Interviu cu Președintele Asociației Analiștilor Financiar Bancari

Află din interviul acordat de Daniela Ropotă, Președintele Asociației Analiștilor Financiar Bancari din România, despre proiectele Asociației din 2020 și perspectivele mediului de afaceri în 2021.

Spune-ne câteva cuvinte despre Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România pentru început.

Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România (AAFBR) a fost fondată în anul 2008 și este o organizație non profit care reunește în prezent peste 100 de membri din bănci, fonduri de investiții, consultanță, asigurări și specialiști care desfășoară activități financiare. Asociația are în principal următoarele obiective:

  • oferă analize economice și financiare prin intermediul conferințelor și a newsletter-ului Asociației: https://www.aafb.ro/newsletter/
  • susține educația financiară prin oferirea de certificări internaționale și cursuri în parteneriate cu diverse instituții dedicate sectorului financiar și mediului de afaceri. În prezent, sunt 3 certificări internaționale care se pot accesa prin intermediul AAFBR: Certified European Financial Analyst (CEFA), Certified International Investment Analyst (CIIA) și, mai nou, Certified Environmental Social Governance Analyst (CESGA)
  • prezintă un punct de vedere profesionist cu privire la perspectivele economiei românești

Și câteva cuvinte despre tine, în noua poziție.

Parcursul meu în Asociație a început în anul 2014 când m-am înscris la certificarea CIIA, program de pregătire la nivel avansat în domeniul financiar, cu materiale furnizate de către un centru de pregatire din Elveția (AZEK) și o structură de examinare prietenoasă celor care au un program încărcat. Pasionată de analiză și evaluare, m-am implicat ca voluntar ulterior în multe proiecte ale Asociației, am devenit Vicepreședinte în perioada 2018-2020 și, recent, Președinte în perioada 2020-2022.

Aș vrea să subliniez că nu sunt singură în această călătorie, ci am alături în Consiliul Director 4 profesioniști care activează în domeniul financiar cu pregătire și experiență diversă, ceea ce oferă o imagina exhaustivă asupra deciziilor. În continuare, avem multe planuri cu privire la cursuri și analize economice dedicate atât profesioniștilor, cât și mediului de afaceri. Așadar, vă invităm să urmăriți site-ul AAFBR.

Cum se vede anul 2020 din perspectiva ta?

Anul 2020 a fost unul în care am avut progrese considerabile, în ciuda pandemiei. În cadrul AAFBR, am lansat certificarea CESGA, am dezvoltat parteneriate pentru susținerea unor programe educaționale (de exemplu cu Envisia), am lansat un sondaj de opinie în rândul analiștilor cu privire la evoluția economică sub influența COVID-19 (https://www.aafb.ro/sondaj-aafbr-evolutia-economiei-in-contextul-pandemiei-covid-19/), am publicat 3 newslettere cu analize diverse în domeniul financiar și, nu în ultimul rând, am învățat să colaborăm și să facem conferințe online! Desigur că ne lipsește partea de networking de la conferințele pe care le organizăm în mod tradițional.

Dar 2021, ce ne va aduce?

Cred că anul 2021 ne va găsi mai puternici, mai inovativi și la fel de creativi.

În anul 2021, cadrul legal trece de la recomandări la impuneri cu privinta la criteriile ESG (Environmental Social Governance). În martie 2021 va intra în vigoare Regulamentul UE 2019/2088 din 27 noiembrie 2019 adresat participanților la piețe financiare cu privire la monitorizarea și implementarea criteriilor ESG și începând din iunie 2021 se va aplica ghidul privind inițierea și monitorizarea creditelor elaborat de EBA unde sunt precizate următoarele “Instituțiile trebuie să evalueze expunerea debitorului la factorii ESG, în special factorii de mediu și impactul asupra schimbărilor climatice, precum și caracterul adecvat al strategiilor de atenuare”.

Dacă până acum analiștii și investitorii se axau pe indicatori cantitativi, precum cei de profitabilitate, lichiditate, solvabilitate, de acum înainte vor acorda o mai mare atenție și indicatorilor non-financiari cu privire la aspecte operaționale, de mediu, de sănătate, de relația cu acționarii, cu personalul, pe impactul asupra comunității (de exemplu crearea unor locuri de muncă prin proiecte de investiții). Integrarea criteriilor ESG are un impact pozitiv asupra brandului și implicit asupra valorii companiei pentru că implică creșterea încrederii clienților și investitorilor în perspectivele companiei, ceea ce duce la venituri și marje de profitabilitate mai mari pe termen lung.

Aceste criterii ESG se vor aplica în toate sectoarele de activitate. Conform Comisiei Europene abordarea crizei climatice și de mediu este provocarea definitorie a epocii noastre și implică luarea de măsuri urgente și susținute pentru toți actorii din societate. Noi, ca să ținem pasul cu cerințele la nivel internațional, am lansat certificarea CESGA (https://www.aafb.ro/certificari-si-cursuri/cesga/) și pregătim în continuare mai multe programe de training pe ESG astfel încât să oferim informații atât la nivel de bază, cât și la nivel avansat.

Unde ai recomanda să își mențină atenția antreprenorii? De ce?

În zona de antreprenoriat am văzut idei foarte bune și persoane talentate în diverse sectoare, însă este nevoie de asemenea de un plan de afaceri pe termen mediu și lung, de atenție continuă asupra costurilor și asupra cash-flowului. Recomand cu căldură participarea la cursuri în domeniile de activitate în care activează pentru a rămâne conectați la noutăți, dar și pregătire financiară pentru că un antreprenor are nevoie de o imagine de ansamblu asupra afacerii. Auzim des cuvântul “digitalizare” și mai sunt multe de facut în privința aceasta în perioada următoare, ceea ce va spori eficiența și productivitatea în cadrul unei companii.

Transmite un gând antreprenorilor Patria Bank.

Antreprenorilor Patria Bank le transmit felicitări pentru inițiativele avute și pentru eforturile pe care le fac pentru dezvoltarea afacerilor. Iată că avem și perioade mai puțin favorabile, care însă pot fi privite ca oportunități de informare și eficientizare. În final, scopul este dezvoltarea unei afaceri sustenabile și profitabile pe termen lung.

Citește și:
Interviu cu Alina Toma, Președinte al Fondului de Garantare al Creditului Rural

Care ar fi unele pârghii pe care le-ar putea folosi un antreprenor în ziua de astăzi?

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.