O aventură în papuci noi sau povestea unui website

Episodul 1. În ce etapă a afacerii planificăm dezvoltarea unui website?

Ne-am propus să facem o incursiune altfel în domeniul afacerilor pe internet: ne punem în picioare papucii unui antreprenor care lansează o afacere nouă și “luăm la pas” drumul de la ideea și nevoia de a construi un website, până la momentul în care acesta începe să aducă profit. 

Așadar, suntem la primul capitol al aventurii noastre iar provocarea de astăzi este să aflăm când și cum să ne apucăm de construcția site-ului.

Planul afacerii – capitolul Marketing & Vânzări 

O afacere trebuie să înceapă, în mod obligatoriu, cu planul afacerii. Avem tendința să ne apucăm de treabă fără să avem acest plan, pentru că ... avem întreaga afacere în minte ???? Categoric! Ne apucăm să lansăm o afacere când știm CE vrem să facem și, mai ales, DE CE vrem să facem această afacere.

Planul unei afaceri ne aduce un soi de claritate și de obiectivitate pe care altfel nu avem cum să le obținem. Rolul planului de afaceri este să ne organizăm și să ne gestionăm cât mai bine activitatea, bugetul și echipa, să putem obține finanțări, să urmărim ritmul și oportunitățile de creștere.

Găsim cu ușurință pe internet modele de plan de afaceri, dar și cursuri de antreprenoriat unde învățăm cum să facem un plan pentru afacerea noastră. Acest plan are o structură clară și simplă, iar printre capitolele pe care le conține, sunt și acestea:

  • nevoia sau cererea din piață + soluțiile pe care le aduce afacerea noastră, pentru a acoperi această nevoie;
  • o analiză a pieței țintă și a competiției;
  • analiza publicului care va cumpăra de la noi; un profil al clientului nostru;
  • marketing și vânzări: cum ne facem vizibili și cum vindem;
  • bugetul de care dispunem, finanțări și previziuni financiare etc.

În capitolul financiar trebuie să avem grijă să notăm tot ce ține de costuri - de la costurile de producție, la cele de marketing și vânzare, echipă, extinderi și specializări etc.

Citește și: Antreprenoriat. Microfinanțarea mai mult decât un simplu instrument de finanțare

În capitolul Marketing & Vânzări vom răspunde la o serie de întrebări de tipul:

  • Cum voi promova afacerea - prin ce metode?
  • Care sunt canalele de comunicare cu clienții?
  • Cum și unde vindem produsele sau serviciile pe care le oferim? 

Aici ajungem la tema discuției noastre: În ce etapă a afacerii planificăm dezvoltarea unui website?

Și răspunsul devine acum foarte simplu: în etapa în care facem planul afacerii

Odată ce avem planul afacerii complet, vom ști cu claritate ce vindem și cui vindem, cu ce buget pornim la drum, ce surse de finanțare avem. Acum este timpul să intrăm în papucii clientului și să facem o reconstituire a comportamentului nostru când vrem să cumpărăm ceva, un serviciu sau un produs.

Schimbăm papucii de antreprenor, cu papucii de client al afacerii noastre

Să căutăm pe internet un brand despre care am auzit sau ne-a fost recomandat pentru produse sau servicii de care avem nevoie a devenit o obișnuință, un gest reflex chiar. 

Vrem să aflăm câte ceva despre firma de la care am vrea să cumpărăm ceva, înainte să luăm decizia de cumpărare, chiar dacă achiziția  o vom face poate dintr-un marketplace, din site-uri partenere, din Facebook sau chiar din magazinul fizic.

Căutăm site-ul firmei care ne interesează și ne uităm la paginile de tipul: “despre noi”; portofoliu; echipa; unde se află sediul principal; citim ultimele articole din blog etc. Acesta este MOMENTUL ZERO în care o companie sau o afacere începe să construiască și să câștige ÎNCREDEREA clientului.

Citește și: Unde începe și unde se încheie experiența clientului tău?

Google are ca model de funcționare și de dezvoltare, de perfecționare continuă COMPORTAMENTUL UTILIZATORILOR. De la utilizatori, mașinăria de inteligență artificială Google a învățat că gradul de încredere și de expertiză pe care îl comunică o companie pe site-ul său este foarte important în luarea deciziei de cumpărare și de fidelizare.

Astfel, Google definește și apreciază încrederea pe care o companie o comunică publicului țintă printr-un set de 3 concepte simple:

  1. Beneficial Purpose – beneficiul pe care îl aduce clienților;
  2. YMYL (Your Money or Your Life) – face referire la siguranța vieții și a banilor clienților;
  3. E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) – Expertiză; Autoritate; Încredere.

