How to – Despre branding și comunicarea vizuală a unui proiect nou

Dar mai ales despre spiritul și energia antreprenorială vorbim astăzi cu Andrei Lasc.

L-am întâlnit pe Andrei Lasc într-o postare pe facebook. Am văzut seria de materiale educative pe care le publică, în seria How To. Și ultimul ne-a atras în mod deosebit atenția, găsindu-l foarte util pentru orice antreprenor aflat la început de drum sau celor care vor să comunice un proiect nou, dar au resurse financiare limitate.

Despre branding și cum comunici vizual un proiect, despre spiritul antreprenorial și ce îi dă energie unui antreprenor, vorbim astăzi cu Andrei Lasc, „un om foarte curios să înțeleagă cum funcționează lumea”.

Spune-ne cum a apărut inițiativa de a crea și oferi acest tip de conținut foarte util și pentru micii antreprenorii dar și pemtru cei aflați la început de drum?

În 2020 am început să țin cursuri de scris atât corporate, cât și pentru antreprenori sau oameni care voiau să învețe ceva nou în pandemie. Mi-a plăcut tare mult ideea de a găsi o formă simplă și aplicabilă pentru tonele de teorie pe care le găsești pe net - tot cursul era gândit practic și avea exerciții peste exerciții. Practic l-am creat cum mi-ar fi plăcut mie să fie cursurile în facultate. Așa a apărut și seria de How To. Am vrut să văd dacă ajută pe careva să explic în câteva fraze niște reguli de scris, branding sau design. Am în plan să continui seria, așa că, dacă aveți dileme, dați-mi un semn, poate următorul How To va fi fix pe subiectul vostru.

Spune-mi câteva cuvinte despre tine? Cine e Andrei Lasc?

Andrei Lasc

Pff, la asta mi-e greu să răspund complet sau scurt pentru că nu-mi place să mă încadrez într-o cutiuță și să zic „sunt designer grafic” sau „scriu” sau „fac branding”. Sunt un om foarte curios să înțeleagă cum funcționează lumea. Și am avut de mic o înclinație spre scris, înclinație căreia i-am dat curs de abia după 8 ani de mate-info.

Mintea mea gândește în imagini, așa am învățat și design pe lângă partea de a pune în puține cuvinte lucruri complexe. Pe scurt sunt Creative Director (fac și design și texte, uneori și strategie). Lucrez ca freelancer din 2013 pentru companii ca Bookster, Școala pentru Cuplu, Silva, How To Web, Teach for Romania și pentru antreprenori la început de drum.

Tu ai spirit antreprenorial, ești concomitent freelancer, ai un job creativ, ai scris și două cărți pentru care ai făcut crowdfunding. Cum e pentru tine spiritul antreprenorial? Ce îl hrănește?

Da, e o formă elegantă de a spune că nu îmi plac mediile rigide. Multă vreme am văzut spiritul antreprenorial ca pe o răzvrătire de moment, ceva care o să treacă. Dar uite că au trecut 8 ani de când mi-am făcut firmă și nu mi-a trecut. Ce cred că îl ține viu este curiozitatea de care ziceam mai sus, combinată cu convingerea că it's up to me - că orice aș trăi, am de ales cum mă uit și ce învăț din acel lucru și, în consecință, e în puterea mea să îmi construiesc o viață care să-mi placă. Ca angajat nu am simțit că am atât de mult loc să decid, așa că mi-am asumat prețul de a fi pe cont propriu - preț care deseori e omis sau minimizat prin articolele care circulă pe net.

Îmi place să lucrez pe proiecte super diferite între ele și să înțeleg și omul din spatele business-ului, nu doar industria sau produsul. Asta simt că mă menține viu și ager pe mai multe paliere. E fain să descopăr cum funcționează anumite mecanisme de marketing într-o industrie și cum le poți transplanta într-o altă industrie. Plus că învăț lucruri care de multe ori îmi folosesc și mie ca om. Apropo de învățare, 07:07 și Poevie sunt două proiecte personale din care am învățat o grămadă, proiecte care s-au transformat în cărți publicate independent. N-au avut neapărat o miză financiară, cel puțin nu în primii lor ani, însă n-au fost nici voluntariat. Mai degrabă au fost explorări mai mult sau mai puțin interioare care la final au devenit produse în sine. Un fel de delayed gratification.

