Pentru a schimba lumea avem nevoie de oameni pasionați de ceea ce fac

O discuție simplă și directă cu Raluca Boișteanu, fondator al Asociației Prometeu, despre vocație și cum poate educația să aducă succes și bunăstare.

La început de an școlar avem în Blog un invitat special - Raluca Boișteanu, fondator al Asociației Prometeu - și stăm de vorbă despre cealaltă fațetă a educației: găsirea vocației și cum poate aceasta impacta traseul în viață al oamenilor și al comunităților din care fac parte oameni care și-au găsit cu adevărat drumul.

1. Spune-ne câteva cuvinte despre voi, Asociația Promoteu. Cine sunteți și care este misiunea voastră? Dar despre tine, Raluca, ce ne poți spune?

Asociația Prometeu-Educație și Dezvoltare Personală s-a născut din dorința de a aduce bunăstare celor din jur prin intermediul educației. Prin toate activitățile noastre ne propunem să împuternicim tinerii și adulții să ia decizii bine cântărite privind parcursul lor profesional și, de asemenea, odată ce aceștia s-au calificat în meseria ce li se potrivește cel mai bine, să își ofere o parte din timpul și abilitățile lor în folosul cartierului/orașului/satului unde trăiesc pentru a produce schimbări în bine atât pentru ei cât și pentru comunitate.

În echipa noastră, formată din 3 oameni, fiecare are roluri bine conturate și responsabilități asumate de îndeplinit. Olga, om responsabil și atent la detalii, se ocupă de solicitanta muncă cu documentele, ține legătura cu contabilitatea, se ocupă de curierat, face comenzi de materiale, redactează diferite acte și are grijă să nu facem cheltuieli excesive. Olga are o experiență de peste 20 ani în project management, conducând inclusiv proiecte cu echipe internaționale.

Claudiu are o vastă experiență în management și consultanță în management, el contactează și ține legătura cu donatorii corporate, scrie proiecte pentru obținerea de finanțări (unele au ieșit și câștigătoare :) ), oferă consultanță în antreprenoriat tinerilor care în urma consilierii vocaționale doresc să pornească pe acest drum. E omul ce transformă imposibilul într-o realitate cât se poate de palpabilă, fie că e vorba de găsirea unui sediu sau de gestionarea unei situații aparent fără ieșire.

Raluca Boișteanu

Mie (Raluca) îmi place să cunosc oameni noi și să lucrez la „firul ierbii”, să țes diferite acțiuni în care să potențez talentele oamenilor astfel încât ei să prindă curaj și să facă schimbări menite să le ofere o viață mai bună. Am peste 11 ani de experiență în consilierea vocațională și cred cu tărie că alegerea meseriei potrivite are un impact mare în calitatea vieții celui în cauză, dar și a celor cu care interacționează. Acest lucru se vede cel mai bine în jur, în calitatea serviciilor oferite.

Cei ce își fac cu pasiune meseria luminează ziua celorlalți, iar eu am decis să ajut pe cât mai mulți oameni să își găsească menirea.

2. Ați plecat la drum în pandemie, într-un 2020 în care, mai mult ca oricând poate, oamenii au fost puși la încercare, gândindu-se poate mai mult la chemarea lor. Ce ați observat la cei cu care ați lucrat în perioada aceasta: ce căutări, ce întrebări i-au preocupat în perioada aceasta?

În lunile martie-aprilie 2020 mulți dintre cei consiliați vocațional erau fie între joburi, fie își pierduseră locul de muncă datorită pandemiei. Am observat în cele mai multe cazuri o mare putere de adaptare și deschiderea spre opțiuni care nu intrau în discuție cu câteva luni în urmă (de exemplu mutarea la țară, reducerea programului de lucru și petrecerea de timp mai mult cu copilul, atenție mai mare la sănătate). Întrebările cele mai frecvente erau: oare se va mai deschide locația unde lucrăm? Să stau în șomaj sau să îmi caut ceva de lucru? Voi putea în viitorul apropiat să mai plec la muncă în străinătate?

Pentru cei fără studii care lucrau cu ziua (la spălat de vase, femei de serviciu, amenajat grădini etc.) Bucureștiul a devenit pe perioada pandemiei un oraș exclusivist. Acești oameni, în marea lor majoritate singurii aducători de venit în familie au devenit și mai vulnerabili, expuși în egală măsură sărăciei și virusului. Pentru ei preocuparea principală era găsirea unui loc de muncă pentru a își putea întreține familia.

3. Care sunt provocările voastre și ale tale ca antreprenor social în perioada aceasta?

Echipa noastră simte cel mai mult provocările la nivelul interacțiunii cu beneficiarii. Nu toți sunt familiarizați cu aplicațiile online, sau au acces la internet. Suntem nevoiți să planificăm pe termen scurt și mediu întâlnirile, evenimentele. De cele mai multe ori facem și un plan de rezervă în cazul în care lucrurile se schimbă rapid și este nevoie de reconfigurări.

4. Oferiți tinerilor și adulților defavorizați consilierea vocațională? Ce este consilierea vocațională? Când e util să apelăm la consiliere vocațională? De ce este ea importantă?

