Bursa de Valori București - Viitorul e al celor care investesc în el

De curând Bursa de Valori București a lansat o nouă imagine și un slogan puternic ce acentuează importanța planificării investițiilor. 

Bursa de Valori București are o nouă identitate și ne bucurăm să descoperim povestea și valorile din spatele acestei importante schimbări alături de un invitat special: domnul Radu Hanga, Președinte al Bursei de Valori București.

1. Bursa de Valori București, BVB pe scurt, are o istorie de aproape 26 ani, după reînființarea sa în 1995. Care au fost cele mai importante momente în evoluția sa?

Anul acesta, în 20 noiembrie, Bursa modernă va împlini 26 de ani. Anul viitor însă, în 2022, Bursa românească va împlini 140 de ani de la înființare. Bursa de Valori București continuă tradiția Bursei care și-a început activitatea la 1 decembrie 1882.

Istoria Bursei românești este în strânsă legătură cu toate evenimentele prin care am trecut noi ca țară. În 1948, Bursa a fost închisă și abia la câțiva ani de la Revoluție, pe 21 aprilie 1995, a fost reînființată. Primele tranzacții din istoria Bursei moderne au avut loc pe 20 noiembrie 1995. De la 9 companii listate la finalul anului 1995, în prezent sunt listate pe ambele piețe administrate de BVB un număr de 380 companii, cu o capitalizare cumulata de 242 miliarde lei (49 miliarde euro).

Din 1995, Bursa de Valori București a cunoscut o dezvoltare continuă, fiind în prezent unul dintre pilonii de bază ai pieței de capital din România.

2. De ce se listează de fapt companiile la Bursă? Ce avantaje oferă companiilor prezența la bursă?

Anul acesta am avut mai multe listări decât în ultimii 6 ani cumulat. În această perioadă au avut loc 18 listări ale unor companii, iar numărul de obligaţiuni a fost destul de redus. În 2021 însă avem deja 19 companii nou listate, la care se adaugă 27 de emisiuni de obligațiuni corporative și 9 emisiuni de titluri de stat.

Explicațiile acestui salt sunt multiple. În primul rând, proiectele BVB în direcția creșterii vizibilității în rândul antreprenorilor români au început cu ani în urma, cel mai bun exemplu fiind programul dedicat acestora, Made in Romania, prin care promovăm cele mai promițătoare afaceri cu capital românesc. În tot acest timp, BVB a devenit tot mai vizibilă și piața de capital locală a ajuns să fie mult mai bine înțeleasă de către antreprenorii locali. Aceștia descoperă tot mai mult oportunitățile pe care piața de capital le oferă, iar fiecare poveste de succes a unei noi listări pe bursă devine exemplu motivațional pentru alți și alți antreprenori.

Adăugăm aici și vizibilitatea pe care statutul de companie listată îl presupune și beneficiile de imagine obținute. Listarea la bursă este un pas important pentru o companie, ea se transformă într-o companie publică, deschisă. Este vorba și de schimbări la nivel de management, care implică de asemenea și modificări în structura de business pentru a aplica cerințele de companie listată (care nu sunt dificile, fiind vorba în primul rând de transparență și corectitudine în relația cu investitorii).

3. Care este potențialul de finanțare al companiilor prin BVB? De ce ar trebui să ia în calcul companiile această alternativă de finanțare în completarea unor metode tradiționale precum creditele bancare?

Evoluția din ultimii ani a pieței, și în special dinamismul din acest an, ne demonstrează că piața de capital se dezvoltă în direcția potrivită. Atât în beneficiul antreprenorilor care aleg să se finanțeze prin bursă, cât și în cel al românilor care aleg să investească în companii listate la bursă. În ultimii trei ani, finanțările realizate prin bursă au ajuns la 3,4 miliarde de euro prin emiterea de obligațiuni, iar capitalizarea celor 19 companii nou-listate în 2021 ajunge la aproape un miliard de euro. La finalul anului trecut ne așteptam la circa 20 de runde de finanțare pe tot anul, iar până în prezent am ajuns la 55 de emisiuni de acțiuni și obligatiuni, pe ambele piețe ale bursei.

4. Cum pot persoanele fizice să investească la bursă? Unde pot acestea învăța despre mecansimul investițiilor și de unde se pot informa despre evoluția instrumentelor listate?

Investiția la bursă în România este reglementată și se face printr-un broker autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Sunt o serie de brokeri care oferă platforme online de tranzacționare, totul se poate face online în 24 de ore pentru deschiderea de cont. Alți brokeri folosesc sistemul de tranzacționare dezvoltat de Bursa de Valori București, iar procesul este același: alegi un broker, deschizi contul, investești. Este simplu.

Pentru a veni în sprijinul investitorilor, am lansat anul acesta BVB Research Hub care este o sursă de informații relevante despre companiile listate la Bursa de Valori București, utile în procesul investițional, prin care ne propunem să creștem vizibilitatea emitenților și să facilităm accesul investitorilor la resurse de calitate.

5. Cum se poate crește numărul companiilor care apelează la bursă pentru finanțare, pe de o parte, și numărul investitorilor care investesc în acțiuni și obligațiuni listate la bursă, pe de altă parte?

