Factoringul, un instrument util pentru afacerea ta

Descoperă cum poți obține lichidități și îți poți finanța operațiunile prin simpla finanțare a facturilor

De regulă, atunci când un antreprenor dorește să obțină lichidități pentru a-și finanța operațiunile de afaceri, se gândește prima oară la un împrumut sau o linie de credit pentru firma sa. Există însă și o variantă de finanțare alternativă care te poate ajuta să obții un flux rapid de bani, cunoscut și sub denumirea de factoring sau finanțare a facturilor.

Ce înseamnă factoring?

Practic, factoringul este un produs financiar gândit să ajute în special afacerile care au clienți cu scadențe mari de plată și care trebuie să aștepte chiar și până la 60 de zile pentru a-și încasa contravaloarea serviciilor prestate. Cu ajutorul acestui tip de finanțare vei putea să încasezi pe loc facturile emise și să beneficiezi imediat de lichiditățile de care afacerea ta are nevoie.

Dincolo de partea pragmatică pe care acest produs o aduce în mangementul cash-flow-ului companiei tale, vei putea crea noi oportunități de business. Încasând imediat facturile, vei putea, de exemplu, achita la rândul tău furnizorii mai rapid și astfel vei putea obține prețuri avantajoase sau discounturi de la aceștia.

Mai mult de atât, compania ta poate avea un potențial mare de dezvoltare prin onorarea unor contracte/comenzi semnificative dar nu poți trece la acțiune pentru că ai nevoie de lichidități, dar și garanții materiale pentru accesarea unui împrumut de la bancă. Și in acest caz factoringul poate fi soluția care te va ajuta să profiți de oportunitatea de creștere.

Un alt avantaj al serviciului este că vei putea utiliza sumele finanțate prin factoring așa cum îți dorești fără ca banca să îți impună destinația acestora.

Cine poate accesa această facilitate?

Orice persoană juridică rezidentă care vinde și/sau prestează diverse bunuri și/sau servicii clienților care nu fac plata pe loc, ci la termen.

Cum funcționează factoringul?

Rezumând, factoringul este un pachet de servicii prin care o bancă finanțează, administrează și colectează creanțele comerciale exigibile rezultate din livrarea și/sau prestarea de bunuri și/sau servicii.

Mai simplu spus, banca finanțează facturile emise de compania ta către unul sau mai mulți parteneri comerciali cu plata la termen iar tu și echipa ta scăpați de bătăile de cap rezultate din administrarea și colectarea creanțelor.

Există percepția că factoringul este un produs de creditare complex și că este necesar să deții cunoștințe avansate în domeniul financiar pentru a-l putea înțelege și utiliza. Factoringul poate parea astfel, din cauza termenilor specifici utilizați, dar modalitatea în care funcționează este extrem de simplă și pe înțelesul tuturor.

Alege facilitatea Factoring de la Patria Bank și finanțează-ți afacerea într-un mod personalizat, rapid și fără garanții materiale.

Iată pașii în care poți solicita acest serviciu la Patria Bank:

  • Soliciți online sau în agenții acest serviciu
  • Completezi cererea de finanțare și o transmiți împreună cu copii ale contractelor sau facturilor pe care dorești să le finanțezi
  • Vei primi o ofertă de factoring și dacă decizi să accepți, vei prezenta documentele necesare pentru aprobarea facilității
  • Vei semna acordul cadru de factoring, urmând a se notifica debitorii cedați
  • După confirmarea notificarii, vei putea începe să utilizezi facilitatea de factoring

Factoringul nu îți afectează relația cu clienții

Prin factoring, banca te va ajuta să îmbunătățesti rezultatele firmei și să păstrezi cu succes relațiile comerciale cu partenerii tăi, pentru că, până la urmă, relația comercială stă la baza contractului de factoring.

Clienții tăi – potențiali debitori cedați – nu vor fi deranjați sau speriați de bancă. Pentru ei, practic, lucrurile rămân la fel, conform înțelegerii voastre comerciale.

Citește și:

Avantajele creditului punte pentru fonduri europene

Ce fonduri europene nerambursabile sunt disponibile în 2021?

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.