Cum poți ținti venituri peste dobânzile bancare
Ești în căutarea unor soluții mai bune pentru economiile tale? Află totul despre fondurile de investiții Patria Global și Patria Invest - avantajele și riscurile!
Contextul macroeconomic a generat scăderi generale alte dobânzilor bancare, iar tendința de scădere ar putea să se mențină. Dacă ești în căutarea unor soluții mai bune pentru economiile proprii, iată câteva informații de care trebuie să ții cont pentru a lua o decizie inspirată.
În primul rând, dorim să îți atragem atenția spre rezultatele foarte bune obținute de Patria Global – un fond diversificat care investește aproximativ 25% din activ în acțiuni românești. Fondul a adus un câștig de 2,7% de la sfârșitul anului trecut și până în prezent (depășind dobânda anuală la depozitele bancare!). Performanțele sunt foarte bune și dacă ne uităm pe ultimele 6 luni – câștig de 5,9%, reprezentând o valoare anualizată de 12,1%!
Pe lângă peformanțele de mai sus, reamintim și avantajele generale ale unei investiții în fonduri: banii pot fi retrași oricând, fără termene, restricții sau scadențe; retragerile parțiale nu afectează câștigul acumulat de sumele rămase în fond; investitorul știe în orice zi valoarea investiției sale.
Despre riscurile investițiilor în fondurile de investiții
Desigur că investiția în fonduri are și riscuri. Dar, Patria Global este un fond diversificat care a investit numai un sfert din bani în acțiuni – componenta riscanta, dar si cea care aduce castigurile bune mentionate mai sus; diferenta de pana la 100% din banii fondului este plasata in instrumente cu riscuri reduse si venit fix – obligatiuni, titluri de stat si depozite, care reduc nivelul de risc general al fondului.
Citește și: De oportunitățile de investiții trebuie să profiți
Pandemia Covid-19 a avut și efecte negative asupra performanțelor, Patria Global înregistrând scăderi în luna martie 2020. Însă scaderea a fost în mare parte recuperată până la sfârșitul anului; fondul a încheiat 2020 cu o scădere mică de 1,14%. Dar această scădere a venit dupa un câștig de 8,02% în 2019. Și a fost urmată de un câștig de 2,7% de la începutul anului 2021. Din acest motiv recomandăm păstrarea banilor în fond pe termene mai lungi (dar fără nicio restricție în acest sens).
Dacă dorești un risc mai redus, îți recomandăm produsul Patria Invest, un produs mixt format din 50% unități de fond Patria Global și 50% depozite bancare, sau 25% unități de fond Patria Global și 75% depozite bancare.
Cum să investești într-un fond de investiții și ce să urmărești
Poți începe să investești și cu sume mai mici, reprezentând doar o parte din economiile pe care le deții – după principiul ”Nu ține toate ouăle într-un singur coș”. Investiția minimă în fond este de numai 24 de lei (valoarea unei unități de fond). Ulterior poți suplimenta sumele investite oricând.
În al doilea rând, trebuie să ne uităm la indicatorii de creștere economică, ce au depățit în trimestrul IV cele mai optimiste așteptări.
Citește și: Cum să economisești și să pui banii adunați să lucreze pentru tine
"Ştiri foarte bune azi pentru economia României. […] România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul IV şi una dintre cele mai mici căderi ale economiei. […] Economia României a avut o contracţie de -3,9 şi o creştere economică de circa 3% în trimestrul IV, una dintre singurele ţări din UE care a evitat recesiunea tehnică", potrivit declaraței de presă a premierului Florin Cîțu.
De asemenea, trebuie să avem în vedere și evoluțiile indicilor bursieri, pentru că aceștia urmăresc evoluția prețului acțiunor tranzacționate la bursa.
Potrivit comunicatului Bursei de Valori București, piața de capital din România a încheiat anul 2020 cu o creștere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, ceea ce reprezintă o performanță într-un context dominat de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus. Mai mult, indicele BET-TR a încheiat anul 2020 la un nou maxim istoric (peste nivelul înregistrat în anul 2007).
Record absolut de tranzactionare realizat în 2020 la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. Atunci, valoarea tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 14,7 miliarde lei.
Citește și: Economia în mișcare cu Theo Buftea. GAMESTOP – o acțiune sau un fenomen social?
Nu în ultimul rând, îți spunem că istoria a demonstrat că pe termen lung investițiile în acțiuni au adus câștiguri superioare dobânzilor bancare sau randamente oferite de produsele clasice de economisire, acțiunile fiind motorul de creștere al veniturilor.
Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a creșterilor viitoare. Însă, în cazul în care această revenire continuă, și tu poți beneficia din investițiile în acțiuni, fie direct, fie indirect printr-un instrument precum fondul Patria Global.
Pentru informații suplimentare despre fondul Patria Global te invitam sa vizitezi site-ul Patria Fonduri.