Cum ajung banii investitorilor să crească unicorni?

Ce face diferența între o companie cu adevărat mare, globală și de succes și una care rămâne mică? 

De la o companie înființată într-un apartament din Piața Romană la o companie listată la New York Stock Exchange pot trece zeci de ani, cum este cazul UiPath, sau acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

Ce face diferența între o companie cu adevărat mare, globală și de succes și una care rămâne mică?

Succesul ni-l definim singuri și orice antreprenor știe cât de greu este zi de zi să crești o afacere, mai ales în România. Astfel, antreprenorul își definește propria viziune asupra viitorului afacerii lui. Mulți ar spune că norocul face diferența, dar tot ”Norocul ți-l faci cu mâna ta”.

Așadar, de unde începi?

Începutul este clar: un fondator, doi sau trei au o idee, care devine afacere. Ulterior, au un produs sau un serviciu de succes, încep să crească, au clienți, au rezultate. Vor să se dezvolte mai mult și atunci apelează la cei 3F (Friends, Family and Fools) – prieteni, familie și alții, pentru a atrage resurse financiare pentru creștere. Dacă i-ai convins, deja șansele să ajungi un unicorn se întrevăd. Un unicorn sau o companie cu valoare de piață de peste 1 miliard de dolari ajungi după multiple runde de finanțare, ca în box, doar că de fiecare dată atragi la finalul rundei bani de la investitori pentru scalarea afacerii. De cele mai multe ori, să ajungi la o asemenea evaluare a companiei înseamnă să atragi sute de milioane de euro de la investitori, în principal internaționali. Alți antreprenori rămân la afaceri mici sau medii, alții le vând după ce au mai crescut. Scalarea afacerii este o știință în sine, cel mai adesea e nevoie de un complex de factori și resurse ca să fie una de succes.

Dincolo de echipă, produs, conducere, relația cu investitorii este crucială în acest demers.

Vorbim de intersecția dintre finanțe, comunicare, marketing și legislație – numită generic relația cu investitorii sau IR (investor relations din engleză). Este, de fapt, procesul care contribuie la prezentarea companiei în fața potențialilor investitori, la început, iar ulterior obținerii finanțării menținerea unei comunicări eficiente cu acționarii. Când ești pregătit să răspunzi la orice întrebare din viața ta și a companiei pe care ai fondat-o, și pot fi sute de întrebări, poți sta la masă cu primii investitori. Acest proces permite o evaluare deplină a activităților, strategiei și perspectivelor de afaceri ale unei companii, stabilirea valorii companiei și un proces de negociere a prețului.

Pentru companie sau fondator rezultatul înseamnă finanțare, iar pentru investitori înseamnă intrarea în acționariat, după ce se asigură că știu ce cumpără, cu cât, cât vor câștiga și care sunt șansele de succes. Finalitatea poate fi și listarea la bursă, în contextul în care tot mai mulți antreprenori aleg acest drum și în România. Anul trecut a fost un an record de tranzacții și companii nou venite la Bursa de Valori București, aproape 30. Companii precum Transport Trade Services, cel mai mare furnizor de servicii integrate de transport din bazinul Dunării, One United Properties, unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte, sau Aquila, cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, s-au listat pe Piața Principală a bursei și au atras sute de milioane de euro de la investitori. 

În momentul în care o companie trece de 20 de acționari considerăm că ar fi necesară o resursă în companie dedicată relației cu investitorii (IR), un specialist, și, în timp, poate construi chiar un departament, când numărul acționarilor trece de zeci de mii. În etapa dinaintea unei listări sau oferte publice, rolul departamentului IR este de a contribui la creionarea guvernanței corporative în companie, la procesele de audit financiar intern și la comunicarea cu potențialii investitori. Ulterior listării sau obținerii rundelor de finanțare, specialistul IR ține permanent legătura cu acționarii, alți posibili investitori, presa sau alte părți interesate. Acest proces include gestiunea comunicărilor cu ocazia publicării rezultatelor financiare ale companiei și a altor obligații de raportare. Pentru eficiență maximă, IR-ul poate fi strâns integrat cu departamentul financiar, juridic, comunicare, dar cel mai important este să aibă acces la echipa de conducere executivă, cum ar fi directorul executiv (CEO), directorul operațional (COO) și directorul financiar (CFO). Tot IR-ul este cel care poate conduce cu succes roadshow-uri (serie de întâlniri în diferite orașe/țări în care directorii unei companii au ocazia să discute cu actuali sau potențiali investitori), care se pot încheia cu runde de finanțare.

Prima impresie este mereu importantă, însă, odată interesați, potențialii investitori vor solicita informații detaliate despre companie, atât calitative, cât și cantitative. Aici rolul specialistului de IR devine crucial pe termen lung, când timpul managementului va fi limitat. El poate oferi informații de bază despre companie, descrierea produselor și serviciilor companiei, a situațiilor financiare, a statisticilor financiare, a strategiei avute în vedere de companie și o privire de ansamblu asupra structurii organizaționale a companiei. Decizia finală a investitorului profesionist, mai ales cel internațional, va avea loc în medie după 2 până la 5 întâlniri cu top managementul companiei, conform unei analize a Rivel Research în rândul investitorilor din întreaga lume.

Citește și: Întâlnirea cu furnizorul de bani

Obiectivele relației cu investitorii sunt1:

  • Menținerea unei relații transparente între companie și investitori, astfel încât să permită companiei aducerea la îndeplinire a strategiei pe termen lung;
  • Obținerea celui mai bun preț al acțiunilor la bursă sau cea mai bună evaluare de piaţă, permițându-i să funcționeze eficient și să construiască o bază de acționari pe termen lung;
  • Conectarea companiei și a investitorilor prin comunicarea punctelor forte ale companiei și transmiterea perspectivelor investitorului către companie. Dacă acest proces este corect realizat, se va stabili o legătură puternică între companie și investitor care va aduce beneficii ambelor părți;
  • Furnizarea și actualizarea informațiilor financiare și manageriale ale companiei către investitori în mod regulat și precis. Acest lucru construiește o relație profesională puternică și insuflă încredere investitorilor.
  • Furnizarea de date suplimentare, cum ar fi statisticile non-financiare, pentru a susține evaluările deținute de companie. Aceste informații non-financiare includ modificări ale politicilor companiei, regulilor de guvernare și multe altele.

Măsurarea eficienței unei bune comunicări cu investitorii este dificilă, pentru că se transpune în evaluarea companiei, banii atrași, reputația companiei și în interesul investitorilor pentru a tranzacționa acțiunile companiei. Așteptarea investitorilor este ca o companie să comunice bine cu investitorii, penalizând lipsa transparenței. 

Articol realizat de Daniela Șerban, Președinte ARIR și Manuela Cioacă, voluntar ARIR 

 Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România 

Nota: [1] https://www.gem-comm.com/role-and-importance-of-investor-relations/

Citește și:

Pentru sănătatea financiară a afacerii tale

Antreprenoriatul românesc, într-o nouă eră