#fonduri-europene
2021-05-26

Avantajele creditului punte pentru fonduri europene

Soluție de finanțare pentru implementarea unui proiect cu fonduri nerambursabile

Când te gândești să aplici pentru a obține o finanțare din fonduri nerambursabile pentru un proiect ce vizează dezvoltarea business-ului sau deja ești beneficiarul unui astfel de proiect, trebuie să ai în vedere cum vei asigura implementarea financiară a acestuia.

Dacă pentru a semna un contract de finanțare și pentru a face dovada deținerii părții de cofinanțare trebuie să prezinți autorităților de implementare un contract de credit semnat sau un extras de cont aferent cheltuielilor eligibile ale proiectului, trebuie avută în vedere și asigurarea valorii ajutorului nerambursabil ce va fi decontat ulterior realizării cheltuielilor eligibile din cadrul proiectului.

Astfel, în procente deloc neglijabile din bugetul total eligibil al unui proiect, sumele ce reprezintă ajutor public nerambursabil pot fi asigurate prin acordarea unui credit punte, așa cum este el cunoscut în limbajul financiar-bancar, care, acordat revolving, dacă se dorește, asigură un cash-flow pe întreaga perioadă de implementare a proiectului.

Avantajele creditului punte pentru fonduri europene

Subliniem două din avantajele creditului punte pentru fonduri europene:

  • Primul avantaj este acela că poate fi acordat revolving (sumele rambursate reîntregesc creditul și acesta poate fi reutilizat) iar cel de al doilea că, perioada lui de utilizare se corelează cu perioada de implementare a proiectului, putând fi modificată în funcție de prelungirile de termene aprobate de autorități.

În contextul medical actual, această facilitate chiar vine în întâmpinarea nevoilor clienților de a avea lichidități disponibile pentru continuarea implementării proiectului până se încasează rambursările de la autorități.

  • Un alt avantaj al creditului punte îl reprezintă faptul că, beneficiarul poate achita integral facturile emise de furnizori sau prestatori (inclusiv de avans), bineînțeles asigurând partea de cofinanțare și TVA-ul, dacă este cazul, din surse proprii sau din alte credite, având un atuu în plus în relația cu furnizorii și prestatorii, care nu ar mai avea motive să înregistreze întârzieri în preluarea comenzilor și în livrarea produselor și serviciilor.

Aici subliniem mai ales colaborarea cu furnizorii externi care, în general, solicită avans pentru realizarea unui echipament sau instalație iar apoi doresc diferența de plată la livrare și astfel, ca beneficiar, trebuie să ai resurse financiare pentru a achita rapid facturile primite iar creditul punte oferă această posibilitate, fără a aștepta efectuarea plăților de către autorități.

Citește și: Ce fonduri europene nerambursabile sunt disponibile în 2021?

Ce tipuri de proiecte sunt potrivite pentru accesarea creditului punte pentru fonduri europene

Creditul punte pentru fonduri europene este potrivit proiectelor care utilizează în implementare mecanismul financiar bazat pe rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate de beneficiar.

Patria Bank finanțează cu succes proiecte din PNDR, POR, POC sau POPAM cu astfel de credite, completând structura de creditare și cu credite pentru cofinanțarea cheltuielilor eligibile și neeligibile dar și pentru TVA.

Articol realizat de Daniela Ciofu, Coordonator Echipă Fonduri Europene Patria Bank

Citește și: Planuri noi pentru finanțarea proiectelor din fonduri europene în perioada 2021-2027

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.