Revenind la ghidul de branding realizat, ce ai putea să le spui în plus antreprenorilor care îl citesc?

Una din întrebările pe care mi le pun mie este „de ce e ăsta normalul?”. De ce „așa se face”? Facem unele lucruri din inerție sau pentru că cei dinainte așa au făcut. Unele merită păstrate, altele merită chestionate. Nu-s adeptul reinventării roții, dar nici al ochelarilor de cal. Mai concret, să zicem că ai un business micuț - o patiserie. Poate că toți competitorii tăi au conturi de Social Media sau poate că niciunul nu are. Merită să îți iei timp să te gândești dacă are sens să îți faci. Dacă te ajută la ceva. În unele cazuri ajută enorm, în altele e mai mult pierdere de timp.

La fel și procesul de branding. Uneori e nevoie acută de el, alteori te trezești că ai dat banii pe branding și nu-ți mai ajug pentru cuptor sau chirie sau alte lucruri mult mai importante. Făcând 8 ani mate-info, pentru mine e super importantă logica din înlănțuirea acțiunilor - cum era expresia aia: nu pune căruța înaintea cailor. Așa că ia-ți timp să îți faci un plan și să-ți notezi pașii logici. Și dă-ți voie să visezi un pic - probabil n-o să iasă fix cum ți-ai imaginat, dar dacă tot faci asta, de ce să nu fie și un pic de visare acolo?

De asemenea, la fel ca prețul mașinilor, costul (de branding) variază colosal. Poți plăti de la câteva sute de lei pentru un logo făcut de un student, până la miniloane de dolari pentru un branding construit în 2 ani cu sute de livrabile. De ce variază așa mult?

  • Variază expertiza - eu cel de acum 8-10 ani nu știam câte știu acum - nu eram conștient de toate detaliile de care e bine să ții cont.
  • Variază riscul - dacă ești un mic apicultor și faci 100 de borcane de miere pe an, iar logo-ul tău e construit greșit sau eticheta e greșită, te costă relativ puțin să pui etichete noi. Dar dacă ești curier internațional și logo-ul tău are o eroare, pe tine te costă sute de mii de dolari doar să revopsești toată flota.
  • Variază livrabilele - în varianta simplistă (și greșită), de la un începător primești doar logo-ul și factura de plată. Eu de exemplu chiar și în branding-urile mici includ un Manual de brand și niște exemple de cum să se comunice vizual. Dacă primești doar un logo, ce faci cu el? Că tu nu ești designer și ai alte lucruri mai importante de făcut.

Alege oamenii cu care ai și chimie. Musai să fie profesioniști în ce fac, că-s designeri sau patiseri sau contabili. Dar următorul filtru e să te și potrivești cu ei ca oameni. Până la urmă ți-ai deschis propria afacere ca să o construiești așa cum îți place, cu oameni cu care să te înțelegi în cea mai mare parte a timpului.

Și, în final, te invit să transmiți un mesaj antreprenorilor mici sau la început de drum din Patria Bank.

Aveți curaj să întrebați atunci când nu știți. De multe ori oamenii vă vor răspunde - eu unul n-am ignorat niciun mesaj în care eram întrebat lucruri la care mă pricep. Mi-am luat timp atunci când am putut și am răspuns omului. Să fii pe cont propriu nu înseamnă că le știi pe toate, e nerealist să ai așteptarea asta. Nu e o rușine să nu ai un răspuns, întrebarea e dacă ai curaj să deschizi mailul și să scrii cuiva care crezi tu că știe răspunsul. Că asta vine cu un pic de modestie la pachet și cu speranța că celălalt va răspunde și te va ajuta. Iar noi nu prea am fost educați să cerem ajutor sau să arătăm că nu știm ceva, chit că am vrea să învățăm.

Așa că, aveți curaj să nu știți și poftă să învățați.

Citește și:

Despre antreprenoriat social cu fondatorul Synerb

Despre antreprenoriatul social și economia socială în România

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.