4 motive pentru care microfinanțarea este de un real ajutor pentru comunitățile rurale din România și din lume
Se împlinesc 15 ani de când a fost decretată de către Organizația Națiunilor Unite Ziua Internațională a Microcreditului, 14 ani de când Muhammad Yunus și Grameen Bank au câștigat premiul Nobel pentru pace pe acest subiect și 6 ani de când Patria Credit sărbătorește Ziua Europeană a Microfinanțării alături de partenerii de la European Microfinance Network și alte 20 de instituții din toată Europa și mai ales împreună cu clienții săi.
Microfinanțarea este mai relevantă astăzi pentru dezvoltarea locală decât a fost în orice alt moment, mai ales dacă considerăm și efectele crizei sanitare produse de pandemia COVID-19.
Foarte simplu spus, Microfinanțarea - numită și microcredit - este o modalitate de a oferi antreprenorilor și proprietarilor de afaceri mici și foarte mici acces la capital, respectiv o șansă la dezvoltare. Vorbim în special de acele inițiative individuale, apărute în comunități mici sau rurale, care în mod normal nu au acces la resursele financiare oferite de instituțiile financiare bancare tradiționale.
Ai putea spune, bine – bine, e doar un alt credit, deci cum poate fi acest credit atât de important?
Pentru Patria Credit și toți partenerii noștri de altfel, acesta nu este doar un alt credit, este o responsabilitate prin care încercăm asumat să contribuim la prosperitatea și demnitatea viitoare a afacerilor mici pe care le credităm și a comunităților din care acestea fac parte. Practic, microfinanțarea este un instrument distinct de finanțare cu un puternic caracter social care promovează și aplică egalitatea de șanse și creșterea incluziunii econome.
În continuare îți prezentăm 4 motive pentru care credem cu tărie în puterea microfinanțării de a deveni o soluție de dezvoltare durabilă pentru comunitățile vulnerabile:
1. Microfinanțarea este un instrument cu o eficacitate deja dovedită pentru evoluția comunităților vulnerabile
Subiectul microfinanțării a fost studiat de-a lungul timpului, eficacitatea sa fiindu-i de fiecare dată demonstrată. Poți găsi un astfel de studiu aici.
În România, ce am constat din activitatea noastră de-a lungul timpului este că ajutorul oferit comunităților, împreună cu educația pe care încercăm să o facem prin sfaturile oferite fiecărui solicitant, au contribuit la creșterea business-ului și a comunității din care acesta face parte.
De exemplu, un producător de roșii a implementat primul solar din satul lui, protejându-și și optimizându-și recolta. Vecinii s-au inspirat de la el, vestea s-a dus și acum o întreagă comunitate i-a preluat modelul, având și un alt nivel al producției care necesită angajarea de forță de muncă și poate fi monetizată la un alt nivel.
Apoi comunitatea noastră a făcut schimb de experință cu o altă comunitate și așa tehnologia și knowledge-ul s-au dus mai departe impactând și dezvoltând tot mai multe comunități. Este un exemplu simplist dar care exlică foarte bine cum funcționează microfinanțarea.
2. Microfinanțarea stimulează agricultura și promovează securitatea alimentară
Microfinanțarea ajută micii antreprenori rurali să-și continue activitatea și să asigure alimentele de bază necesare în comunitatea lor și nu numai. Ei reușesc astfel să se susțină pe ei, să-și susțină familiile și comunitățile prin ceea ce produc.
În plus, prin accesul la finanțare oferit, microfinanțarea oferă și șansa dezvoltării și achiziției de echipamente care să ușureze și să eficientizeze munca micilor agricultori, ducând per ansmablu la evoluția agriculturii în general și asigurarea necesarului de alimente la nivel de țară.
3. Microfinanțarea asigură acces la educație și sănătate
Existând această posibilitatea de finanțare, în comunitățile vulnerabile au prins avânt și afaceri mici esențiale pentru accesul la educație și sănătate al comunității respective. Vorbim de mici magazine universale, farmacii sau mici cabinete medicale, veterinare etc.
În plus, eficientizarea muncii reduce din ”necesitatea” de a folosi ajutorul copiilor în diferitele munci, aceștia crescându-și prezența la școală.
4. Microfinanțarea promovează incluziunea economică și stimulează creșterea oportunităților de angajare pentru membrii comunității vulnerabile
Un alt mare avantaj al microfinanțării este reprezentat de capacitatea sa de a stimula activitatea independentă în sânul comunităților rurale prin înființarea de microîntreprinderi care reduc dependența membrilor săi de locurile de muncă ziliere și la negru, cu salarii sub-plătite, stimulând oportunitățile de angajare. Practic, primind acest suport, fiecare client devine mai capabil să determine modul în care își gestionează resursele și își planifică viitorul.
Microfinanțarea în România
Acțiunile în zona Microfinanțării devin din ce în ce mai vizibile și mai puternice iar proaspăt întemeiată Asociație pentru Microfinanțare, al cărui președinte este doamna Maria Doiciu și printre ai cărui membri fondatori este și Grupul Patria, își propune să urmărească impactul în economie și să ducă misiunea cât mai adânc în societatea românească și să ofere sprijin și educație acolo unde cu adevărat necesar.
Astfel, Asociația urmărește evoluția microfinanțării în țara noastră, iar conform ultimul raport* al Asociației în perioada 2016-2018, activitatea de microfinanțare din România a înregistrat o creștere semnificativă, cu 94% a valorii totale și cu 7% a numărului microîmprumuturilor noi acordate pe parcursul anului.
O parte importantă a noului portofoliu de microîmprumuturi acordate pe parcursul anului este constituită din împrumuturi pe termen scurt, destinate finanțării capitalului de lucru și servicii de factoring, cu o creștere de 32% a numărului de noi împrumuturi acordate pentru finanțarea activităților generatoare de venituri.
În perioada analizată se înregistrează creșterea productivității și a eficienței proceselor interne de analiză și monitorizare, datorate digitalizării serviciilor și a relației bune pe termen lung cu clienții. Instituțiile financiare mature și cele cu mai mult de 20 de ani de activitate sunt sustenabile operațional, iar IFN-urile cu până în 8 ani de activitate inregistrează o creștere rapidă și este de așteptat ca și acestea sa devină sustenabile în anii următori.
* Informațiile sunte extrase din Raportul ”Evaluarea Sectorului de Microfinanțare din România 2016-2018” publicat în 2019
Citește și: