Cele trei arhetipuri umane de care să ții cont când îți construiești echipa
Afacerile încep prin a exista în mintea antreprenorului, care coagulează ideea și mai apoi pune cap la cap nevoile cu resursele pentru a construi un model potrivit viziunii sale.
Iar în acest model, cea mai importantă componentă o constituie oamenii, dincolo de bani, servicii și produse, piețe și strategii. Pentru că afacerile se realizează cu oameni și sunt despre oameni, pentru oameni. Iar dacă știi să atragi lângă tine oameni buni, care să te susțină în ideea ta, care să creadă în tine, înseamnă că tu, ca antreprenor vizionar, ești deja cu un pas înainte.
Prin urmare, întrebarea este cum să aduci cei mai buni oameni în echipă – din punct de vedere profesional și moral – și cum să îi păstrezi pe termen lung, astfel încât aceștia să-ți fie suport total în planurile tale de expansiune a businessului? Și, poate mai mult ca în alte perioade, cum să îi și ții în echipă?
A devenit aproape o un truism, în această perioadă, pentru recrutori și pentru antreprenori deopotrivă, să spună că încearcă să atragă și să mențină oamenii talentați și devotați în echipele lor. Pandemia a schimbat radical modul de abordare, și în ceea ce privește recrutarea, dar mai ales în ceea ce privește locul de muncă pe care și-l caută oamenii. Lucrurile s-au inversat, cu alte cuvinte: nu omul trebuie să se potrivească, primordial, locului, ci locul trebuie să fie pe placul omului.
Citește și: Cum descoperim oamenii potriviți pentru echipa noastră
Dintr-o serie de motive: pentru că în foarte multe domenii se poate lucra de-acasă sau de oriunde, pentru că pe anumite meserii și joburi oferta este suficient de mare încât potențialii angajați să fie în postura de a alege ei, nu de a fi aleși, în funcție de propriile interese, preocupări și aspirații. Și lista de motive ar putea continua.
Prin urmare, surpriză: antreprenorii și companiile care angajează se văd în ipostaza de a creiona forma locului de muncă și schema organizației mai dificil decât în alte timpuri.
Vestea bună este că liderii (a se citi șefi de organizații și echipe) s-au gândit mai demult la acest aspect și pentru că au observat din realitatea în care și-au dezvoltat afacerile că fluxurile, procedurile, regulile și regulamentele funcționează mult mai bine dacă se schimbă focusul dinspre toate acestea înspre echipe.
Dar echipele sunt formate din oameni, oamenii au sentimente, probleme și nevoi, de care liderii trebuie să țină cont, dacă vor performanță, evoluție și creativitate.
Un studiu din anul 2020 al companiei de consultanță McKinsey, Life’s Purpose, relevă faptul că, preponderent, reies trei modele de personalități, cu variații și combinații, în funcție de fiecare individ în parte: Cel Liber (Free Spirit), Cel care Realizează (Achiever) și Cel care Îngrijește (Caregiver).
„Free Spirit” tind să găsească sens în situațiile în care controlează ceea ce fac și când o fac. „Achiever” își găsesc un scop în acumularea de resurse sociale sau materiale și văd mai mereu un sens în autoîmbunătățire. „Caregiver” găsesc sens în a alege cum și când să aibă grijă de ceilalți, ba chiar le pasă mai puțin de câștigul material sau de ceea ce cred alții despre ei. Ionuț Andrei povestește cum, chiar în echipa pe care o conduce, cu oameni extrem de bine pregătiți, pasionați de ceea ce fac și foarte dedicați proiectelor pe care le realizează, s-a confruntat cu dilema organizării fluxurilor de lucru în acord cu personalitatea fiecăruia. Iar un angajator, șef de echipă sau proiect, antreprenor nu ține cont de personalitatea, dorințele, modul de a funcționa al unui co-echipier, riscă să piardă pe termen lung oameni buni. ”Eu am văzut, am reconsiderat, m-am reconsiderat și am decis că am nevoie de oamenii aceștia, vreau să lucrăm împreună și le-am creat cadrul în care ei dau cel mai bun randament”, adaugă acesta.
Cu ”Spiritele libere” pare că e un pic mai greu de lucrat, deși sunt cei mai creativi și dau cel mai bun randament în orice lucru și proiect în care se implică. Acest tip de oameni caută oportunități de a își crește câștigurile și de a câștiga respect în ochii celorlalți, vor să le fie recunoscută valoarea, vor să existe oportunități de a se distra și de a se simți bine împreună cu ceilalți, dar în măsura în care doresc ei. Masurile obligatorii ce au ca țintă doar creșterea productivității le repugnă.
„Performanții” își găsesc un scop în acumularea de resurse sociale sau materiale; ei găsesc adesea sens în auto-îmbunătățire. Vor să lucreze independent să-și testeze ideile cu cei din jur. Să aleg modul în care îmi îndeplinesc obiectivele, respectând în același timp procedurile și cultura companiei. De obicei, se manifestă o incongruență dintre valorile personale și cele ale companiei.
„Îngrijitorii” găsesc utilitate în a alege cum și când au grijă de ceilalți, le pasă mai puțin de câștigul material sau de ceea ce cred alții despre ei. Vor să ajute și să-și îndrume colegii. Caută echilibrul dintre viața personală și cea profesională, caută securitate, ordine, uneori se izolează de colectiv.
Nu toate trebuie să poarte un nume, portretele definite mai sus li se pot spune, simplu, profile umane care se regăsesc în toate echipele. Nu sunt necesare studii universitare de psihologie pentru a-ți înțelege oamenii din echipă și a-i pune la locul potrivit pentru a performa. Este vorba doar despre a înțelege timpurile actuale și a căuta cele mai bune formule pentru a avea o echipă excepțională.
Articol realizat de Mihaela Pântea, Senior Jurnalist | Data publicării: 17.05.2022
Citește și:
Ce este un Chief Fun Officer și de ce orice companie ar trebui să aibă un astfel de om?
Cum le arătăm angajaților cât de importanți sunt pentru succesul afacerii noastre?