Cum să economisești și să pui banii adunați să lucreze pentru tine.

Tu ce cheltuieli regreți? Noi le regretăm pe cele pe care le-am făcut înainte să economisim. 

Adesea banii ”fug” din portofel și ne lasă la sfârșit de lună cu întrebarea: unde s-au dus?

Poți scăpa de acest gând economisind. Indiferent pentru ce îți dorești să economisești, să ai bani puși deoparte care să lucreze pentru tine, să ai un buget pentru achiziții importante (precum o mașină, o locuință etc.), să îți îndeplinești un vis (să-i asiguri celui mic cea mai bună educație, sau pur și simplu să pleci într-o excursie exotică) sau să-ți transformi o pasiune într-o afacere, e important să începi cu primul pas.

Dacă și tu îți dorești să economisești mai mult anul acesta, îți suntem alături și îți propunem mai jos câteva sfaturi simple, și credem noi, eficiente:

Vreau să încep să economisesc: Vreau mai mult de la economiile mele:

1. Nu lăsa pe altădată ce poți face la următorul salariu!

Începe să economisești cât de puțin chiar de la următorul salariu. Fiecare amânare înseamnă de fapt o cheltuială în plus și o șansă ratată de a economisi.

2. Începe cu pași mici!

Dacă nu ești obișnuit să economisești, îți recomandăm să începi cu o țintă realistă și rezonabilă, de care te poți lipsi cu ușurință. Da, poate părea provocator să-ți cumperi o mașină economisind 100 lei/lună. Pentru asta mai bine accesează un Credit de nevoi personale Patria Plus, dar îți va fi și mai greu dacă nu pui deoparte nimic.
Economisind puțin câte puțin, vei reuși să-ți schimbi comportamentul și ulterior să aduni sume importante.

3. Fă o listă de planuri!

Poți să strângi bani pentru lucruri mai mărunte, precum un laptop, sau mai importante, precum avansul la casă sau bani pentru studiile universitare ale celui mic. Indiferent, pentru ce îți propui să pui deoparte alegând clar proiectele, vei putea măsura efectiv progresul tău și vei observa cum cu fiecare depunere visul tău este mai aproape.

4. Personalizează-ți soluțiile de economisire.

Ideal ar fi să nu ții bani de economisit în același cont cu cei pe care îi cheltui. Tentația s-ar putea să devină prea mare la un moment dat.

Protejează-i și alege o soluție de economisire care ți se potrivește și la care ar fi indicat să nu ai acces cu cardul. Băncile susțin comportamentul de economisire și au în ofertă multe variante din care poți alege.

De exemplu, la Patria Bank poți alege să constitui un depozit pentru economii în lei sau valută și să beneficiezi de una dintre cele mai bune dobânzi din piață și scadențe flexible.

Află toate detaliile privind Depozitele Bancare Persoane Fizice Patria Bank!

1. Deja ești veteran în ale economisirii și ti-ai dori câștiguri mai mari!

Fă pasul de la clasicul depozit pentru economii și alege să intri în lumea investitorilor. Mulți cred că este complicat să fii investitor, în realitate, este foarte simplu să pui banii să lucreze eficient pentru tine.

De exemplu, îți propunem fondurile de investiții Patria - instrumente moderne și eficiente pentru o parte din economiile tale.

2. Testează!

Poți începe cu sume mici pentru a testa investiția în fonduri și a te convinge de eficiența sa.

3. Controlează riscurile!

Aici ține foarte mult de personalitatea ta. Sfatul nostru este să alegi tipuri de fonduri de investiții în funcție de apetitul tău pentru risc: prudent sau mai îndrăzneț.

4. Fii răbdător!

Alegând să investești într-un fond de investiții ai acces oricând la banii tăi, fără a pierde câștigurile acumulate până la momentul retragerii.

Îți recomandăm să ai răbdare și să lași investiția să se ”coacă” minim un an, astfel încât să ai roade cât mai bogate de pe urma sa.

5. Documentează-te cu privire la performanța obținută înainte de a alege un anumit fond de investiții!

De exemplu, pachetul mixt Patria Invest, format din unități la fondul Patria Global și un depozit bancar, ar fi putut aduce investitorilor care l-au ales un câștig mediu în 2019 de 5,76%, provenit din: 3,50% sub formă de dobândă la depozitul constituit cu jumătatea din sumă investită și 8,02% sub formă de câștiguri aduse de investiția în unitățile de fond Patria Global a celeilalte jumătăți din sumă.

Află mai multe detalii despre Fondurile de investiții Patria Bank!

Sperăm că sfaturile noastre îți vor fi de folos și îți dorim să economisești cu spor!

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.