Interviu cu Alina Toma, Președinte al Fondului de Garantare al Creditului Rural
Am stat de vorba cu Alina Toma, Preşedinte Director General al Fondului de Garantare al Creditului Rural despre agricultură și provocările cu care se confruntă antreprenorii din această zonă.
1. Cum este anul acesta pentru agricultură?
Sunt bucuroasă că am ocazia să transmit, și prin intermediul dumneavoastră, mesajul Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Anul acesta, agricultura, ca parte importantă a economiei naționale, a trebuit să facă față, în primul rând, provocărilor legate de criza sanitară. În plus, în acest domeniu, rezultatele obținute sunt condiționate în mare parte și de alți factori.
Fermierii din anumite zone, în special cei din sud-vest, sud, sud-est și est se confruntă cu o puternică secetă pedologică. Pentru anumite zone, rapoartele oficiale indică suprafețe compromise în proporție de până la 100%. Peste 1,17 milioane ha însămânțate în toamna anului 2019 și peste 1,2 milioane ha de culturi înființate în primăvara anului 2020 se află în această situație.
De altfel, Guvernul României, luând act de noua realitate, are în vedere adoptarea unei Ordonanțe de Urgență privind declararea Stării de Calamitate în agricultură. În ciuda tuturor obstacolelor, fermierul român a continuat să fie un model de combativitate, reușind să creeze premisele unei perspective încurajatoare.
De ce spun asta? Privesc cu realism și satisfacție solicitările de garantare pe care le-am primit pe parcursul acestui an, un an marcat de evenimente neprevăzute.
2. Cum a fost pentru FGCR perioada pandemiei?
Încă de la început am luat toate măsurile care se impuneau pentru a crea cadrul necesar funcționării la parametri maximi ai mecanismului financiar în care suntem parte integrantă, conștienți fiind că partenerii noștri din agro bussines au nevoie de finanțare.
Chiar colaborarea pe care o avem cu Patria Bank stă mărturie acestei realități incontestabile. Per ansamblu, dacă este să ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut, portofoliul de garanții a crescut atât numeric, cât și valoric.
Totodată, un indicator important al evaluării performanței îl reprezintă rata de default. Faptul că, în această perioadă, indicatorul la care am făcut referire nu a înregistrat fluctuații majore, verifică în mod obiectiv afirmația pe care am făcut-o referitor la proiecția despre viitor.
3. Cu ce probleme se confruntă antreprenorii din mediul rural și ce soluții au la îndemână?
O să mă refer exclusiv la aria în care-mi desfășor activitatea. O problemă o constituie încă, lipsa așa zisei bancabilități. Am parcurs deja un drum lung, dar am reușit să facem pași importanți împreună, în sensul consolidării unui mecanism coerent, mult mai accesibil. Din punctul meu de vedere, găsirea surselor de finanțare a economiei, cu prioritate a agriculturii, este cheia de care depinde răspunsul pe care-l vom primi la sfârșitul acestei crize.
4. Cum devine parteneriatul beneficiar – finanțator – FGCR win win?
Până la urmă este vorba despre logica regulilor unui business de succes. Plus-valoarea realizată de beneficiarul finanțării se constituie în condiție esențială a dezvoltării pe toate palierele. Orice activitate economică inițiată are un obiectiv strategic final: profitul. Într-un parteneriat onest, rezultatul este obținut printr-un efort conjugat. De exemplu, faptul că, în portofoliul de creditare al Patria Bank, agricultura rămâne un segment important, demonstrează cu prisosință că acest sector al economiei îndeplinește criteriile de performanță.
5. Ce proiecte și produse noi aveți în pregătire?
Deja am început să dezvoltăm un program de ajustare a instrumentelor de garantare, funcție de răspunsul pe care a trebuit să-l dăm solicitărilor venite din piață. Scăderea consistentă a comisionului de garantare, simplificarea procedurilor de lucru, reacția rapidă la solicitarea emiterii scrisorilor de garanție și crearea unor noi facilități (garanții oferite pentru credite mici), reprezintă o realitate, iar colaborarea, din ce în ce mai consistentă, cu Patria Bank vorbește de la sine despre eficiența și necesitatea măsurilor luate. Bineînțeles, vom continua. Nu ne vom opri aici. Avem în vedere crearea de noi facilități, însă, după cum observați, întotdeauna îmi place să vorbesc depre performanță cuantificabilă, împlinită de realitatea cifrelor. Ne-am consolidat prezența în piață; avem o colaborare și mai bună cu instituțiile finanțatoare, fermierii au încredere să apeleze la produsele noastre și, desigur, echipa noastră lucrează la identificarea unor noi facilități pentru aceștia.
6. Transmiteți-ne un gând pentru fermierii Patria Bank și pentru toți agricultorii.
Poate că nu trăim chiar momentele pe care ni le doream. Ni se oferă prilejul de a demonstra că putem fi solidari. Vedeți dumneavoastră, însuși acest parteneriat, necesar dezvoltării agriculturii românești (fermier – finanțator – FGCR), a funcționat, funcționează și va funcționa, ca un angrenaj care se bazează pe solidaritate, făcând pămânul acestei țări să rodească și să asigure hrana necesară fiecăruia dintre noi. Nu v-o spun din complezență sau urmând anumite stereotipuri... am credința că lucrurile vor reintra pe un făgaș normal și că totul va fi bine. Sunt onorată că împreună putem îndeplini această misiune importantă, vă mulțumesc și închei, dorindu-vă să aveți sănătate și mult spor! Credem în tine! Crezi în noi! Reușim împreună!
Citește și:
Agrihub.ro – o poveste cu beneficii pentru micii producători