Agrihub.ro – o poveste cu beneficii pentru micii producători

Am stat de vorbă cu Eugen Iordache și Oana Mircea, fondatorii Agrihub.ro. I-am întâlnit în competiția Food And Agri Challange lansată de Impact Hub și EFSE – European Fund for Southeast Europe, partener importat al Grupului Patria Bank.  
 

Proiectul lor AgriHub s-a numărat printre proiectele finaliste. Ne-au impresionat energia, determinarea și motivația tinerilor fondatori, astfel încât de la prima interacțiune până la a deveni parteneri de promovare a fost un pas foarte mic. Eugen și Oana ne-au dezvăluit povestea și provocările începutului Agrihub.ro în cel mai recent #PatriaInterviu de pe blog.

Amândoi sunt proaspăt absolvenți ai facultăților cu profil informatic, cu experiență în dezvoltarea de platforme web și cu un interes pentru industria agri. Ideea Agrihub.ro a apărut odată cu contactul pe care l-au avut cu câteva startup-uri din domeniul agriculturii.

„Ne-am dat seama că industria are un foarte mare potențial, asigurarea hranei devenind, la nivel global, o provocare. Pe plan autohton am identificat două situații care au condus la ideea din spatele Agrihub: dorința oamenilor de a consuma produse locale și vizibilitatea redusă a micilor fermieri care ar putea-o satisface.”

Mulți dintre producătorii locali nu dispun de resursele necesare construirii unei imagini în mediul online, căci crearea și administrarea unei pagini pe rețelele sociale sau a unui website sunt mari consumatoare de timp și de bani. Eugen și Oana își doresc să oferere producătorilor vizibilitate și promovare, lăsându-i să se ocupe de ce știu să facă cel mai bine: agricultură.

Agrihub, în forma sa actuală a necesitat aproximativ 6 luni de lucru, de la idee până la lansare. Investiția cea mai consistentă a fost în materie de timp, căci platforma online au dezvoltat-o pe cont propriu, profitând de experiența din domeniu. Investiția financiară a fost redusă, fiind în mare parte cheltuieli cu promovarea online.

„Am primit sprijin consistent din partea celor de la ImpactHub București, prin intermediul programului Food & Agritech Challenge și din partea Patria Bank. Am avut ocazia de a cunoaște specialiști din domeniu, am primit sfaturi și consultanță, am luat contact cu persoane cu interese similare. Parteneriatele în digital sunt o mare oportunitate, mai ales pentru proiectele aflate la început de drum. Prin astfel de parteneriate mesajul entităților cu scopuri comune devine mai puternic și mai răspândit.”

Ce provocări aduce relația cu producătorii? Dar cu clienții?

Provocările cu care s-au confrutat sunt diverse, dar atât în ceea ce privește relația cu producătorii cât și cea cu clienții există un teritoriu comun: înțelegerea nevoilor. „Fiind o punte de legătură dintre cele două părți, cea mai mare provocare este oferirea unui echilibru între interesele și dorințele producătorilor și ale consumatorilor. Ne dorim ca în final, cu toții să fie satisfăcuți și câștigați: producătorii prin vizibilitate și acces către consumatorul urban, clienții prin produse de calitate, proaspete, livrate la domiciliu.”

Ce noutăți pregătiți?

Tocmai lansăm pagini individuale pentru producători în site, căci momentan toate produsele sunt afișate laolaltă. Pe lângă lădițe, vizitatorii vor putea alege și produse individuale de la producătorul preferat, construindu-și propria selecție.

Mai mult, dorim să venim cu funcționalități mai avansate pentru producători, pentru un sprijin mai susținut. În plus, vom adăuga și posibilitatea plăților online, prin site.

Cum au primit clienții finali site-ul?

Clienții se bucură de produse locale, românești, de tipul celor din piețe, livrate direct acasă. Am fost de ajutor diferitelor categorii de consumatori care s-au arătat încântați, de la persoane ocupate până la vârstnici care doresc să reducă expunerea socială în această perioadă.

Dacă ai avea 10.000 de euro pentru dezvoltarea proiectului ce ai face? Dar 100.000 de euro?

Cei 10.000 de euro i-am folosi pentru promovare, pentru a aduce produsele micilor fermieri pe mesele cât mai multor bucureșteni. Am investi și în consultanță de specialitate în domeniul vânzărilor, din același motiv.

100.000 de euro este o sumă ce ne-ar permite crearea unei logistici proprii, căci la momentul actual de distribuție se ocupă producătorii. Ar fi un mare pas înainte, oferind producătorilor mai mult timp pentru grădinile și serele lor și livrare mai rapidă pentru consumatori. În plus, ne-am putea extinde aria de clienți către restaurante, un segment important, din ce în ce mai interesat de produse locale, de calitate superioară.

Cum este antreprenoriatul la început de drum?

Este greu, ce-i drept, dar plăcut. Pentru noi antreprenoriatul a însemnat un lung proces de învățare, căci nu aveam experiență în domeniul agri, așa că a fost necesar să descoperim industria, specificul ei și să ne adaptăm.

Dacă ar fi să oferi un sfat sau o recomandare celor care încep un business de distribuție on-line, care ar fi acela?

În ultimii ani platformele de tip marketplace au devenit din ce în ce mai populare, iar cumpărăturile online au crescut semnificativ la fel și numărul de site-uri care oferă astfel de servicii. Cred că cel mai important este să alegi o nișă, un segment și să identifici cele mai pregnante nevoi. Consumatorii au așteptări din ce în ce mai ridicate, dat fiind faptul că au o mulțime de opțiuni. Important este să fii flexibil la schimbările din piață, să te adaptezi noilor cerințe și să încerci să construiești o relație cu clienții.

Citește și:

Sustenabilitatea ca mindset, indiferent de mărimea afacerii
Pârghii pe care le-ar putea folosi un antreprenor

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.