Despre Code4Romania și Digitalizăm Împreună România
Află din interviul acordat de Bogdan Ivănel, Co-Founder & CEO Code4Romania, despre proiectele oraganizației și semnificația devizei Digitalizăm România Împreună!
Cred că (deja) multă lume a auzit de Code4Romania. Dacă mai sunt câțiva care nu au auzit însă, spune-ne câteva cuvinte cu care ai vrea să rămână aceștia?
Code for Romania este în primul rând o comunitate de aproape 2.000 de oameni, majoritatea voluntari, care rezolvă unele dintre cele mai presante probleme ale României cu ajutorul tehnologiei. De la MonitorizareVot și RezultateVot, la Redirectioneaza.ro și întreg ecosistemul de informare dezvoltat în timp record în timpul pandemiei prin care trecem, Code for Romania este ONG-ul care a construit în ultimii 5 ani, piatră cu piatră, noduri critice din infrastructura digitală de care România are nevoie. De soluțiile noastre au beneficiat în mod direct peste 10 milioane de români.
Dar despre tine ce ne poți spune? Cine este Bogdan Ivănel?
Bogdan de dinainte de Code for Romania era unul din milioanele de români care plecaseră din țară. La 19 ani am plecat la studii în Olanda și 11 ani am trăit departe de România, în SUA, Olanda, Franța, Marea Britanie și Belgia. Cariera mea nu avea nimic în comun cu zona IT, eram cercetător în drept internațional, specializat pe drepturile omului și drept umanitar în zone de conflict. Băteam lumea în lung și-n lat, mai ales în locurile în care nu își dorea multă lume să ajungă. Era o carieră pe care o iubeam și pe care nu credeam să o părăsesc vreodată, o carieră care m-a dus din punct de vedere profesional și la Utrecht, Oxford, Berkeley și SciencesPo, dar și în Somalia, Nagorno Karabakh, Palestina sau Abkhazia.
Șocul Colectiv m-a făcut și pe mine, ca pe mulți alții, să mă gândesc la cum pot contribui și eu cu mai mult decât un vot o dată la câțiva ani și bani trimiși acasă, la o Românie puțin mai bună. Așa a apărut ideea Code for Romania și așa ne-am strâns primii 4 prieteni în jurul ei. Eram 3 cercetători și un singur ITst, un fost coleg de liceu mutat și el în Olanda între timp. Într-o lună eram 50, în toamna lui 2016 eram peste 300. Ce trebuia să fie pentru mine o implicare de weekend, s-a transformat în activitate principală. Am început să ignor munca de cercetător și să vin tot mai mult acasă să îmi suflec mânecile alături de colegii de la Code for Romania. La începutul lui 2017 a trebuit să recunosc că eram mai mult în România, am renunțat la chiria din Utrecht și am revenit cu bagaje acasă să mă ocup full-time de Code for Romania. 4 ani mai târziu sunt tot aici și cred că anii aceștia au fost investiți cum nu se poate mai bine.
Cum a fost 2020? Cu ce provocări v-ați confruntat? Și ce vă motivează să mergeți mai departe?
Ca pentru absolut toată lumea, 2020 a fost un an foarte greu în plan personal. Profesional a fost poate de zece ori mai greu. A ține pe linia de plutire un ONG într-un context economic precum cel prin care trecem nu este deloc o muncă ușoară. A evita burnout-ul când ești în prima linie în situații de criză extremă ca cele prin care am trecut și prin care trecem este la fel de greu. A reuși să crești organizația și să îi mărești capacitatea pentru a răspunde nevoilor și speranțelor puternice venite din societate este și mai greu, dar cu toate acestea ne-a reușit. În ciuda greutăților, anul 2020 a fost pentru noi, la Code for Romania, un an care stă sub zodia împlinirii misiunii noastre cea mai profundă. Organizația s-a născut după tragedia de la Colectiv ca un strigăt de "never again". Faptul că am reușit să ne ținem de promisiune și să acționăm atât de bine și coerent într-un nou moment atât de dificil ne face foarte fericiți. Ne bucurăm că nu trebuie să ne imaginăm acum situația României fără munca echipei Code for Romania și sperăm să putem răspunde la fel de eficient oricând va fi nevoie.
Cum s-a cristalizat manifesto-ul vostru proaspăt lansat: Digitalizăm România Împreună?