Ne petrecem mai mult de jumătate din viață la muncă. Și important atât pentru noi cât și pentru cei cu care interacționăm este să ne facă plăcere ceea ce am ales să facem. Acest lucru determină calitatea vieții noastre și se reflectă în calitatea serviciilor către ceilalți. “Consilierea vocațională” reprezintă procesul prin care consilierul de orientare în carieră ajută persoana în nevoie să exploreze și să identifice care sunt opțiunile cele mai potrivite pentru ea în plan profesional și/sau educațional.

Oferim acest serviciu celor defavorizați căci ei nu au acces în cele mai multe cazuri la internet, nu au unde să redacteze și cum să își trimită CV-ul, au șanse mici să își găsească joburi bine plătite, să își cunoască drepturile etc.

Deși poate părea un moft, consilierea vocațională aduce beneficii tuturor. În calitate de cetățean, gândiți-vă că noi toți plătim taxe iar educația este gratuită. Orice alegere neinspirată și orice abandon (mai ales de la locurile fără taxă la facultate) este plătit și de noi.

Consilierea vocațională te scutește de timpul și banii pierduți la o facultate pe care ai ales-o greșit, de rătăciri prin hățișul de informații de pe internet legate de abilitățile pe care le ai și ce poți să faci, de greșelile legate de conceperea Cv-ului și prezentarea la interviu. Consilierul vocațional e omul care îți oferă o perspectivă obiectivă a situației în care te afli, te ajută să faci un plan realist și să acționezi pentru a îți realiza obiectivele. De cele mai multe ori am observat că oamenii au nevoie să fie încurajați și să își crească încrederea în ei iar apoi rezultatele apar.

E util să apelăm la consilierea vocațională când nu știm ce liceu sau facultate să alegem, când suntem în căutarea unui loc de muncă, când vrem să ne deschidem propria afacere dar nu știm care sunt pașii, când ne aflăm în impas și nu ne mai regăsim în ceea ce facem sau când reconversia este singura soluție viabilă dar nu știm ce ni se potrivește.

5. Ce proiecte v-au umplut sufletul în ultimul an și ce planuri aveți pentru perioada următoare?

Am avut un an intens. Pe lângă serviciile de consiliere oferite în beneficiul tinerilor și adulților de la alte ONG-uri prietene am implementat și noi câteva proiecte de sine stătătoare.

Am depus multă energie la Swimathon București unde am avut pe parcursul a două luni o campanie de strângere de fonduri pentru ca 50 de tineri să beneficieze de consiliere vocațională în cadrul proiectului ”Meseria care mi se potrivește”.

Am realizat chiar în ziua evenimentului Swimathon, pe 26 iunie 2021, un picnic la Brăila pe Dunăre și un flash mob la Constanța. Aceste evenimente de conectare cu prietenii asociației ne-au adus multă bucurie și energie pentru a continua.

În prezent pregătim un eveniment de tuns și coafat persoanele ce nu își permit astfel de servicii la Cobadin în județul Constanța. Acest lucru a fost posibil în urma unei campanii de strângeri de fonduri pentru ca 5 persoane să beneficieze de ustensile de beauty necesare pentru a exersa meseria de frizer/coafeză. Campania de strângere de fonduri a fost gândită în cadrul proiectului ,,Online cu donatorii, finanțat prin programul ,,În stare de bine ”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

5 oameni muncitori și determinați vor face tunsori moderne și coafuri menite să schimbe în bine aspectul și starea de spirit a localnicilor mai vulnerabili.

În viitorul apropiat vom lansa o platform gratuită cu resurse și teste de abilități /personalitate pentru cei ce au nevoie de consiliere vocațională și vor să își găsească singuri și în propriul ritm meseria potrivită.

Plănuim ca până la final de decembrie 2021 să consiliem vocațional 50 de tineri și să prezentăm pentru a îi inspira și pe prietenii asociației care ne urmăresc atât parcursul tinerilor din program cât și progresele pe care le fac.

Pe termen mediu plănuim să oferim acces la educație în intraprenoriat , antreprenoriat, diferite meserii, unui număr mare de tineri și adulți, să organizăm evenimente de conectare și inspirație de genul ”Biblioteca vie” și să avem ambasadori ai asociației în 5 orașe din România.

6. „Pentru a schimba lumea din jurul nostru e nevoie doar de puțin sprijin” spuneți voi pe site-ul asociației. Voi de ce aveți nevoie pentru a schimba lumea?

Pentru a schimba lumea avem nevoie de oameni pasionați de ceea ce fac, creativi ,dornici să își ofere puțin din timpul, abilitățile sau resursele lor pentru a crea comunități vibrante în care să trăim în unitate și prosperitate.

Avem nevoie de parteneriate cu companii care doresc să implementeze proiecte cu rost, alături de care să creionăm pe termen mediu și lung soluții pentru comunitățile în care lucrăm.

Lansăm către voi cei care ați avut răbdarea să citiți interviul până la final invitația: Dacă nu vă implicați acum, atunci când? Dacă nu tu, cel ce citești acest mesaj, atunci cine să își aducă contribuția la o lume mai bună?

Citește și:

Casa Experimentelor, povestea unui centru științific pentru copii

Educația financiară pentru copii. Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.