Depozitele bancare și fondurile de investiții pentru persoane fizice
Locul în care îți păstrezi economiile este foarte important. Pentru că în funcție de asta depind și randamentele pe care le poți obține de pe urma banilor economisiți.
În articolul de astăzi vom discuta despre două alternative destul de diferite din punct de vedere al randamentelor și anume: depozitele bancare și fondurile de investiții. Mai exact, îți voi prezenta ce sunt acestea, care sunt avantajele, respectiv dezavantajele lor și vom stabili pentru ce sunt mai potrivite.
Și o să începem cu depozitele bancare.
Depozitele bancare pentru persoane fizice – avantaje și dezavantaje
Depozite bancare sunt niște produse financiare prin care încredințezi băncii o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp pentru ca ea să-și poată desfășura activitatea. Iar pentru că tu te angajezi să lași acea sumă de bani neatinsă pentru o perioadă mai lungă de timp, banca te răsplătește cu o dobândă ceva mai mare.
Depozitele bancare au două mari avantaje. Ele sunt ușor de înțeles și sunt garantate în limita a 100.000 EURO de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
Marele lor dezavantaj este faptul că nu oferă un randament prea mare. Spre exemplu, inflația în România a fost de 6,29% în luna septembrie. În această situație un depozit bancar pentru persoane fizice, cu dobândă de 3% îți aduce un randament net negativ de -3,29%.
Asta nu înseamnă că depozitele bancare nu au un rol într-un plan financiar bun. Dimpotrivă. Depozitele bancare sunt foarte potrivite pentru a păstra banii de care ai nevoie pe termen scurt. Adică în mai puțin de 5 ani.
Spre exemplu, poți să folosești depozitele bancare pentru a păstra bani puși deoparte pentru a face o achiziție mai mare. Cum ar fi o mașină sau avansul pentru o locuință.
Deși pentru tine par niște obiective pe termen lung, în lumea finanțelor personale și a investițiilor, un orizont de timp mai scurt de 5 ani este considerat termen scurt.
De aceea e recomandat să eviți plasarea banilor de care ai nevoie pentru astfel de achiziții în instrumente financiare volatile. Pentru a elimina riscul ca investiția ta să valoreze mai puțin decât ai economisit.
Depozitele pentru persoane fizice sunt foarte potrivite pentru asta pentru că suma pe care o depui va rămâne aceeași. În plus, vei primi o mică dobândă ca să compensezi într-o oarecare măsură efectele inflație.
Însă dacă vrei să obții niște randamente superioare de pe urma banilor pe care-i economisești va trebui să ai puțin mai mult curaj și să te îndrepți către investiții. Iar o alternativă o reprezintă fondurile de investiții
Fondurile de investiții
Un fond de investiții pentru persoane fizice este un vehicul financiar care adună bani de la un număr foarte mare de investitori pe care îi folosește pentru a achiziționa diferite tipuri de instrumente financiare (acțiuni, obligațiuni, proprietăți imobiliare, mărfuri, etc.) cu scopul de a obține profit.
Încă de la început vreau să menționez că, față de depozitele bancare, când investești bani prin intermediul unui fond de investiții nu sunt garantate. E probabil că vei câștiga bani dar există și posibilitatea să pierzi bani.
Minimizarea riscului de a pierde bani se poate face prin diversificare și prin păstrarea investițiilor pe termen lung.
Partea bună este că un fond de investiții te ajută cu ambele.
Dacă o să analizezi un fond de investiții o să vezi că majoritatea au un portofoliu diversificat. În felul ăsta, în cazul în care o investiție ajunge la zero, datorită faptului că are sute sau chiar mii de instrumente în portofoliu, impactul asupra investițiilor tale este minim.
Iar dacă investești pe termen lung, 10 ani și mai mult, datele istorice ne arată că șansele să câștigi bani din investițiile tale cresc semnificativ ajung undeva în jurul valorii de 90%.
Concluzie
Așadar, depozite sau fonduri de investiții? Care sunt mai potrivite pentru economiile tale?
Ei bine, pentru banii de care ai nevoie în mai puțin de 5 ani, mai potrivite ar fi depozitele bancare. Pentru că singura pierdere pe care o poți încasa e cea cauzată de inflație.
În schimb, dacă ești dispus să lași banii să muncească pentru tine timp de 10, 20 sau chiar 30 de ani, fondurile de investiții sunt mult mai potrivite.
Articol realizat de Ovidiu Tarcu - Consilier Financiar
Poți să-i urmărești activitatea pe YouTube și pe site-ul www.ovidiutarcu.ro
Citește și:
O modalitate simplă de a investi la bursă: ”coșul de acțiuni” sau fondurile de tip ETF