Una dintre transformările aduse de criza prin care trecem este că foarte multă lume a realizat în sfârșit beneficiile digitalizării. Dintr-o temă ignorată, digitalizarea a devenit o temă prioritară pentru societate. Acest lucru ne și bucură, dar ne și responsabilizează enorm. Din păcate, nimeni altcineva nu a reușit să articuleze în aceste luni un plan de acțiune pe tema digitalizării, nicio instituție, niciun partid, niciun alt expert sau sector al societății. Ca de multe ori în ultimii ani, noi la Code for Romania am hotărât că nu ne permitem să așteptăm după altcineva să facă lucrul acesta, așa că am facut-o noi. Am pus pe masă 7 politici publice de care este nevoie pentru a putea vorbi de un proces coerent de digitalizare în România și am mai pus pe masă și un plan strategic care setează 37 de obiective critice în următorii ani pe cinci domenii cheie: educație, sănătate, mediu, grupuri vulnerabile și participare civică.
Promisiunea noastră este că în următorii 5 ani vom proiecta soluțiile digitale pentru a îndeplini fiecare din cele 37 de obiective, care acoperă teme majore diverse de la pregătirea pentru următorul cutremur, la profesori mai bine pregătiți și reducerea poluării. Credem că împreună cu sprijinul fiecăruia dintre voi o să le putem și construi pe toate.
Cum vezi evoluția voluntariatului și dezvoltarea societății civile? Care sunt premisele pentru viitor?
Societatea civilă s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Avem un val de organizații noi care au venit și cu forțe proaspete și cu metode noi, val din care face parte și Code for Romania. Motto-ul nostru este - We are the ones we've been waiting for - Noi suntem aceia pe care i-am tot așteptat - și cred că definește foarte bine și atitudinea acestui nou val din societatea civilă, dar și atitudinea mai largă a societății românești post-Colectiv. De multe ori când sunt întrebat de ce am lăsat o viață faină în urmă și de ce m-am întors în Romania, spun că nicăieri nu am găsit o sete atât de mare de a repara o țară precum e determinarea unei părți consistente a societății noastre în ultimii ani. Code for Romania este a doua cea mai mare comunitate de tehnologie civică din lume și de departe cea mai productivă, iar Code for Romania este doar un efect al vremurilor pe care le trăim. Cred că există o energie imensă de voluntariat și de acțiune acum în societatea civilă din România, energie care doar așteaptă canale viabile precum Code for Romania. Tot ceea ce trebuie să facem este să creăm aceste canale, să le creștem și să le administrăm responsabil și asta până nu este prea târziu.
Despre implicarea companiilor/antreprenorilor ce ne poți spune?
Mesajul campaniei sub care s-au lansat planul și manifestul nostru este în jurul verbului a putea. Împreună putem. Acest împreună vizează nu în mică măsură domeniului comercial și al antreprenorilor. Nu ne mai permitem să așteptăm pe altcineva să construiască o țară funcțională. Noi la Code for Romania ne-am apucat deja de aproape 5 ani să construim infrastructura digitală pentru o Românie mai funcțională și nu am fi putut să o facem fără partenerii noștri din societate civilă, fie că vorbim de parteneri strategici sau parteneri de proiect.
Povestea mea preferată este povestea Redirecționează.ro unde printr-o soluție simplă din punct de vedere tehnologic sprijinită de Patria Bank am reușit să rezolvăm o problemă foarte mare a societății civile și am reușit să colectăm pentru ONG-urile din România peste 2.3 milioane de euro.
Un gând pe care vreți să îl transmiți antreprenorilor (și nu numai) care citesc blogul Patria. Cum pot ei ajuta?
Avem nevoie de sprijinul vostru pentru a putea construi aceste autostrăzi digitale de care România are atâta nevoie. Avem proiectate peste 115 soluții vitale pentru România - le găsiți pe toate pe www.code4.ro/putem Dacă fiecare companie din România ar adopta un segment al acestei autostrăzi digitale, așa cum Patria Bank a adoptat Redirectioneaza.ro, am trăi mai rapid într-o țară mult mai bună și mai funcțională.
Dar până reușiți să vă convingeți compania să ni se alăture, puteți să dați o mână de ajutor sutelor de voluntari Code for Romania care lucrează seară de seară și weekend de weekend pentru a face România ceva mai bună. Trimiteți cuvântul PUTEM la 8864 și contribuiți cu 4 euro pe lună la efortul nostru.
Citește și:
Sustenabilitatea ca mindset, indiferent de mărimea afacerii
Agrihub.ro – o poveste cu beneficii pentru micii producători