Cum să-ți alegi partenerul de comunicare

Un preambul pentru alegerea partenerului potrivit în comunicarea online a afacerii tale

Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești! Este un vechi proverb românesc și, de-a lungul timpului, s-a dovedit foarte adevărat. Iar în era digitală și a conexiunilor 4G și 5G, ar putea fi actualizat cam așa: spune-mi cine îți face imaginea pe internet și-ți spun cine ești! Pentru că, da, imaginea de companie și, implicit, vânzările au nevoie de o comunicare impecabilă, acum mixtă: offline și online.

Pentru că după apariția internetului și a mijloacelor și instrumentelor de comunicare online, lucrurile s-au complicat, activităților și campaniilor clasice de advertising și public relations adăugându-li-se cele de digital marketing și native PR.

Toate bune și frumoase, ți-ai construit și o echipă bună de marketing și comunicare, ai și buget, ai și strategie: spor la lucru! Dar, pentru că treburile încep să se aglomereze, să se complice și să devină mai complicat de gestionat, ajungi la concluzia că ai nevoie de o agenție.

Fie doar de o agenție de digital marketing care să te ajute în derularea campaniilor pe internet, fie doar de o agenție de creație publicitară – online, offline sau ambele -, fie de o agenție care îți oferă servicii complete. Cert este că ai nevoie, pentru ca echipa ta să se concentreze pe implementarea strategiei de comunicare, atât internă cât și externă.

Citește și: Cele trei arhetipuri umane de care să ții cont când îți construiești echipa

Este momentul în care începe căutările: cei mai mulți antreprenori, conform unor studii realizate la nivel european (vorbim despre același comportament în România ca peste tot în Europa și în lume), merg pe recomandări. Sunt apelate, în ordine, ca surse:

  1. Prieteni și cunoștințe,
  2. Google și rețelele sociale populare în țara respectivă,
  3. Alți antreprenori despre care s-a aflat că au avut campanii de succes.

Dar, criteriile de căutare trebuie să treacă dincolo de aspecte subiecte, cum sunt recomandările, pentru că se pot întâmpla la fel de bine situații cu mai puțin sau chiar succes zero și-atunci tentația este de a da vina pe cel care a făcut recomandarea.

Si în cazul alegerii unei agenții de comunicare&PR sau a uneia care oferă servicii de digital marketing sau PR online, se aplică exact aceleași reguli și criterii de recrutare, ca în cazul persoanelor angajate.

Rolul de CV îl joacă Portofoliul de clienți sau proiectele și campaniilor individuale pe care acea agenție – singură ori prin intermediul asociaților ei – le-a derulat. Se analizează domeniul predilect de competență și ar fi de apreciat, ca un atu, implicarea în proiecte similare cu cel al companiei tale.

În al doilea rând, se poate ține cont de durata proiectelor și a contractelor. Pe de o parte, un portofoliu cu mulți clienți arată capacitatea de acoperire și derulare a campaniilor online, dar indicatorul trebuie să fie corelat cu durata. Dacă sunt clienți care nu au revenit la respectiva agenție ori au derulat pe scurt timp, e posibil să fi fost unele sincope în derulare. Nicio agenție de PR sau digital marketing nu va oferi neapărat aceste date, dar e bine să întrebați despre structura porfoliului, iar oamenii onești și profesioniști vor explica întotdeauna cum stau lucrurile.

În al treilea rând, este indicat să începeți orice nouă colaborare cu o perioadă de probă, în care să observați cum se acomodează cu viziunea companiei, cu ideile de campanie sau dacă agenția vine cu idei de campanie.

Dacă cele două părți ajung să lucreze armonios și se văd și rezultatele – cele foarte bine și foarte clar stabilite de la bun început – regula este că se lucrează pe termen lung.

Citește și: Afacerea ta și pandemia COVID-19 – o criză de încredere?

În al patrulea rând, faceți o cercetare în detaliu, puneți cap la cap informațiile pe care le-ați obținut de la prieteni, cunoștințe, concurență, cu propria căutare pe Google, și formulați o listă scurtă, cu maximum trei variante. Cu cât lista e mai mare, cu atât alegerea va fi mai grea. Odată ce ați selectat trei agenții, ca potențiali parteneri, stabiliți întâlniri de prezentare și analiză, așa-numitele pitch-uri.

În al cincilea, și poate cel mai important rând, interesați-vă, înainte de toate despre reputația agenției și a fondatorilor, înainte de orice. Dacă se arată nori de genul nelivrare la termen, rezultate slabe, relație dificilă, disensiuni cu alți clienți, este foarte probabil ca aceste lucruri să se repete. Nu e obligatoriu, dar e posibil și trebuie să luați toate măsurile de prevenție în acest sens. Este știut faptul că mai bine previi decât să repari.

Iar dacă imaginea de companie, care se realizează inclusiv prin campaniile online derulate, suferă în urma unei colaborări pripite, repararea acesteia durează și costă. Astfel că, fii atent când îți alegi partenerul de comunicare, pentru că de reputația lui depinde si reputația ta, și banii tăi, și succesul tău!

Citește și:

  1. Microsurveys, Business Online și Marketing Relevant. Ce au în comun? Cifra ta de Afaceri care poate crește
  2. Cum ajung banii investitorilor să crească unicorni?

Articol realizat de Mihaela Pântea, Senior Jurnalist | Data publicării: 11.08.2022

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.