O modalitate simplă de a investi la bursă: ”coșul de acțiuni” sau fondurile de tip ETF

Aproape toată lumea a auzit de investițiile la bursă.

Cumpărarea și vânzarea de acțiuni arată palpitant în filme, iar câștigurile pe care le prezintă articolele publicate de presa de business offline și online arată bine. Poate te-ai gândit și tu la o asemenea activitate la un moment dat (sau dacă nu ai făcut-o, atunci poate te gândești acum!).

În ultimii ani, a crescut numărul firmelor și platformelor care îți oferă acces la acțiuni listate la bursă. Un broker capabil sau o platformă online bine realizată te vor ajuta să îți deschizi un cont de investiții rapid și fără prea multe bătăi de cap.

Bursele oferă multe acțiuni din multe domenii de activitate (ca să nu mai vorbim de numeroase alte tipuri de instrumente tranzacționate - obligațiuni, titluri de stat, derivate, fonduri de investiții și multe altele). Sună bine până acum, dar de unde începi?

De unde știi care sunt cele mai bune acțiuni de cumpărat, mai ales dacă ești la început? Poți găsi numeroase păreri și opinii în presă, pe site-uri de specialitate, pe forumuri frecventate de investitori, la brokeri sau analiști și din numeroase alte surse.

Dacă ești dispus să investești timp și efort (pe lângă bani), atunci poți începe să studiezi toate aceste păreri, să citești despre acțiuni, despre performanțele lor, despre rezultatele companiilor care le-au emis, etc. În timp, aceste investiții vor putea da rezultate.

Însă nu toți suntem la fel. Poate nu poți sau nu vrei să investești timp și efort pentru a înțelege aceste lucruri. Vrei doar să investești la bursă fără prea mari bătăi de cap.

Specialiștii în finanțe au "inventat" o soluție potrivită și pentru asemenea situații. Dacă nu știi ce acțiuni să cumperi, atunci cel mai bine este să cumperi o selecție de acțiuni, la pachet (un "coș de acțiuni" - cum mai este numit).

Despre ce vorbim, mai exact? Există o clasă specială de fonduri de investiții numită Exchange-Traded Funds (ETF), pe românește, Fonduri Tranzacționate la Bursă. După cum, poate știi, un fond de investiții atrage bani de la persoane fizice și juridice (investitorii în fond) și îi investește cu obiectivul de a obține câștiguri pentru investitorii săi.

Practic, un fond simplifică viața celor care vor să cumpere acțiuni, obligațiuni, titluri de stat sau alte investiții financiare dar nu știu de unde să înceapă, oferindu-le "pe tavă" un coș de asemenea investiții.
Fondurile de tip ETF, de care aminteam mai sus, sunt o clasă specială de fonduri care sunt tranzacționate, la rândul lor, la bursă. Prin urmare, dacă nu știi în ce acțiuni să investești, atunci cauți un ETF potrivit pe care să îl cumperi la bursă și, astfel, vei investi indirect într-un coș de acțiuni alese după o anumită strategie.
Problema se simplifică puțin dar nu de tot: nu mai trebuie să alegi acțiuni, dar trebuie să alegi un ETF potrivit. Cum faci această alegere? Pe bursele internaționale importante vei găsi o gamă largă de ETF-uri cu strategii de investiții diferite.

Ei bine, putem simplifica totuși și mai mult problema. Bursele sau unele companii financiare importante selectează anumite liste de acțiuni reprezentative pe baza cărora calculează un indice bursier. Acesta reprezintă o medie a acțiunilor astfel selectate și arată evoluția generală a unei burse (poate ai auzit, de exemplu, de faimosul indice Dow Jones care arată evoluția burselor americane).

Ca să înțelegi un indice bursier, gândește-te la rata inflației: aceasta îți arată creșterea medie a prețurilor de consum, pentru cele mai importante produse, dacă nu vrei să analizezi separat cu cât a crescut prețul în cazul fiecărui produs în parte; în mod similar, un indice bursier îți arată variația medie a bursei, pe baza celor mai reprezentative acțiuni, dacă nu vrei să analizezi separat evoluția fiecărei acțiuni în parte.

Există ETF-uri cu o strategie simplă, dar valoroasă - aceea de a copia pur și simplu un indice bursier. De altfel, există studii care arată ca investiția într-un indice aduce, pe termen lung, câștiguri mai mari decât alegerea individuală de acțiuni după diverse opinii, strategii sau recomandări.

Astfel, cel puțin la începutul carierei de investitor, poți să beneficiezi de performanțele celor mai importante acțiuni listate la bursă fără să îți bați capul cu alegerea lor: poți cumpăra un ETF și vei deține, indirect, cele mai reprezentative acțiuni de pe o anumită bursă. Iar pentru investitorii avansați un ETF pe indice ofera o variantă ușoară și rapidă de diversificare a unui portofoliu de acțiuni.

Bursa de Valori București (BVB) oferă investitorilor un ETF pe indicele BET. BET este cel mai important indice al BVB, calculat pe baza prețurilor a 17 acțiuni importante din diverse domenii de activitate.

Câteva exemple ar fi: Banca Transilvania, BRD, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Romgaz, Medlife, DIGI Communications, Teraplast sau Purcari Wineries (chiar și acțiunile proprii ale bursei sunt listate la bursă și incluse în acest indice!).

Singurul ETF listat la BVB se numește ETF BET Patria-Tradeville și oferă oricărei persoane interesate de bursă o variantă rapidă și comodă de a beneficia de performanțele celor mai importante acțiuni (informații despre acesta și despre procedura de investiție pot fi obținute de la orice intermediar la BVB - detalii pe site-ul bursei, www.bvb.ro). Succes!

Pentru informații suplimentare despre fondul ETF BET Patria Tradeville vizitează această pagină de pe site-ul Patria Asset Management.

Articol realizat de Răzvan Pașol, Director General Patria Asset Management

Citește și:

Economia în mișcare cu Theo Buftea: Reflația și indicii bursieri

Economia în mișcare cu Theo Buftea: GAMESTOP – o acțiune sau un fenomen social?

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.