O analiză a fondurilor de investiții - de câte feluri sunt, ce să alegi.
Datorită complexității lor destul de reduse, fondurile de investiții reprezintă una din cele mai accesibile moduri de a investi.
În articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt principalele categorii de fonduri de investiții și în ce situații este recomandat să le incluzi în Portofoliul tău de Investiții.
1. Fondurile Monetare
Ele investesc predominant în obligațiuni guvernamentale și corporative pe termen scurt și în depozite bancare cu dobândă mare.
Sunt considerate printre cele mai sigure tipuri de investiții. Însă randamentele pe care le aduc sunt destul de mici și de aceea majoritatea investitorilor le evită.
2. Fondurile de Obligațiuni
După cum le spune și numele, ele investesc exclusiv în Titluri de Stat și Obligațiuni Corporative emise de companii foarte solide.
Managerii Fondurilor de Obligațiuni se pot concentra pe a investi într-o singură categorie de obligațiuni, sau le combină în încercarea de a obține niște randamente mai bune.
Datorită volatilității mai scăzute a acestor instrumente financiare, mai ales când vorbim de Titluri de Stat, ele sunt considerate foarte sigure. Însă siguranța asta vine la pachet cu un potențial de creștere mai mic și randamente mai scăzute comparativ cu alte tipuri de fonduri.
În general, Fondurile de Obligațiuni sunt mai potrivite pentru conservarea banilor pe care i-ai economisit de-a lungul timpului. Sau atunci când vrei ca Portofoliul tău de Investiții să aibă o volatilitate destul de mică.
3. Fondurile de Acțiuni
Fondurile de Acțiuni investesc exclusiv în acțiunile companiilor listate la Bursă din întreaga lume. Se estimează că, la nivel global, aproximativ 55% din fondurile mutuale disponibile investitorilor sunt fonduri de acțiuni.
Ele pot fi divizate în mai multe subcategorii, în funcție de diferite caracteristici ale companiilor. De exemplu, avem:
- Fonduri de Acțiuni naționale. Ele investesc în companii dintr-o singură țară. (România, SUA, Germania, etc.)
- Fonduri de Acțiuni internaționale. Ele investesc în companii dintr-o anumită regiune sau din întreaga lume. (Zona Euro, țările dezvoltate, țările emergente, etc.)
- Fonduri de Acțiuni sectoriale. Ele investesc în companii care activează într-o anumită industrie. (Sectorul Financiar, IT, Imobiliare, etc.)
- Fonduri de Acțiuni bazate pe dimensiunea companiilor din portofoliu. (companii mari, mijlocii sau mici).
Din punct de vedere al randamentelor obținute de-a lungul anilor, Fondurile de Acțiuni sunt considerate cele mai performante.
De aceea, cu cât ai un orizont de investiții mai lung, cu atât este mai recomandat să aloci o parte mai mare din bani către astfel de active. În schimb, dacă ai un orizont de timp mai scurt, atunci ponderea lor în portofoliu ar putea să scadă.
Citește și: Vreau să fiu investitor – de unde încep și unde ajung (prin fonduri de investiții)
4. Fondurile de Mărfuri
Aici ne referim în special la fondurile care investesc în aur fizic, scopul lor fiind să aducă o oarecare stabilitate în portofoliu.
Aurul tinde să se aprecieze în perioadele de incertitudine. Însă în alte situații nu aduce randamente excepționale.
De aceea, dacă vrei să investești în fonduri care dețin aur în portofoliu, ar fi suficient dacă i-ai aloca maxim 5% din portofoliu.
5. Fondurile mixte
De regulă, ele investesc atât în acțiuni cât și în obligațiuni. Iar managerul de portofoliu decide ce pondere din portofoliu va oferi fiecărei clase de active.
Un fond mai agresiv va avea o pondere mai mare de acțiuni în portofoliu (80% sau 90%). În timp ce un fond mai conservator va avea o pondere mai mică de acțiuni în portofoliul (între 30% și 60%).
Personal, nu sunt un fan al fondurilor mixte deoarece îți limitează controlul asupra alocării portofoliului. Părerea mea este că ești mai câștigat dacă investești într-un fond de acțiuni și unul de obligațiuni și alegi tu cum le împarți.
Citește și: Riscurile investiției în fonduri – la ce ar trebui să fiu atent?
6. Fondurile de tip Indice
În cele mai multe cazuri ele sunt Fonduri de Acțiuni care replică performanța unui indice bursier cum ar fi S&P 500 sau BET. Însă există indici bursieri și pentru obligațiuni.
Când spun că replică performanța indicelui mă refer la faptul că investește în acțiunile companiilor care intră în componența indicelui în proporțiile stabilite de acesta. Astfel, dacă indicele crește, același lucru se întâmplă și cu portofoliul fondului. Iar dacă indicele scade, va scădea și valoarea portofoliului.
Fondurile de tip Indice sunt preferatele mele și reprezintă cea mai mare pondere din Portofoliul meu de Investiții. Iar motivele sunt următoarele.
În primul rând, pentru că necesită o abordare destul de pasivă asupra investițiilor. Iar în al doilea rând, pentru că datele istorice arată că, pe termen lung, randamentele obținute sunt mai bune decât ale majorității investitorilor profesioniști.
Cuvinte de încheiere
Alegerea Fondurilor de Investiții potrivite pentru tine depinde de mai mulți factori. Printre ei se numără: orizontul de timp, capacitatea de risc și disponibilitatea. De aceea, trebuie să faci o analiză detaliată a obiectivelor tale financiare și să alegi instrumentele care-ți permit să le atingi într-un orizont de timp rezonabil.
Partea bună este că, în prezent, există fonduri de investiții pentru orice clasă de active și pentru orice tip de investitor. Așa că ai de unde alege.
Articol realizat de Ovidiu Tarcu - Consilier Financiar
Poți să-i urmărești activitatea pe YouTube și pe site-ul www.ovidiutarcu.ro
Citește și:
O modalitate simplă de a investi la bursă: ”coșul de acțiuni” sau fondurile de tip ETF
Depozitele bancare și fondurile de investiții pentru persoane fizice