Să vedem ce înseamnă fiecare dintre aceste principii:

1. Beneficial Purpose – beneficiul pe care îl aduce clienților
“Websites and pages should be created to help users.”

Mai exact, prin informațiile pe care le prezintă, prin serviciile sau produsele pe care le recomandă și le comercializează, website-ul va fi centrat pe utilizator și beneficiile pe care le aduce acestuia. Pot fi informații și studii de ultimă oră într-un domeniu, soluții practice, servicii și produse care răspund unor nevoi specifice și clar definite ale clienților.

2. YMYL (Your Money or Your Life) – siguranța vieții și a banilor clienților;

Conținutul Your Money or Your Life (YMYL) se referă la informații care, dacă sunt prezentate incorect, neadevărat sau înșelător, ar putea afecta în mod direct fericirea, sănătatea, siguranța sau stabilitatea financiară a cititorului.

Câteva exemple de conținut de acest tip sunt:

  • știri și evenimente actuale pe subiecte precum afaceri, știință, politică și tehnologie;
  • subiecte legate de servicii sociale, probleme juridice, organisme guvernamentale etc.
  • consultanță financiară privind impozite, pensii, investiții, împrumuturi etc.
  • informații despre cumpărături, produse, studii de piață;
  • sfaturi medicale, informatii despre medicamente, spitale etc.

Pentru website-urile care prezintă conținut ce abordează teme de acest tip, Google rulează periodic update-uri – acest algoritm YMYL care apreciază relevanța și mai ales corectitudinea informațiilor.

 3. E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) – Expertiză; Autoritate; Încredere.

Expertiză: se referă la autorul conținutului dintr-un blog sau din site și implicit la brandul companiei pe care o reprezintă. Acest autor este expert în domeniul despre care vorbește, are acreditări și studii de specialitate? 

Autoritate: se referă la autorul conținutului – în ce măsură acesta este recunoscut și apreciat în domeniul sau industria despre care vorbește.

Încredere: este legată de autorul conținutului și de site-ul companiei – dacă sunt considerate de clienți o sursă de încredere pentru că oferă informații oneste, adevărate și exacte.

Toate aceste principii trebuie să se regasească în site-ul companiei, în pagini și rubrici dedicate, precum:

  • Despre noi sau Despre companie;
  • Echipa de specialiști;
  • Întrebări frecvente;
  • Blog sau o rubrică de noutăți în domeniu;
  • Portofoliu.

Citește și: Investitorii caută o poveste. Cum îi atragem să finanțeze povestea noastră?

Să recapitulăm și să stabilim concluziile analizei noastre

Am stabilit că avem nevoie de un website pentru a ajunge la clienții noștri în mediul online și că planificăm realizarea acestuia în etapa în care facem planul afacerii. 

Acum suntem deja în faza în care stabilim cum să fie site-ul afacerii noastre și avem nevoie de câteva principii pe care să ne bazăm acest demers:

  • pentru început putem să facem un website de prezentare a afacerii și a companiei;
  • vom face un website simplu, care nu necesită un buget mare și se poate construi într-un timp scurt;
  • conținutul va fi realizat pe baza celor 3 principii de beneficiu pentru clienți, încredere și expertiză: Beneficial Purpose; YMYL (Your Money or Your Life); E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness).

Un website al afacerii este un mesager important și eficient, indiferent de tipul de afacere și de orice strategii de marketing avem pe lista de promovare. Fie că vom participa la târguri și alte evenimente din industria noastră, că avem magazine fizice, publicitate pe radio ori TV sau pur și simplu o pagina Facebook, cei care aud de produsele și serviciile noastre vor căuta site-ul pentru a afla mai multe lucruri despre noi.

Pentru început, un website de prezentare va fi ambasadorul perfect pentru afacerea noastră. \

Dezvoltarea unui website complex care comercializează produse online sau integrează achiziția de servicii cu plată online implică o durată mai mare de pregătire a conținutului și de construcție efectivă a site-ului, și poate fi realizată într-o etapă următoare. 

Ne vom continua așadar aventura în papuci de antreprenor și povestea unui website, în episodul următor, cu o nouă provocare “Pentru cine dezvoltăm site-ul afacerii?

Articol realizat de Elena Ilie | Atelier de optimizare și reparații site-uri web https://bookisite.ro/ 

Data publicării: 26.07.2022

Citește și:
Povestea unui website. Optimizarea costurilor și a duratei de timp - drumul de la investiție până la profit
6 metode de a-ți crește afacerea în primul an prin marketing online