finanțelor personale. Continuăm să economisim bani? Ne îndreptăm către depozitele bancare online cu dobânzi din ce în ce mai avantajoase, sau luăm în considerare și alte instrumente financiare? Ne încumetăm să facem un credit ipotecar pentru locuința de vis, sau așteptăm o perioadă, pentru a vedea cum se așază lucrurile?

Cum ne-a schimbat comportamentul financiar ultima perioadă

Prudența este cea care a caracterizat comportamentul financiar a majorității oamenilor în această perioadă. Viața merge înainte, dar suntem mai atenți la modul în care cheltuim banii. Ne asigurăm că avem rezerve suficiente atunci când facem un credit. Avem grijă să avem mereu și o rezervă la îndemână, accesibilă în caz de nevoie.

Un alt mod în care pandemia ne-a schimbat fundamental comportamentul de consum este în relația cu banca. Trecem mai rar pe la ghișeu, preferând produsele bancare online. Preferăm să deschidem un cont curent online și să facem plățile online cu cardul. Avem chiar aplicații pentru plată cu cardul, iar unii dintre noi plătim cu cardul cu amprentă digitală.

O parte dintre noi foloseam deja serviciile online cu carduri, pandemia însă a accelerat această tendință de modernizare.

Patria Online Banking, de exemplu, noua platformă de internet banking este prietenoasă, ușor de folosit și include și versiunea Mobile! Încearcă noua Patria Online pentru persoane fizice!

Ce putem face pentru a păstra un echilibru financiar, chiar și în perioadele nesigure

Este normal să fim îngrijorați cu privire la gestionarea finanțelor personale. Panica nu ne ajută. Putem, în schimb, să abordăm atent fiecare cheltuială și să ne gândim la o rezervă la îndemână, pentru perioadele în care avem nevoie de aceasta.

Iată câteva măsuri pe care le putem lua, la nivel individual, pentru a trece cu bine peste perioadele de nesiguranță financiară.

Citește și: Despre gestionarea finanțelor în perioade de incertitudine

Rezervele sunt esențiale

Existența unui fond de rezervă te va ajuta să faci față unor eventuale perioade dificile din punct de vedere financiar. Specialiștii recomandă un fond de rezervă care să totalizeze suma de care ai nevoie pentru a acoperi cheltuielile de trai pe 3 până la 6 luni. Tot bine este să păstrezi la îndemână și un fond de siguranță, pe lângă cel de rezervă, care poate fi echivalentul cheltuielilor familiei tale timp de o lună.

Ia în considerare situația familiei tale atunci când stabilești nivelul acestor fonduri. Dacă aveți copii, unul dintre joburi este instabil și aveți și rate la bancă, ideal ar fi ca aceste rezerve să fie mai mari.

Echilibru și cumpătare

Este momentul să ne aplecăm mai atent asupra fiecărei cheltuieli pe care o facem. Este aceasta justificată? Este o nevoie sau doar o dorință trecătoare? Poate că nu mai este momentul să cumpărăm a patra bluză vișinie din garderobă, mai ales când știm că pe celelalte trei nu le-am purtat prea mult de-a lungul timpului... Un plan în acest sens ne va fi de folos, din care să rezulte nevoile pe care le vom avea în perioada următoare. Da, acoperim și zona dorințelor, dar cu o privire mai atentă asupra lor. În special atunci când avem un card de credit sau de cumpărături pentru această zonă, trebuie să fim mai atenți la ceea ce decidem să achiziționăm.

Citește și: Patru reguli de construcție a oricărui buget de familie

Economisim în continuare? Cu siguranță!

Este chiar indicat să avem și un plan de economisire. Rutina de a economisi lună de lună ar trebui să fie caracteristică oricărei familii. Mai ales că depozitele bancare sunt din ce în ce mai bine recompensate de bănci, prin dobânzi atractive. Iar acum este atât de simplu să gestionezi economiile tale! Deschizi un depozit la termen online și transferi aici suma pe care dorești să o economisești. Fără drumuri la bancă, cu timp mai mult pentru tine.

La Patria Bank economisești mai ușor și cu spor, cu Depozitul în lei 100% online cu +1% bonus de dobândă indiferent de perioada de constituire. Poți să constitui acest depozit bancar pe platforma Patria de Oriunde, simplu și rapid, fără drumuri la bancă.

Distribuim economiile în lei și euro

Un lucru important pe care îl poți face în această perioadă pentru a avea un echilibru al economiilor este să le distribui între un cont în lei și unul în valută. Câștigi la economiile în lei datorită dobânzilor mai mari – de exemplu, dacă alegi un depozit bancar Patria Online, pe care îl constitui online, ai o dobândă frumoasă, de 4.5% pe an. Poți opta, în paralel, pentru un depozit Patria Online în euro sau dolari. Acestea îți vor acoperi riscurile de depreciere ale monedei naționale.

Un extra-job ar fi de mare folos

Chiar dacă nu este la îndemâna oricui, este momentul să te întrebi dacă nu ai putea să faci ceva după job pentru un ban în plus. Dacă ai o meserie căutată, lucrurile sunt mai simple. Dar și în celelalte cazuri, există o mulțime de modalități în care poți să îți suplimentezi bugetul, după programul de lucru.

Nu uita de sprijinirea celor aflați în dificultate

Binele pe care îl facem ni se întoarce, sub o formă sau alta. Mai mult ca oricând, este momentul să privim și la cei care trec în această perioadă prin încercări ale vieții greu de imaginat. Refugiații din Ucraina au în acest moment nevoie mai mult ca oricând de sprijin. Fie că alegi să fii voluntar sau să identifici o organizație specializată în crizele umanitare, către care să donezi, orice mic sprijin contează.

Evident, sunt multe alte cauze pe care poți alege să le sprijini. Energia pozitivă și bucuria pe care o aduc sprijinirea celor aflați în nevoie sunt prețioase – iar mulți dintre specialiștii pe zona finanțelor personale îți vor recomanda donarea către diverse cauze ca parte integrantă a bugetului lunar.

Așadar, cu un pic de cumpătare și un plan de economisire care să ne distribuie economiile în mai multe „coșuri”, respectiv valute, cu un comportament responsabil și fără panică, avem toate șansele să trecem cu bine și peste perioadele de nesiguranță financiară.

Citește și:

De ce să NU te duci să scoți bani din bancă ca reacție la știri neverificate

Cum arată relația cu banca la distanță și la ce trebuie să fiți atențiNewsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.