#stop-fake-news
2022-05-23

Un public este cu atât mai greu de intoxicat cu cât este mai educat

O discuție directă despre fenomenul știrilor false cu Ioana Ene Dogioiu, jurnalist spotmedia.ro

Respectarea regulilor jurnalismului și verificarea surselor de informare sunt posibile căi prin care ar putea fi combătută difuzarea știrilor false, spune Ioana Ene Dogioiu, jurnalist.

1. Cum să faci diferența dintre good news si fake news, în contextul difuzării ”pe surse” a unor știri fabricate, în condițiie nerespectării regulilor de bază ale jurnalismului profesionist, care impune verificarea unei știri din alte două surse, pe lângă cea inițială?

Dacă am înțeles bine întrebarea, ea conține și răspunsul: respectând regulile jurnalismului. Cum poate publicul evita o capcana? Având mare grija la sursele de informare, sursele pe care acestea le citează, seriozitatea lor.

2. Care este originea unei știri false?

Pot fi mai multe. Unele sunt fabricate cu intenție. Altele sunt consecința unui wishfull thinking formulat fără disclaimer-ul aferent. Îmi doresc atât de mult să fie așa, încât formulez ca și cum ar fi așa. Și, desigur, exagerarea relatării, cel mai adesea din dorința de a capta atenția.

3. Cine este responsabil și ”mai vinovat” pentru știrea fake pornită înspre public: jurnalistul care o scrie/difuzează și care nu o verifică sau de la sursa în sine, care o propagă știind că nu este adevărată?

Regula vinovăției în drept este că intenția este întotdeauna mai gravă decât culpa. Deci, întotdeauna este mai aspru tratat cel care acționează cu intenție.

4. Cum se pot apăra masele de știri false?

Am răspuns deja la întrebarea 1. În plus, desigur, un public este cu atât mai greu de intoxicat cu cât este mai educat.

5. În domeniul economic și mai ales financiar-bancar, știrile false pot produce adevărate tragedii, dar pot duce și la crize de imagine/de identitate și de credibilitate. Au companiile/instituțiile instrumentele necesare să lupte împotriva fenomenului? Care ar fi acestea?

Singurele instrumente țin de credibilitatea companiei și de construirea unui departament PR foarte solid, cu reacții rapide și adecvate.

Articol realizat de Mihaela Pântea, Senior Jurnalist

Data publicării: 23.05.2022

Citește și:

De ce să NU te duci să scoți bani din bancă ca reacție la știri neverificate

Soluția anti-Fake News? Informații verificate din surse credibile

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.