Micile Bucurii, un ONG fresh
Vorbim cu Roxana Buzețelu de la Micile Bucurii despre reîntoarcerea la natură, o gură de aer atunci când lucrurile par gri și acțiuni cu mult suflet pentru oameni și natură.
Astăzi stăm de vorbă cu Roxana Buzețelu de la Micile Bucurii, un ONG proaspăt, care are o misiune în care credem și pe care o salutăm: “de a încuraja oamenii să se întoarcă spre viața trăită conștient, pentru a putea respecta natura care ne înconjoară și a îi înțelege rolul vital pe care aceasta îl joacă.”
1. Să trăim sustenabil și cu grijă pentru natură. Auzim foarte des acest lucru. Practic ce înseamnă asta la nivel individual?
Înseamnă, în primul rând, să ne reidentificăm cu natura. Din păcate, în prezent, din cauza stilului de viață haotic din cotidian, am început să ne vedem ca parte separată și nu un întreg.
Ba mai mult, am fost chiar învățați că omul este ființa superioară, ființa care domină și care are tot dreptul să exploateze.
Cred că de aici pornește conștientizarea la nivel individual. Pe urmă, dacă ne reamintim că sunntem natură, înțelegem ce este și sustenabilitatea. A fi sustenabil se rezumă pur și simplu la a acționa și a lua deciziile în viața de zi cu zi cu mai multă grijă față de resurse și de natură.
2. Care este povestea voastră? Cum au devenit Micile bucurii, marile voastre bucurii?:)
Pentru mine proiectul a început când eram în concediul de maternitate și m-am speriat de cât gunoi aruncam. Îmi doream și să îmbunătățesc calitatea produselor din casă, fie ele de curățenie sau alimentare, și nu găseam informații prea multe despre ce înseamnă “un trai eco”.
Așa că am început o comunitate pe Facebook, care în timp a crescut organic. Încet, încet din pura mea dorință de a fi mai informată, sustenabilitatea a devenit o pasiune și în plin an de pandemie am hotărât să îmi canalizez toată energia în direcția aceasta, așa că proiectul a luat forma unui ONG.
3. Ești un antreprenor social, cu toate provocările care vin de aici. Cum este să fii antreprenor? Dar antreprenor social? Care sunt provocările cu care te-ai confruntat până acum? Ce te-a ajutat să le depășești?
Am fost și antreprenor “clasic” înainte de a fi antreprenor social.
Cred că a fi antreprenor social nu vine doar cu provocări ci și cu beneficii. E clar că antreprenorii sociali “luptă” pentru o cauză/problemă, ceea ce, cred eu, le dă cu mult mai multă putere de acțiune. Pe de altă parte, oamenii tind să susțină mai mult cauzele în care cred. Poate la mine a fost și avantajul de a avea o comunitate deja formată care mi-a văzut evoluția de la bun început și m-a susținut pe parcurs.
Eu vin cu un background destul de puternic în business, căci am lucrat în foarte multe startup-uri, dar și scurte experiențe prin corporații. Atunci când am primit actele ONG-ului, recunosc că m-am blocat, căci nu știam în ce direcție să o apuc, ce e diferit față de a fi antreprenor.
Am avut la un moment dat un mic “aha” într-o discuție și am înțeles că trebuie să tratez ONG-ul ca orice afacere: am nevoie de finanțe pentru acțiunile noastre, am nevoie de o echipă pentru a mă ajuta. Așa că am început să gândesc ce aș putea vinde și ce capital uman am nevoie lângă mine. În momentul de față, vindem training-uri și workshop-uri în companii pentru a susține activitatea de informare pe teme de mediu pentru publicul larg.
4. Ce proiecte pregătiți pentru 2022?
În momentul de față acțiunile noastre sunt 100% digitale. Ceea ce a fost perfect pentru contextul pandemic, căci am putut să urnesc ONG-ul pe un drum, să îi dau un start.
Înainte de pandemie și înainte de a fi ONG, am organizat mici evenimente offline și îmi doresc ca pe vara anului 2022 să reușim să facem iar.
Deși nu avem încă un plan fix pentru anul 2022, intenția îmi este să continuăm să vorbim pe teme de mediu cât mai mult și cu un public cât mai larg - atât online cât și offline.
5. În final, transmite-ne un gând pentru antreprenori, sociali sau nu, și pentru toți cititorii blogului Patria.
În primul rând, să creadă în ceea ce fac și să facă ceea ce fac cu inima pură și împăcată, fără compromisuri care noaptea i-ar face să nu doarmă. Poate mediul business pare un ring de “care pe care” dar eu cred că energia cu care lucrezi ți se întoarce înapoi. E foarte, foarte important atunci când pornești în antreprenoriat să știi să ceri ajutor, să dai telefoane poate chiar și unor oameni cu care nu ai vorbit de ani de zile - să îți menții calde legăturile și să rămăi deschis să cunoști oameni noi, să primești feedback (deși poate e total altul față de ce te așteptai), să regândești lucrurile atunci când nu merg și să nu rămâi blocat.
Iar cititorilor le zic să ia o pauză, să mai respire și să iasă în natură atunci când viața pare mai gri. O gură de aer chiar și într-un parc mic ne poate reconecta la sine, iar o simplă pasăre în zbor ne poate aduce gândurile de care avem nevoie să răspundem la acel email complicat.
Citește și:
Valul de normalitate. Răzvan M. Cherecheș, MD PhD, profesor Sănătate Publică
Pentru a schimba lumea avem nevoie de oameni pasionați de ceea ce fac
Abonează-te
la newsletter-ul nostru
Introdu adresa ta email pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.