Interviu cu Vlad Gliga, CEO Rubik HUB
Află povestea Rubik Hub, comunitatea care inspiră, educă și susține startup-urile să-și accelereze creșterea, de la prima etapă, până la prima investiție.
Cum se vede antreprenoriatul din Piatra Neamț? Spune-ne un pic despre istoria voastră?
Piatra Neamț este un oraș frumos, liniștit, ideal pentru iubitorii de natură. Nimeni nu ar fi zis acum 5 ani că poate deveni un centru reprezentativ al educației antreprenoriale nonformale. O mână de vizionari încăpățânați au pariat însă pe ideea că schimbarea, creșterea și dezvoltarea nu au nimic de-a face cu poziționarea geografică.
În 2017, în Piatra Neamț, a luat naștere Rubik Hub, comunitatea care inspiră, educă și susține startup-urile să-și accelereze creșterea, construind o călătorie antreprenorială completă, personalizată, de la procesul de auto descoperire până la prima investiție.
În cei aproape 4 ani de existență, echipa Rubik Hub a reușit să scrie istorie pentru una dintre cele mai sărace regiuni ale Europei și totodată a reușit să se afirme în ecosistemul antreprenorial românesc drept una dintre cele mai active comunități de startup.
Încă de la început am reușit să identificăm câteva nevoi stringente în acest mediu, cea mai importantă fiind lipsa educației antreprenoriale. Din acest motiv, misiunea noastră prinde contur prin dezvoltarea și implementarea unor programe educaționale dedicate celor care doresc să ia în calcul antreprenoriatul drept o opțiune de carieră sau tinerilor antreprenori care vor să-și dezvolte o afacere într-o manieră inovatoare, adoptând mentalitatea de startup.
Cum antrenați și susțineți antreprenoriatul? Câți antreprenori v-au calcat pragul și care sunt cele mai faine idei la care ați pus umărul?
Și Rubik Hub funcționează, într-o oarecare măsură, ca un startup. De aceea ne-am alocat timpul și răbdarea necesare procesului de testare, canalizându-ne atenția pe identificarea nevoilor punctuale, dar și pe găsirea celor mai bune soluții.
Așa a luat naștere acest startup journey, care este de fapt o serie de programe educaționale ce pot fi accesate cascadat sau individual, de către cei care doresc să descopere, înțeleagă sau să aprofundeze the startup mindset.
O altă componentă foarte importantă a misiunii noastre este conectarea membrilor comunității Rubik Hub cu cei din alte comunități sau ecosisteme de startup din țară sau străinătate, cu scopul de a crea acele relații profesionale ce pot fi definitorii pentru un antreprenor la început de drum.
În ceea ce privește numărul celor care s-au alăturat comunității de startup Rubik Hub, aș zice că stăm destul de bine!
În nici 4 ani, prin programele și evenimentele pe care le-am organizat - Rubikigai, RubikEDU – pentru viitori antreprenori, RubikGarage și Startup Spinner Makeathon - am reușit să atragem în programele noastre peste 2.000 de studenți sau tineri care iau antreprenoriatul în calcul drept o opțiune de carieră. Peste 90 de startup-uri (aflate în diferite stadii de dezvoltare), un număr tot mai mare de mentori care ne susțin pro bono în implementarea programelor sau proiectelor noastre (peste 60), investitori sau business angels (aproximativ 30).
Un alt aspect crucial în realizarea misiunii Rubik Hub este că am încheiat parteneriate de colaborare atât cu universități publice și private din România (5 universități din Regiunea de Nord-Est), cu instituții publice ce au înțeles necesitatea colaborării în dezvoltarea ecosistemului, dar și cu companii private.
În ceea ce privește ideile faine la care am avut și noi oportunitatea de a contribui Sitter, Rungutan și OncoChain sunt doar câteva dintre cele despre care cu siguranță se va auzi tot mai mult în viitorul apropiat!
Am sprijinit și vom sprijini în continuare orice idee ce are potențial de scalare, ce rezolvă într-un mod inovativ o problemă reală sau ce poate crea un impact pozitiv în comunitate.
Ce a adus diferit 2020 și ce planuri sunt în curs pentru 2021?
2020 a scos la suprafață resurse de care nu eram conștienți. Ne-a adus mai aproape, ne-a forțat să găsim soluții pragmatice într-un timp record și ne-a arătat cât de mult poate însemna puterea unei echipe.
Deși evenimentele pe care le organizăm în spațiul de coworking Rubik Hub ne dădeau energia și vitalitatea necesare pentru a pune în practică cele mai creative idei, am decis să nu ne lăsăm afectați de trecerea în online, mai mult, să încercăm să luăm aspectele pozitive: acum în programele noastre educaționale poate participa oricine, de oriunde, orarul este mai flexibil, timpul alocat învățării poate fi gestionat de fiecare participant în parte.
2021 este primul an în care implementăm acest startup journey complet, pe care am avut ocazia să-l testăm anterior, pe fiecare segment în parte. Totodată este anul în care agilitatea este unul dintre cuvintele cheie din mintea și inimile noastre! :)
Ce apreciezi cel mai mult la antreprenori? Ce nu ar trebui să lipsească din „bagajul” unui antreprenor?
Un antreprenor de succes este cel care nu încetează niciodată să învețe și să se dezvolte. Este acea persoană care consideră că eșecul poate fi o oportunitate de creștere și care știe că nu e important de unde începi, ci unde ajungi (Zig Ziglar). Un antreprenor de succes va avea mereu mare atenție la oamenii cu care se înconjoară, dar niciodată nu-și va dori să fie cel mai deștept dintr-o încăpere!
Un gând pentru antreprenorii Patria:
Nu încetați vreodată să învățați! Agilitatea și puterea de a te adapta la orice situație sunt 2 elemente esențiale pentru ritmul epocii în care trăim.
Citește și:
Programul IMM Invest continuă și în 2021
Persoană juridică? Obține finanțare pentru planurile tale printr-un credit fără garanții