Valul de normalitate
Ne-am alăturat în susținerea proiectului „Valul de normalitate”, dezvoltat de Asociația FilmEst, o inițiativă a mediului privat pentru sustinerea campaniei de vaccinare.
În cadrul proiectului domnul Răzvan M. Cherecheș, MD PhD, profesor Sănătate Publică în cadrul Universității Babeș-Bolyai University, ne-a răspuns câtorva întrebări.
1. Când vine valul de normalitate?
Revenirea la normalitate este dependentă de imunizarea unui procent de peste 86% din populația generală, ținând cont de rata de transmitere a tulpinii Delta (procentul variază în funcție de densitatea populației - de exemplu în mediul rural 70% ar putea fi suficient) - fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin infecția COVID19.
Cu cât este mai mare procentul de persoane imunizat prin trecerea prin infecție, cu atât avem mai multe decese care ar fi putut fi evitate datorită aglomerării secțiilor de Terapie Intensivă.
Fiecare persoană vaccinată contribuie la salvarea unei vieți a unei persoane infectate și care are nevoie de ATI.
2. Cum vedeți evoluția pandemiei, dupa 1 an și jumătate? La ce cifre va uitați dvs., specialiștii în sănătate publică? Ce cifre vă îngrijorează și ce cifre sunt optimiste?
Numerele cele mai precise care ne spun cum merge epidemia sunt numărul de decese cu COVID și numărul de persoane internate pe ATI - problema cu aceste numere este că ne arată evoluția epidemiei cu întârziere, ne arată cum era situația în urmă cu câteva săptămâni. Aceste numere sunt îngrijorătoare, deși este prea târziu.
Numărul de cazuri noi zilnice și rata de incidență (media pe ultimele 14 zile) sunt imprecise și depind în mare măsură de amploarea testării - cu cât este mai largă testarea, cu atât este mai clară imaginea. Din nefericire, în România nu testăm suficient ca să avem o imagine clară.
Rata de vaccinare este un indicator clar de protecție - cu cât este mai apropiat de 86% cu atât mai bine (asumând că procentul de fraudă este neglijabil).
Numărul de persoane imunizate natural este extrem de imprecis - sunt foarte multe persoane care au trecut prin infecție și nu au fost niciodată luate în evidență. Acest număr poate fi sursă de optimism, dacă depășește 60% (de aici începe să conteze).
3. Cum putem ajunge mai repede la normalitate? Și când este estimat ca situația pandemică să se amelioreze?
Revenirea rapidă la normalitate se poate face prin imunizarea rapidă a populației (prin vaccinare - modelul țărilor nordice sau prin imunizare naturală și multe morți evitabile - modelul indian). Din luna aprilie-mai 2022 va scădea rate de transmitere (datorită temperaturilor atmosferice mai mari și ieșirea noastră din spațiile închise) și vom avea din nou relaxare. Iarna aceasta va fi dificil de trecut, datorită campaniei lente de vaccinare și aglomerării secțiilor ATI.
Asumând că nu apare o tulpină nouă mai agresivă, mai infecțioasă sau care evadează imunologic (vaccinul și imunizarea naturală nu mai protejează), din primăvara viitoare vom putea reveni la ceva foarte apropiat de normalitate. Toamna viitoare va fi mult mai ușoară (cu posibile ușoare restricții), datorită procentului mare de persoane deja imunizate.
4. Ce recomandări le transmiteți oamenilor și antreprenorilor?
Asigurați-vă că în ecosistemul vostru (familie, prieteni, colegi, angajați) aveți un procent cât mai mare de persoane vaccinate - acest lucru va permite o activitate aproape normală, ferită de focare, internări la ATI și morți ai celor dragi.
5. Ce poate face fiecare ca maine sa fie mai bine?
Singura modalitate prin care putem să asigurăm revenirea la normalitate este să ne vaccinăm!
Strategiile pe termen scurt sunt masca, distanțarea, reducerea interacțiunii între persoane. Singura strategie pe termen lung este vaccinarea.
Dacă am fi avut un tratament pentru infecția COVID-19, aceasta ar fi fost o soluție mai bună decât vaccinarea, dar nu avem până în acest moment.
Răzvan M. Cherecheș, MD PhD
Speakers Curator TEDxCluj
Profesor, Șef catedră,
Department Sănătate Publică
Babeș-Bolyai University, Romania
www.publichealth.ro
Citește și:
Asociația Prometeu - pentru a schimba lumea avem nevoie de oameni pasionați de ceea ce fac
Interviu cu Fundația Civitas - proiecte inovatoare de dezvoltare economică rurală