Programul IMM Invest continuă și în 2021.

Semne bune anul are pentru antreprenorii români: programul IMM Invest a fost prelungit și poate fi accesat până la 30.06.2021 având în pregătire și un subprogram destinat agricultorilor.

Ce se întâmplă întâmplă cu programul IMM Invest Romania în 2021:

Programul IMM Invest va continua și în 2021, având ca premise un nou cadru legal, alocarea bugetului de stat și o nouă alocare a plafonului pentru bănci. Se așteaptă ca noul program să reînceapă la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie 2021. Iar veștile bune nu se opresc aici, Guvernul având în dezvoltare și un subproiect destinat agricultorilor.

Conform comunicatului de la FNGCIMM, pentru IMM-urile care încă nu au accesat programul şi doresc să se înscrie, termenul de înscriere a fost prelungit, astfel aplicaţia imminvest.ro va rămâne deschisă până la data de 30 iunie 2021.

Companiile care doresc să se înscrie în program alegând Patria Bank ca bancă parteneră o pot face simplu transmițând datele de contact prin formularul din site-ul nostru Patria Bank - IMM Invest România.

Retrospectiva IMM Invest 2020 din experiența Patria Bank:

Anul 2020 a fost unul cu adevărat excepțional pentru toți antreprenorii români. Incertitudinea adusă de pandemie a generat o presiune suplimentară ce practic s-a adăugat provocărilor cu care aceștia se confruntau deja.

În acest context, a fost lansat programul IMM Invest prin care autoritățile guvernamentale au dorit să ajute IMM-urile afectate semnificativ de criza COVID-19 să-și asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru continuarea planurilor de investiții, Patria Bank fiind printre primele bănci semnatare care au susținut acest demers.

Patria Bank a fost aproape de cele peste 15.000 de companii din portofoliul său încă de la startul programului, din martie 2020, fiind printre primele bănci care au aderat la acest program, promovându-l și susținându-l activ din dorința de a asigura firmelor clienți Patria, și nu numai, posibilitatea de a-și continua activitatea și de a-și finanța planurile de investiții și/sau necesarul de capital de lucru.

Conform datelor disponibile pe platforma IMM Invest, 1.164 companii, din toate ariile si domeniile de activitate, au ales Patria Bank ca bancă parteneră în program. Plafonul ințial alocat pentru Patria a fost de 135 milioane lei, ulterior fiind suplimentat în octombrie 2020 până la 280 milioane lei.

Din discuțiile avute cu clienții Patria, principalele obiective și îngrijorări pentru care au solicitat ajutor prin acest program au fost:

 • Siguranța și securitatea angajaților
 • Fluidizarea și gestionarea nevoilor curente ale companiilor
 • Asigurarea atingerii obiectivelor de dezvoltare și investiții în noul context.

Iar avantajele programului au convins cei mai mulți antreprenori să aleagă programul IMM Invest în locul altor finanțări clasice:

 • Preț redus (mic): ROBOR + 2% sau 2,5%, în funcție de tipul împrumutului
 • Garanție calitativă respectiv pentru 80% sau 90% din expunere (în funcție de tipul facilității)
 • Subvenționarea de către stat:
  • a dobânzilor timp de 8 luni de la data acordarii creditului și
  • a comisioanelor pe perioada de creditare

Cum ajunge o companie să beneficieze de programul IMM Invest cu ajutorul Patria Bank:

A fost un moment clar de cumpănă și incertitudine, mai ales la demararea programului iar antreprenorii aveau nevoie de susținere și sfaturi clare și la obiect în a beneficia de noile surse de finanțare.

În acest context, echipa Patria și-a asumat rolul de consultant și facilitator în întreg procesul de solicitare. ”The show must go on” este nu doar un vers dintr-un cântec celebru ci și motto-ul după care echipa dedicată acestui proiect s-a ghidat propunându-și să ajute cât mai mulți antreprenori să traverseze cu bine aceste vremuri.

Patria Bank a avut o echipă dedicată pentru programul IMM Invest pentru a răspunde cât mai rapid solicitărilor și a asigura un flux cât mai simplu și optim pentru client.

Iată cum arată pe scurt procesul de a solicita finanțare prin programul IMM Invest prin Patria Bank:

Etapa de înscriere:

 • Antreprenorii au putut solicita informații având la dispoziție mai multe metode: online, prin formularul din pagina dedicată programului, direct de la consultanții IMM Patria în situația clienților existenți sau în unitățile Patria Bank.
 • După recepția informațiilor, echipa contactează companiile eligibile pentru Programul IMM Invest, clienți existenți sau prospecți
 • Antreprenorii sunt consiliați de Managerii de Relații Clienți în procesul de înscriere pe platforma www.imminvest.ro
 • În urma înscrierii pe platforma www.imminvest.ro, compania va primi un Cod unic RUE

Evaluare și semnare contract:

 • FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului și un număr de înregistrare și transmite notificarea către Patria Bank
 • Documentația specifică IMM Invest este verificată de o echipă dedicată
 • Pe baza documentelor prezentate de către companie și a referatului de credit, Patria Bank analizează cererea de finanțare (prin Dep.Evaluare Credite) și adoptă intern decizia de acordare a creditului.
 • După aprobare, solicitarea de garantare se transmite către FNGCIMM de către Patria Bank
 • FNGCIMM aprobă garanția de stat și informează PBK, ulterior transmite catre PBK Acordul de finantare si Contractul de garantare
 • Managerul de relații clienți dedicat semnează toate contractele de credit si de garanție, ulterior punând la dispoziția clientului creditul aprobat

Toate detaliile privind condițiile și procesul de aderare și creditare prin programul IMM Invest pot fi găsite în ghidul Programul IMM Invest România pe înţelesul tuturor.

Citește și:

Afacerea ta și pandemia COVID-19 – o criză de încredere?

4 motive pentru care microfinanțarea este de un real ajutor pentru comunitățile rurale din România și din lume

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.