Trendul listărilor și al finanțărilor prin bursă este unul în creștere deja, iar evoluția din acest an ne dă speranțe că și anul 2022 va continua cel puțin în același ritm. Meritul este al întregii comunități bursiere, brokeri, consultanți autorizați și investitori, nu doar al echipei BVB sau al proiectelor pe care le-am inițiat.

La sfârșitul lunii septembrie, conform celor mai recente date ale Fondului de Compensare al Investitorilor, aveam peste 74 mii de investitori la bursă, o creștere de +22% față de septembrie 2020, când erau puțin peste 61 mii investitori. Este vorba de peste 13.000 de noi investitori față de momentul în care FTSE Russell a decis includerea Romaniei in indicii pentru pietele emergente. Față de septembrie 2019, creșterea este de 35%. Iar aceste date sunt completate cu cele referitoare la numărul de investitori în fonduri de investiții, conform AAF. La finalul lunii septembrie 2021, numărul investitorilor în fonduri de investiții atinsese un nou maxim, de aproape 525.000, adică un plus de 24% în ultimele 12 luni.

6. Recent Bursa de Valori a trecut printr-o schimbare de imagine. Spuneți-ne puțin despre noutățile și proiectele care vin odată cu această schimbare.

Prin noua identitate, ne respectăm istoria și ne punem în valoare viitorul. Suntem într-un punct de inflexiune în care schimbarea la față a bursei a devenit o necesitate. România a primit statutul de Piață Emergentă, pe care și-l consolidează și pe care îl va extinde în rândul furnizorilor globali de indici. În tot acest timp, tot mai multe companii apelează la mecanismele pieței de capital pentru finanțare și dezvoltare.

Totodată, în decembrie anul viitor, vom sărbători 140 de ani de existență a bursei în spațiul românesc. Am fructificat oportunitatea pe care o aveam în acest context și anume de a dezvolta brandul BVB pentru a comunica mai bine ceea ce reprezintă acesta pentru antreprenorii români și pentru investitori. Ne dorim să consolidăm poziția Bursei drept un mecanism fezabil pentru finanţarea şi creşterea companiilor, deoarece a devenit evident că nu se mai poate vorbi serios despre economie fără să se vorbească despre bursă. Cu alte cuvinte, ne dorim să devenim unul dintre pilonii principali ai ecosistemului de finanţare a companiilor locale.

7. Ce planuri de viitor are Bursa de Valori București?

Noul slogan al Bursei de Valori București este centrat pe viitor – „Viitorul e al celor care investesc în el”. Este o dovadă de curaj să vii cu o afirmație atât de puternică și să rezervi viitorul doar celor care investesc în el, așa cum o facem noi. Mă refer aici la întreaga filosofie a Bursei de Valori București pe care recent am lansat-o public și care este centrată în jurul conceptului de viitor și de investiții. Noul nostru slogan vine să sumarizeze și să transpună această filosofie în modul în care noi, echipa Bursei, ne raportăm la investitorii actuali și cei potențiali, la antreprenorii români și la întreaga comunitate a pieței de capital din România.

Radu Hanga, Președinte Bursa de Valori București

Investițiile în viitorul nostru pot fi de multe feluri, în educație, în sănătate, în experiențe care ne transformă, în oamenii din jurul nostru, familie și copii. Multe au un numitor comun, banii și determinarea noastră de a ne asigura un viitor cât de cât predictibil, în care să ne putem permite o marjă de manevră. Trăim într-o lume în continuă schimbare, în care tehnologia a devenit aproape indispensabilă în viața cotidiană, iar cel mai important este să știm cum putem folosi în avantajul nostru toate informațiile care ne asaltează. La fel trebuie să folosim și o parte din banii pe care îi câștigăm, o sumă de care ne putem dispensa fără să ne afecteze traiul de zi cu zi, pentru a ne pregăti pentru incertitudinile inerente viitorului. Există un îndemn pe care îl auzim des în jurul nostru, investește inteligent. Soluții există și nu implică nicidecum o muncă laborioasă, ci în principal disciplina de a investi lună de lună. Bunicii noștri aveau o vorbă „Pune deoparte bani albi pentru zile negre” și economiseau. Pornind de la această vorbă înțeleaptă, de ce să nu investim o parte din banii de acum, pentru a-i face să producă la rândul lor alți bani? Banii plasați în acțiuni pe termen lung s-au dovedit de-a lungul istoriei să fie cei care generează cele mai mari câștiguri. Iar în lumea investițiilor avem două atuuri pe termen lung: timpul și disciplina financiară, acea investiție recurentă.

Viitorul începe acum, în secunda în care citiți aceste rânduri. Haideți să nu mai credem că viitorul va fi doar roz, ci să facem ceva pentru noi, cei de peste ani, și pentru familiile noastre. Sunt de acord că viitorul nu poate fi în totalitate programat, indiferent de acțiunile noastre și de voința noastră. Putem însă să fim agenții schimbării pentru noi înșine, atât cât reușim. Viitorul e al celor care investesc în el!

Citește și:

O modalitate simplă de a investi la bursă: ”coșul de acțiuni” sau fondurile de tip ETF

Economia în mișcare cu Theo Buftea, Director Direcția Trezorerie Patria Bank

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.